Nakon rekonstrukcije hotel "Berane" će imati četiri zvjezdice

Direktor firme "Betongroup Popović", Aleksandar Popović kazao da bi rok za završetak radova mogao biti samo šest mjeseci...
458 pregleda 7 komentar(a)
hotel Berane animacija, Foto: Arhient
hotel Berane animacija, Foto: Arhient
Ažurirano: 13.09.2015. 13:27h

Hotel "Berane" bi, prema obećanjima novih vlasnika, u novom - starom svjetlu, trebalo da zasija nad obalom Lima početkom sljedeće turističke sezone, sa četiri zvjezdice i sadržajima kojih za sada nema na sjeveru države.

Izvršni direktor firme "Betongroup Popović" Aleksandar Popović najavio je da će rekonstrukcija hotela početi vrlo brzo i da bi rok za završetak mogao biti samo šest mjeseci.

"Kako se naša država sve više pozicionira na turističkom tržištu Evrope i svijeta kao poželjna turistička destinacija, hotel 'Berane' će poboljštati ponudu našeg grada. Resursi kojima ovaj grad raspolaže nijesu potpuno iskorišćeni i na tome treba raditi. Rekonstrukcijom hotela stvoriće se uslovi za nova radna mjesta i učiniti napor da se zaustavi iseljavanje, naročito mladih", kazao je Popović.

On očekuje podršku države za realizaciju tog projekta, jer, kako dodaje, bez ravnomjernog razvoja svih djelova, naročito sjevera, nema razvoja ni države u cjelini.

Najavu otvaranja hotela "Berane" komentarisao je i predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić, koji je kazao da su stanovnici Beraan bili vezani za taj hotel.

Šćekić je ocijenio da je suvišno pričati o tome koliko je taj projekat važan za razvoj privrede u Beranama, turističku ponudu i razvoj tog kraja.

"Siguran sam da će investitor vrlo brzo realizovati sve što je predviđeno projektom i da će objekat vrlo brzo biti u funkciji. Očekujem da i nadležna ministarstva daju sve od sebe kako bi sjever Crne Gore dobio jedan važan objekat. Mi smo investitoru saopštili da će lokalna samouprava pružiti sve što je u njenoj moći", kazao je Šćekić.

Stariji Beranci i Beranke u razgovoru sa novinarom “Vijesti” pričali su o vremenu kada je hotel građen, i kada je grad na Limu imao desetak hiljada radnika u privredi.

"Vjerovatno da mlađe generacije danas ne znaju da je ovaj hotel izgrađivan uporedo sa izgradnjom Fabrike celuloze i papira i da je, zapravo, trebalo da bude samački dom za stručnjake sa strane koji su radili u tom industrijskom gigantu na sjeveru države“, prisjeća se poslednji direktor Fabrike papira, inženjer u penziji Milić Joksimović.

Izgradnja hotela kapaciteta 112 kreveta, počela je davne 1962. godine, a hotel je otvoren u decembru 1964. godine.

"U početku je zamišljen kao samačka stambena zgrada sa internim restoranom za potrebe fabrike celuloze i papira. Međutim, kada je njegov konstruktivni sistem već bio završen, objekat je prilagođen hotelskoj namjeni", kazao je Joksimović.

Prizemlje hotela krasio je predivni salon, restoran i kafana sa kuhinjom. Na međuspratu se nalazio salon za dnevni boravak i prostorija za upravu.

"Na tri identična sprata bilo je smješteno 67 soba. U podrumu se nalazila kotlarnica, skladišta hrane i inventara, čak i manja klanica, hotelske radionice, praonica i svi ostali prateći pogoni”, podsjetio je Joksimović.

Nakon prelaska hotela u vlasništvo „Betongroup“ početkom ove godine, okončana je desetogodišnja agonija ovog nekada najsolventnijeg turističkog objekta na sjeveru države. Pripreme za njegovu rekonstrukciju u potpunosti su okončane.

"Možda će Berane naredne godine imati hotel u novom sjaju, ali je sasvim izvjesno da ovaj grad više nikada neće imati onoliko hiljada radnika u industriji, šta god nam obećavali u izbornoj godini koja slijedi. U njemu sigurno neće spavati stručnjaci iz inostranstva koji dolaze da rade u beranskim fabrikama", kazao je Joksimović.

Hotel bio privatizovan i opljačkan

Hotel “Berane” bio je prepoznatljiv po velikoj terasi za 350 posjetilaca, ispod koje je kasnije dograđena sala za oko 300 posjetilaca. Uređenje obale i plaže koje je prvobitnim projektom bilo predviđeno, nije nikada izvedeno.

U okviru hotelskog kompleksa, postojao je i auto-kamp koji u najboljim turističkim vremenima nikada nije bio prazan. Sve je to ostalo još samo na razglednicama iz Ivangrada i u sjećanju starijih generacija.

Potom je uslijedila tranzicija, propast i privrede i ugostiteljstva i lagano umiranje grada na Limu koje do danas nije zaustavljeno. Hotel je privatizovan, zatvoren, opljačkan, prepušten propadanju i tri puta zapaljen.

Požar u hotelu je posljednji put izbio u aprilu prošle godine, kada je prouzrokovao manju materijalnu štetu.

"Mislim da je propast hotela 'Berane' slika i prilika propasti industrije. Sve je u ovom gradu počelo da ide unazad geometrijskom progresijom onog trenutka kada je nakon antibirokratske revolucije zatvorena fabrika celuloze i papira i veliki lanac povezanih firmi. Grad je u pogledu industrije vraćen čitav vijek unazad", ocijenio je Joksimović.

Kongresna sala će imati 500 mjesta

Hotel "Berane" bi nakon najavljene obnove i rekonstrukcije jedini na sjeveru trebalo da ima kongresnu salu sa pet stotina mjesta. Na dozidanom spratu će imati šest apartmana, dok će u suterenu biti bazen sa saunom i turskim kupatilom.

"Terasa u jednom dijelu će biti zastakljena da bi mogla da radi tokom čitave godine. Objekat u potpunosti zadržava ambijentalne karakteristike koje je imao ranije i ničim ne narušava prirodni sklad", objašnjeno je iz arhitektonskog studija "Arhient".

Bonus video: