Korak do bržeg i jeftinijeg transfera novca: CBCG predala nacrt aplikacije za pristupanje jedinstvenom području plaćanja

Ulazak u SEPA područje donijeće finansijske olakšice građanima i privredi, kao i smanjenje sive ekonomije povećanjem nivoa digitalnih plaćanja

8731 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Čekaju odgovor iz Brisela: Andrija Jovović, Foto: CBCG
Čekaju odgovor iz Brisela: Andrija Jovović, Foto: CBCG

Centralna banka (CBCG) je sredinom marta ove godine predala Evropskoj komisiji (EK) nacrt aplikacije za pristupanje Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA- Single Euro Payment Area) i očekuje se prelimirano mišljenje EK o ispunjenosti kriterijuma potrebnih za funkcionisanje u okviru ovog područja.

Za “Vijesti” je ovo kazao direktor sektora za platni promet u CBCG Andrija Jovović.

SEPA donosi brže i efikasnije izvršavanje platnih transakcija uz značajno niže troškove za građane, privredu, državu...

Jedinstveno područje plaćanja u eurima je područje na kome potrošači, firme i institucije javne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim uslovima, pravima i obvezama.

SEPA, kao jedinstveno područje plaćanjima u eurima, obuhvata 27 država članica EU, tri države koje nijesu članice EU, ali su dio Evropske ekonomske zajednice, kao i šest država na čiju je teritoriju proširen opseg SEPA područja (Andora, Monako, San Marino, Švajcarska, Velika Britanija, Vatikan).

“CBCG je 22. marta ove godine, nakon što je u saradnji sa nadležnim ministarstvima sačinila nacrt aplikacije, uputila EK nacrt aplikacije za proširenje geografskog područja SEPA na Crnu Goru. Naša CBCG je prva sa Zapadnog Balkana koja je sačinila i predala nacrt predaplikacije za pristupanje SEPA, a koji je guvernerka Irena Radović podijelila sa kolegama guvernerima drugih centralnih banaka u regionu i stavila na raspolaganje naše organizacione jedinice za potrebe koordinacije i konsultacija u cilju stvaranja pretpostavki da i ostale države Zapadnog Balkana krenu istim putem”, kazao je Jovović.

On je pojasnio da je dokument rezultat intenzivnog rada CBCG i svih uključenih institucija, koje su uložile napor da sačine detaljni opis ispunjenosti svih pojedinačnih kriterijuma, sa velikim brojem priloga koji sadrže detaljni prikaz usklađenosti u dijelu platnih usluga, sprečavanja pranja novca, bankarstva, zaštite ličnih podataka, zaštite konkurencije...

“Iako u formi nacrta, dokument koji smo predali je po sadržaju i obimu informacija jednak zvaničnoj aplikaciji, koja će formalno biti podnijeta Evropskom savjetu za plaćanja (EPC).Trenutno očekujemo povratnu informaciju, odnosno preliminarno mišljenje EK o ispunjenosti kriterijuma potrebnih za funkcionisanje u okviru SEPA područja. U međuvremenu, nacrt je dostavljen i EPC-u na upoznavanje”, pojasnio je Jovović.

On je kazao da u ovom trenutku nije moguće dati preciznu informaciju kad je realno da se uđe u ovo područje jer očekuju ocjenu EK o usklađenosti.

“Ističemo da je riječ o vrlo obimnom dokumentu, za čiju ocjenu je potreban određeni vremenski period. CBCG i ostale uključene institucije, ulažu napore da to bude u što je moguće kraćem roku. Takođe, treba napomenuti da su banke učesnice u SEPA platnim šemama, tako da će nakon dobijanja pozitivne ocjene, banke ostvariti mogućnost da krenu sa pojedinačnim prijavljivanjem za SEPA platne šeme. Iskustvo drugih zemalja je pokazalo da je za priključivanje banaka bilo potrebno oko 18 mjeseci. CBCG će u kontinuitetu pratiti ovaj proces i biti spremna da pruži svu neophodnu podršku, kao i da sprovede sve potrebne aktivnosti iz domena svoje nadležnosti”, kazao je sagovrnik “Vijesti”, dodajući da je preliminarno dogovorena i tehnička podrška Svjetske banke (SB) u cilju olakšavanja priključivanja banaka pojedinačno.

Na pitanje koju će korist građani i privreda imati od učlanjenja u SEPA područje, šta će dobiti i da li će plaćanja biti jeftinija, Jovović je kazao da SEPA donosi brže i efikasnije izvršavanje platnih transakcija uz značajno niže troškove.

“Prema procjeni SB, povezivanje crnogorskih banaka na SEPA platne šeme, trebalo bi da doprinese značajnom smanjenju troškova transfera novca i povećanju brzine transfera novca, smanjenju sive ekonomije povećanjem nivoa digitalnih plaćanja koje bi, prema procjeni SB moglo da se poveća i do 10 odsto, što bi vodilo smanjenju sive ekonomije za oko dva odsto. Uz to, povezivanje bi trebalo da doprinese jednostavnijim, bržim i efikasnijim plaćanjima u eurima iz i ka ostalim zemaljama SEPA područja. Prema procjeni SB na nivou zapadnog Balkana može doći do uštede i do pola milijarde eura po osnovu transfera doznaka iz inostranstva”, kazao je Jovović.

On je naveo i da bi ulazak u ovo područje po ocjeni SB doprinio značajnom povećanju inkluzije u elektronskim plaćanjima, budući da na nivou EU digitalna plaćanja koristi oko 20 odsto više odraslog stanovništa u odnosu na zemlje zapadnog balkana (99 odsto u EU; 76 odsto u zemljama ZB).

“Pored ovih benefita, ulazak Crne Gore na spisak zemalja koje su dio SEPA područja, značiće veće povezivanje Crne Gore i njenih stanovnika sa EU i još jedan korak ka pristupanju EU”, istakao je Jovović.

Bonus video: