Od raspisivanja izbora: U Budvi usvojena 21, u Andrijevici tri prijave promjene prebivališta

Iz MUP su rekli da su za sve usvojene prijave promjene prebivališta dostavljene pozitivne terenske provjere od strane Uprave policije

5747 pregleda 1 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

U periodu od dana donošenja Odluke predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora u opštini Budva (26. mart-26. april) podnijeto je 50 prijava promjene prebivališta u toj opštini, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Od ukupnog broja podnijetih prijava usvojena je 21 prijava promjene prebivališta, obustavljen je jedan postupak po podnijetoj prijavi promjene prebivališta, zbog odustajanja stranke, dok je u postupku 28 prijava promjene prebivališta za tu opštinu. Dostavljena je jedna negativna terenska provjera od strane Uprave policije, shodno kojoj će, u skladu sa Zakonom o registrima prebivališta i boravišta, kao i Zakonu o upravnom postupku, biti donijeto rješenje o odbijanju prijave promjene prebivališta", ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su od dana raspisivanja izbora u Andrijevici, u periodu od 30. marta do 26. aprila u toj opštini podnesene četiri prijave za promjenu prebivališta.

Andrijevica
Andrijevicafoto: Tufik Softić

"Od ukupnog broja podnijetih prijava, usvojene su tri prijave promjene prebivališta i obustavljen jedan postupak po podnijetoj prijavi promjene prebivališta zbog odustajanja stranke. Shodno navedenom, u opštini Andrijevica na današnji dan nema podnijetih prijava promjene prebivališta koje su u postupku", piše u saopštenju MUP.

Oni su naveli da su se obratili "uoči održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, raspisanih za 26. maj 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, raspisanih za 2. jun 2024. godine".

Iz MUP su rekli da su za sve usvojene prijave promjene prebivališta dostavljene pozitivne terenske provjere od strane Uprave policije.

"Podsjećamo da su, shodno Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, crnogorski državljani dužni da prijavu promjene prebivališta podnesu Ministarstvu u opštini u kojoj namjeravaju da žive, u roku od osam dana od dana nastanka promjene. Uz prijavu, crnogorski državljanin daje izjavu da se nastanio u mjestu i na adresi koju je naveo u prijavi. Crnogorski državljanin može prijaviti promjenu prebivališta na osnovu priloženog dokaza o pravu svojine, ili susvojine na stanu, kući ili drugom objektu za stanovanje, ili drugom na zakonu zasnovanom pravnom osnovu. Ako je u prijavi navedena adresa stana koji je u vlasništvu drugog lica, uz prijavu se podnosi ovjeren ugovor o zakupu sa stanodavcem", piše u saopštenju.

Iz MUP su naveli da ukoliko crnogorski državljanin prijavu promjene prebivališta prijavi na adresi prebivališta njegovog supružnika ili vanbračnog partnera, ili na adresi prebivališta njegovih roditelja unos podataka o prebivalištu Ministarstvo vrši na osnovu podataka sadržanim u evidencijama čije je vođenje u nadležnosti Ministarstva.

"Ako postoji sumnja u istinitost date izjave o nastanjenju Ministarstvo će u roku od osam dana od policije zatražiti terensku kontrolu tačnosti adrese iz prijave promjene prebivališta iz opštine u opštinu koja je podnijeta u skladu sa zakonom. O provjeri policija dostavlja izvještaj Ministarstvu u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva za provjeru podataka. Ako se terenskom provjerom utvrdi da lice koje je podnijelo prijavu ne živi na prijavljenoj adresi, Ministarstvo će rješenjem odbiti prijavu promjene prebivališta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: