Šehović: Najveći dio posla koji je preduslov za dobijanje IBAR-a bio ispunjen još 2020. godine

Češka je pouzdan saveznik Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, ali i dokazani i iskreni prijatelj, istaknuto je na sastanku.

2910 pregleda 22 reakcija 10 komentar(a)
Janina Hrebičkova i Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Janina Hrebičkova i Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Najveći dio posla koji je preduslov za dobijanje IBAR-a bio je ispunjen još 2020. godine, kada je trenutna opozicija bila na vlasti, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović na sastanku sa ambasadorkom Češke u Crnoj Gori Janinom Hrebičkovom, te izrazio očekivanje da će Crna Gora vrlo brzo dobiti IBAR, navodi se u saopštenju SD-a.

Češka je pouzdan saveznik Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, ali i dokazani i iskreni prijatelj, istaknuto je na sastanku.

„Češka je kao uvaženi član Evropske unije i NATO-a uvijek predstavljala važnog vanjsko-političkog partnera Crne Gore, u kontekstu njene evropske i evroatlantske perspektive. Veliku zahvalnost na takvom srdačnom i prijateljskom odnosu dvije države dugujemo upravo uvaženoj ambasadorki Janini Hrebičkovoj, koja takvom pristupu daje poseban doprinos“, saopštio je Šehović.

U saopštenju se dodaje da je Šehović naglasio da evropska perspektiva Crne Gore apsolutni prioritet, zbog čega SD, kao i gotovo cjelokupna parlamentarna opozicija, veoma uspješno demonstriraju kapacitet da razlikuju manje važan usko-partijski od strateškog državnog interesa, i to kako kroz djelovanje i glasanje u Skupštini Crne Gore, tako i inače.

„Mi jesmo opozicija Vladi, ali ne i državi. Što, nažalost, nije bila praksa sve do političkih promjena 2020. godine, kada je aktuelna vlast bila u opozicionim klupama, naprotiv“, istakao je Šehović.

Šehović je, kako se navodi u saopštenju, na kraju izrazio očekivanje da će Crna Gora vrlo brzo dobiti IBAR, uz podsjećanje da je najveći dio posla koji je preduslov za dobijanje IBAR-a bio ispunjen još 2020. godine, kada je trenutna opozicija bila na vlasti, istakao je on.

Ambasadorka Hrebičkova je zahvalila Šehoviću na konstruktivnoj ulozi koju SD demonstrira u vezi pitanja koja su od važnosti za evropski put Crne Gore, i istakla da će Češka i ubuduće, u mjeri u kojoj bude u kapacitetu, doprinositi dinamici daljih integracionih procesa, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da za Crnu Goru, evropske vrijednosti nemaju alternativu, te da je u tom smislu veoma važno da sve političke partije koje baštine evropske i evroatlantske orijentacije nalaze način za saradnju tim povodom, nezavisno da li djeluju sa pozicija vlasti ili opozicije, zaključuje se u saopštenju SD-a.

Bonus video: