Do marta Vladinim avionom najviše letio Spajić

Spajić i Mandić u zahtjevima za korišćenje aviona navodili spisak putnika, a Milatović “ostale članove delegacije”

23410 pregleda 74 reakcija 27 komentar(a)
Vladin avion juče na podgoričkom aerodromu, Foto: Uprava policije
Vladin avion juče na podgoričkom aerodromu, Foto: Uprava policije

Od 14 naloga za letove Vladinim avionom koji su odobreni u periodu od 14. januara do 26. februara, osam su bila radi putovanja premijera Milojka Spajića, četiri predsjednika Jakova Milatovića, a dva šefa parlamenta Andrije Mandića.

To pokazuju nalozi za upotrebu Vladinog vazduhoplova koji su objavljeni na njihovom sajtu.

Vlada je skinula stepen tajnosti “interno” sa podataka o letovima sopstvenog vazduhoplova za period od 01.01.2023. do 28.02.2024. godine.

Ovom odlukom omogućeno je objavljivanje naloga za upotrebu aviona, pregleda korišćenja za sve mjesece 2023. i januar 2024, kao i godišnji izvještaj za 2023. godinu, ali su na sajtu Vlade do sinoć su bili objavljeni dokumenti samo o letovima za prva dva mjeseca ove godine.

Spajić je Vladinim avionom putovao osam puta, a koristio ga je za zvanične posjete Londonu, te Parizu u koji je išao dva puta, odnosno Briselu gdje je boravio dva puta. Pored zvaničnih posjeta, premijer je putovao radi učešća na konferenciji u Skoplju, odnosno Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, za potrebe koje je letio u Cirih. Na konferenciju u glavnom gradu Sjeverne Makedonije su, osim Spajića i njegovih savjetnika, putovali i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, kao i ministar finansija Novica Vuković.

Četiri naloga se odnose na Milatovićeve letove radi posjeta Beču, Minhenu i Strazburu.

Vladin avion je 07. februara prvo letio za Beč gdje je u posjetu išao Milatović, da bi iz glavnog grada Austrije nastavio za Pariz, gdje je prevozio Spajića, da bi, na kraju dana premijera vratio u Podgoricu. Milatović se vratio u državu dva dana kasnije, ali su zbog toga što je avion vraćen u Podgoricu, pa ponovo išao u Beč, za ovu posjetu šefa države izdata dva naloga - jedan za polazak, a drugi za povratak.

Dva naloga se odnose na Mandićeve službene posjete, koji je putovao u Beograd i Brisel. U glavnom gradu Belgije, Mandić je prisustvovao Interparlamentarnj konferenciji, dok se putovanje u Beograd odnosi na prisustvo na svečanosti povodom Dana državnosti Srbije.

U zahtjevima za korišćenje vazduhoplova za potrebe putovanja Spajića i Mandića navođeni su svi članovi delegacije, dok se u zahtjevima koji su slati za Milatovićeve posjete navodi samo da putuje on i “ostali članovi delegacije”. Takođe, na zahtjevima koje potpisuje Milatovićev kabinet, ne pišu svrhe tih putovanja.

Osim za službena putovanja, tri naloga se odnose na odlaske aviona na servis u Nirnbergu.

Vlada je objavila i zahtjeve koji su podnijeti za putovanja nakon 26. februara, ali, kako nisu objavljeni nalozi - nije bilo moguće potvrditi da li su zvaničnici putovali državnim avionom. Svi ovi zahtjevi se odnose na Milatovićeva putovanja - u Tiranu, Rim i Bukurešt tokom februara i marta, kao i na putovanje u Larnaku koje bi trebalo da se desi u junu. Osim ovoga, Milatovićev kabinet je podnio i dva zahtjeva za putovanje u Holandiju, ali jedan je naznačen za Roterdam, a drugi za Amsterdam.

U 2023. i 2024. dato je 68 naloga za upotrebu aviona, od čega 51 u prošloj i 17 u ovoj godini, vidi se u rješenju o skidanju oznake tajnosti.

Bonus video: