Tajni pregovori o prekompoziciji vlasti na više strana u Ulcinju: Ko prvi do većine, njemu Opština

Vladajuća URA i opoziciona DUA navodno zaključile sporazum o saradnji. Pregovore o formiranju drugog bloka vode koalicioni partneri na državnom nivou, Forca i DP, ali sporazuma na papiru još nema, kazao je izvor “Vijesti”

66280 pregleda 64 reakcija 14 komentar(a)
Tajni pregovori o formiranju nove vlasti u Ulcinju: Zenka, Foto: BORIS PEJOVIC
Tajni pregovori o formiranju nove vlasti u Ulcinju: Zenka, Foto: BORIS PEJOVIC

Ulcinjska vladajuća većina postoji samo na papiru jer su Građanski pokret URA i Albanska alternativa (AA) zaključile sporazum sa opozicionom Demokratskom unijom Albanaca (DUA) o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, a neke od stranaka vlasti vode pregovore sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o formiranju drugačije većine, potvrdilo je “Vijestima” više izvora iz vladajuće koalicije i iz opozcije.

Vlast u Ulcinju formirale su nakon izbora 2022. godine koalicija “Za novi početak”(URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca.

Jedan od sagovornika kazao je da ostali konstituenti koalicije Forca, Demokratska partija Fatmira Đeke, SD i SDP za sada nijesu dio sporazuma GP URA i AA sa partijom Mehmeda Zenke.

“Postoje takođe nezvanični pregovori o formiranju drugog bloka, koji bi preuzeo rukovođenje Opštinom. Pregovore o toj većini, koalicioni partneri na državnom nivou, Forca i DP, vode sa DPS ali sporazuma na papiru još nema. Do većine mogu i jedni i drugi. Postoji više opcija. Moguće je, mada malo vjerovatno, da nijedna strana ne postigne većinu pa su onda u igri i vanredni lokalni izbori”, kazao je drugi sagovornik lista.

“Vijesti” su ranije objavile da su u toku tajni pregovori o formiranju nove vlasti u najjužnijoj opštini.

Trvenja na ulcinjskoj političkoj pozornici dolaze nešto manje od mjesec prije ranije dogovorene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje sada pokrivaju Omer Bajraktari (URA) i Ardijan Mavrić (Forca).

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA bi čelnu poziciju u najjužnijoj opštini, u naredne dvije godine, do redovnih izbora, trebalo da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

Omer Bajraktari
Omer Bajraktarifoto: Samir Adrović

Ukoliko URA uspostavi novu većinu, postoji mogućnost da ta partija i poslije juna zadrži čelnu poziciju u Opštini.

Međutim, ako većinu postigne druga strana, predsjednik Opštine bio bi iz redova Force, a Skupštine iz DPS.

Ključ eventualno nove većine, prema saznanjima “Vijesti”, nalazi se u rukama SD, SDP, BS, ali i DPS, najjače opozicione partije u parlamentu. U igri su i Demokrate sa dva odbornika, ali za sada je malo vjerovatno da bi ta partija mogla biti tas na vagi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, tokom ove ili naredne sedmice, šefu parlamenta Mavriću mogao bi biti dostavljen zahtjev za održavanje vanredne sjednice SO na kojoj bi navodno bila konstituisana nova većina.

Vladajuća koalicija u ulcinjskom parlamentu trenutno ima 19 od ukupno 33 odbornika - DP pet, URA pet, SD dva, SDP i AA po jednog i Forca pet. U opozicionim klupama su odbornici DPS (pet), DUA (četiri), DSCG (dva) i BS (jedan), koji od početka bojkotuju rad lokalnog parlamenta zbog navodnih izbornih neregularnosti. U opoziciji su i Demokrate sa dva odbornika.

Predsjednik ulcinjske URA Bajraktari i Zenka nijesu odgovarali na poruke i pozive “Vijesti”.

Na pozive i poruke novinara na brojeve dostupne listu nijesu odgovarali ni predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik OO SD Ćazim Hodžić i predsjednik OO SDP Naser Resulbegović. Odgovore na pitanja, Vijesti nijesu dobile ni od DPS.

Bajraktari je ranije “Vijestima” potvrdio da URA vodi pregovore o široj koaliciji u gradu ne želeći da precizira o kojim partijama je riječ i ko bi se još mogao naći u vlasti.

Podsjetio je da je URA u prethodne dvije godine zajedno sa koalicionim parnerima, odnosno od pada DPS-a, napravila pozitivne pomake u Ulcinju u političkom i u ekonomskom smislu, sa državnog i sa lokalnog nivoa.

Naveo je da je URA maksimalno poštovala svaki politički dogovor i sporazum, iako to, kako tvrdi, ponekad od drugih konstituenta nije bilo tako.

“Time smo pokazali ogroman demokratski kapacitet. Svaki sporazum zavisi od dviju strana, a ovaj naš od nekoliko, pa samim tim i poštovanje toga ne zavisi samo od nas”, naveo je on. Dodao je da se URA uvijek zalagala da bi vladajuća koalicija u Ulcinju trebalo da bude što šira i politički jača.

“Jer svako vrijeme donosi nove izazove. U tom kontekstu smo vodili neke pregovore i vidjećemo u narednom periodu kako će to rezultirati. Ono što možemo garantovati jeste da neće biti vraćanja na stari način upravljanja opštinom koji je sprovođen u zadnjih 20 godina gdje su glavne stavke bile korupcija, lični interesi, razne političke spletke i slično”, kazao je tada Bajraktari poručujući da je Ulcinj zakoračio u novu etapu razvoja i da će URA dati ključni doprinos da tako i ostane.

Bajraktari je tada izbjegao odgovore na pitanja da li postoji kriza vlasti u Ulcinju i da li će početkom juna, doći do rotacije na čelnim funkcijama u Opštini, shodno koalicionom sporazumu.

Da odnosi URA i Force nijesu baš onakvi kakvim se žele predstaviti, vidjelo se i u komentaru Bajraktarija na najavu predsjednika lokalnog parlamenta Ardijana Mavrića da će pokrenuti parlamentarnu istragu povodom kašnjenja i traljave realizacije značajnog projekta odvođenja otpadnih voda za četiri ulcinjska naselja. Bajraktari je tada kazao da su u pitanju političke igre i pokušaj političke diskreditacije.

“Iako je to projekat ranije vlasti i apsolutno nema nikakve naše krivice, to mi više liči na smišljeni pokušaj političke diskreditacije nego na brigu o realizaciji jednog značajnog infrastrukturnog projekta kroz institut parlamentarne istrage. Apsolutno nemam ništa protiv parlamentarne istrage oko bilo kojeg projekta, ali moj lični i dignitet mojih saradnika nije za političke igre koje mogu da nastave unutar svoje partije”, kazao je tada Bajraktari.

U vladajućoj koaliciji se “nešto dešava”

Fatmir Đeka je kazao da u ovom trenutku ne želi da komentariše navodne pregovore u uspostavljanju nove većine u gradu.

Izvor “Vijesti” iz SDP potvrdio je “da se nešto dešava” u vladajućoj koaliciji, ali da je sve još na nivou spekulacija. Komentarišući dogovor GP URA i DUA, sagovornik iz Force kazao je da bi potpisivanje bilo kakvog novog sporazuma predstavljalo kršenje ranijeg koalicionog sporazuma i da je za tu partiju sve to neočekivano.

Bonus video: