Eskobar vjeruje da će Crna Gora biti sljedeća članica EU

Na pitanje da li je upoznat sa amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, odgovorio je da su vidjeli amandmane ali da Crna Gora radi direktno sa podnosiocima rezolucije

11966 pregleda 92 reakcija 26 komentar(a)
Eskobar, Foto: Luka Zeković
Eskobar, Foto: Luka Zeković

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je danas da vjeruje da će Crna Gora biti sljedeća članica EU.

On je na onlajn brifingu sa novinarima rekao da je nekoliko zemalja Zapadnog Balkana čvrsto na putu ka evroatlantskim integracijama i da je zadovoljan zbog toga.

"Posebno one članice NATO-a - Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje su u potpunosti angažovane u čitavom procesu pridruživanja Evropskoj uniji", kazao je Eskobar.

Na pitanje da li je upoznat sa amandmanima Crne Gore na Nacrt rezoluciju o Srebrenici i kako komentariše podjele u Vladi oko ovog pitanja, odgovorio je da su vidjeli amandmane, ali da Crna Gora radi direktno sa podnosiocima rezolucije.

Kazao je da ne bi trebalo da bude nikakve podjele u Evropi o tome i da je genocid u Srebrenici činjenica i rezolucija jednostavno podsjeća ljude da je to istorijska činjenica.

"I u vrijeme kada vidite porast poricanja genocida u regionu i veličanje ratnih zločinaca, ko-sponzori vjeruju da je to bio važan trenutak da se pojača obilježavanje ovog istorijskog događaja i obezbijede neki resursi za edukaciju. Dakle, to zaista ne bi trebalo da bude izazov jer ne izdvaja nijednu državu, nijednu etničku pripadnost, niti bilo koga osim zločinaca. Što se tiče amandmana, Crna Gora je punopravna i poštovana članica Ujedinjenih nacija i znam da smo neformalno videli amandmane koje su oni predložili, ali oni rade direktno sa saizrađivačima rezolucije i to je ispravan način. Crnoj Gori ne treba posrednik, ona je poštovana članica UN i njen glas se može čuti", rekao je Eskobar.

Potvrdio je da napušta funkciju Specijalnog izaslanika za Balkan i da je došao do kraja svog trogodišnjeg mandata.

Objasnio je da je mandat zapravo dvogodišnji, ali je tražio da ostane dodatnu godinu na toj funkciji.

"Tada sam zaista vjerovao da ćemo do kraja ove godine imati više napretka u vezi sa Ohridskim sporazumom, da ćemo imati punu implementaciju i nekih zahtjeva Srbije i Zajednice srpskih opština, i da bismo mogli da približimo Kosovo evropskim integracijama kroz Partnerstvo za mir i kandidaturu za Evropsku uniju. Sada se još nadam da se to može postići kroz punu primjenu ovog sporazuma o normalizaciji, ali nažalost, ponestalo mi je vremena", rekao je.

Plasirane "laži koje imaju za cilj da dovedu u sumnju moju posvećenost radu na Balkanu"

Eskobar je demantovao navode portala "Frontlajner" da je razriješen dužnosti.

"Želim direktno da kažem da je sve u tom izvještaju laž koja se može provjeriti. Prije svega, nisam otpušten i svi u Stejt dipartmentu su to potvrdili. Drugo, moja supruga ne prima novac ni od jedne strane vlade. Moja supruga u svakoj ambasadi u kojoj smo služili, u Boliviji, Portugalu, Italiji, pa čak i Srbiji, bila je ponosna zagovornica međuljudskih kontakata. Ali ona to radi bez ikakvog plaćanja, bez ikakvog ugovora. Ona će to nastaviti da radi. Treće, nemam veze sa navodnim advokatom u advokatskoj firmi u Teksasu. A ta advokatska kancelarija ima veb-sajt i odgovorni novinar može doći do njih i potvrditi da nema veza. I četvrto, tvrdnja da su informacije potekle iz kongresnih izvora je lažna jer Kongres nije obaviješten o bilo kakvim kadrovskim promjenama", rekao je Eskobar.

On je dodao da je izvještaj izašao nakon što je diplomatskim kanalima došao do svih vlada u regionu da počnu da pričaju o tranziciji.

"I ovaj izvještaj je izašao ubrzo nakon što sam komunicirao sa Vladom Kosova. Dakle, ovo je vrsta dezinformacija koja se nažalost propagira na Zapadnom Balkanu. I takođe, dodao bih, jedan od razloga zašto je medijski kontekst na Kosovu toliko kritikovan od strane nezavisnih novinara i nezavisnih organizacija. Ali jesam, zahvalan sam na podršci koju mi je Stejt dipartment dao i podršci koju su mi lideri i novinari dali tokom posljednjih nekoliko nedjelja zbog ovih laži koje imaju za cilj da dovedu u sumnju moju posvećenost radu na Balkanu".

Bonus video: