Zvaničnik: Putin je spreman za veliku invaziju, Ukrajina poziva UN da ga zaustavi

Vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina spremna je koliko god može da pokrene ono što Sjedinjene Države vjeruju da bi mogla biti invazija na Ukrajinu, sa 80 odsto vojnika okupljenih oko Ukrajine na pozicijama za napad

145005 pregleda53 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
23.02.2022. 21:53h
08:19h

Putin je izjavio danas da ostaje otvoren za dijalog i diplomatsko rješenje ukrajinske krize, ali je dodao da se ne može pregovarati o interesima Rusije kao što je bezbjednost zemlje.

"Naša zemlja je uvijek otvorena za direktan i iskren dijalog u cilju pronalaženja diplomatskih rješenja za najsloženije probleme", rekao je Putin u televizijskom govoru povodom 23. februara, nacionalnog Dana branioca otadžbine.

Putin, koji je od zapadnih zemalja ranije tražio da Ukrajina nikada ne uđe u NATO, rekao je da se "ne može pregovarati o interesima i bezbjednosti ruskih građana".

Navodeći kao prijetnje Rusiji "vojne aktivnosti NATO-a", ruski predsjednik je još jednom ocijenio da je zabrinutost njegove zemlje ostala "bez odgovora".

Putin je obećao da će nastaviti da razvija sposobnosti ruske vojske, digitalnu tehnologiju i vještačku inteligenciju, kao i hipersonično oružje.

08:02h

I Južna Koreja je u pregovorima sa Sjedinjenim Državama o mogućnosti pridruživanja sankcijama Rusiji, ali ne razmatra vojnu pomoć, objavila je u srijedu novinska agencija Jonhap, pozivajući se na predsjedničku Plavu kuću.

07:49h

Sankcije Zapada pogodiće svjetska tržišta i uticati na dobrobit Amerikanaca - ali neće primorati Moskvu da promijeni svoju vanjsku politiku, rekao je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov, prenosi ruska agencija Ria Novosti.

"Nema sumnje da će sankcije uvedene protiv nas naštetiti globalnim finansijskim i energetskim tržištima", rekao je.

Upozorio je da će i SAD biti pogođene, a obični Amerikanci će "osjetiti sve posljedice rasta cijena".

Analitičari kažu da je ekonomska izloženost Amerike Rusiji relativno mala, ali je Bajden i sam priznao da bi sankcije Rusiji mogle uticati na cijene energije kod kuće.

"Američki narod razumije da odbrana demokratije i slobode nema cijenu", rekao je Bajden ranije. "Neću se pretvarati da će ovo biti bezbolno."

07:26h

Zapad i Japan kaznili su u utorak Rusiju novim sankcijama zbog uvođenja trupa u separatističke regione istočne Ukrajine i zaprijetili da će ići dalje ako Moskva pokrene sveobuhvatnu invaziju.

Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija, Australija, Kanada i Japan objavile su planove da ciljaju banke i elite, dok je Njemačka zaustavila veliki projekat gasovoda iz Rusije u jednoj od najgorih bezbjednosnih kriza u Evropi poslednjih decenija.

SAD odbacuju kao "besmislicu" opravdanje Putina da je Ukrajina istorijska ruska zemlja i to što je okupio više od 150.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, prema američkim procjenama, i naredio vojnicima u otcjepljenim regionima Donjecka i Luganska da „zadrže mir", prenosi Rojters.

„Jednostavno rečeno, Rusija je upravo objavila da siječe veliki dio Ukrajine“, rekao je u utorak američki predsednik Džo Bajden.

Satelitski snimci u posljednja 24 sata pokazuju nekoliko novih trupa i raspoređivanje opreme u zapadnoj Rusiji i više od 100 vozila na malom aerodromu u južnoj Bjelorusiji, koji se graniči sa Ukrajinom, saopštila je američka firma Maksar.

Ukrajinska vojska saopštila je rano u srijedu da je jedan vojnik ubijen, a šest ranjeno u 96 incidenata granatiranja od strane proruskih separatista na istoku u prethodna 24 sata. Rečeno je da su separatističke snage koristile tešku artiljeriju, minobacače i raketne sisteme Grad.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan otkazali su u utorak odvojene zakazane sastanke sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pošto nedjelje bijesne diplomatije nisu uspele da okončaju krizu.

Planovi koje je Bajden najavio za jačanje Estonije, Letonije i Litvanije uključuju slanje 800 vojnika pješadije i do osam borbenih aviona F-35 na lokacije duž istočnog krila NATO-a, rekao je jedan američki zvaničnik, ali su to preraspodjela, a ne dodatak.

07:24h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je juče saopštio da će podržati sva teritorijalna prava koja separatističke vlasti Donjecka i Luganska polažu na istoku Ukrajine.

"To znači da priznajemo sva njihova temeljna dokumenta, uključujući i ustav, gdje se navodi da su njihove granice iste kao i u vrijeme kada su dva regiona bila dio Ukrajine", rekao je Putin.

Separatisti pod kontrolom drže jednu trećinu teritorije Donjecka i Luganska, a ostale dvije trećine teritorije koja se nalazi iza linije fronta duge oko 450 kilometara brani oko 30.000 ukrajinskih vojnika.

Separatističke vlasti, na čelu sa Denisom Pušijinom u Donjeckoj Narodnoj Republici i Leonidom Pasečnikom u Luganskoj Narodnoj Republici, tvrde da cijeli taj region, poznat kao Donbas, pripada njima.