Najavljene nove sankcije Rusiji, Zelenski: To nije dovoljna kazna

- Trideset deveti dan rata u Ukrajini - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je ubistvo civila u Buči, u Ukrajini, "brutalnošću" neviđenom u Evropi decenijama - Rusija se ostvariti ciljeve "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kazao je kako se nadaju da će Moskva i Kijev na kraju potpisati neku vrstu mirovnog sporazuma

109018 pregleda35 komentar(a)
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
03.04.2022. 22:33h
11:00h

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila “nova Srebrenica”.

“Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada”, navodi se u objavi Ministarstva odbrane na Tviteru.

Objavljen je i video snimak na kojem se vide beživotna tijela na ulici.

Agencija Frans pres juče je, sa lica mjesta, javila da su leševi najmanje 20 muškaraca u civilnoj odjeći pronađeni u jednoj ulici u Buči, gradiću sjeverozapadno od Kijeva, koji su ukrajinski vojnici povratili od ruskih snaga. 

Jednom od muškaraca su bile vezane ruke, a tijela su bila razbacana nekoliko stotina metara. Za sada se ne zna uzrok smrti, navela je juče francuska agencija i dodala da je jedna osoba imala veliku ranu na glavi.

Svi leševi su bili u civilnoj odjeći, neki su imali zimske kapute, jakne ili trenerke, kao i patike ili čizme. Frans pres navodi da po stanju leševa pretpostavlja se da su ubijeni nekoliko dana ranije.

10:03h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska te zemlje u raketnim udarima uništila rafineriju nafte i tri skladišta goriva u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je te objekte koristila Ukrajina za snabdijevanje svojih trupa u blizini grada Nikolajeva.

09:45h

Ruske pomorske snage nastavljaju da blokiraju obale Ukrajine na Crnom i Azovskom moru, i tako sprječavaju njeno snabdijevanje putem mora, saopštila je britanska vojna obavještajna služba.

Kako je navedeno u redovnom izvještaju britanskog ministarstva odbrane, Rusija je zadržala sposobnost da izvrši amfibijsko iskrcavanje, ali će takva operacija vjerovatno biti sve rizičnija zbog vremena koje su ukrajinske snage imale da se pripreme, prenosi Rojters.

"Mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik za pomorsku aktivnost", navodi se u saopštenju.

U izvještaju se kaže i da je poreklo mina nejasno i sporno, ali da su gotovo sigurno rezultat ruske pomorske aktivnosti u toj oblasti, navodi Rojters, uz napomenu da nije mogao nezavisno da provjeri te navode.

09:04h

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da će sedam autobusa danas pokušati da priđe Marijupolju kako bi pomogli u evakuaciji civila iz ovog lučkog grada, prenosi Rojters.

08:38h

Serija eksplozija odjeknula je jutros u Odesi, glavnoj ukrajinskoj luci na Crnom moru, prenosi izvještač agencije Frans pres.

Od eksplozija koje su se čule oko 6.00 ujutro, vidjela su se najmanje tri stuba crnog dima i plamen, kako izgleda, u industrijskoj zoni.

Žena zaposlena u hotelu u centru grada rekla je da je čula avion, ali vojnik blizu mjesta jednog od udara rekao je da se radi o raketi ili projektilu.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je na svom Telegram nalogu: "Odesa je napadnuta iz vazduha. Prijavljeni su požari u nekim zonama. Dio raketa je oborila protivvazdušna odbrana. Preporučeno je zatvoriti prozore".

Istorijski grad Odesa na jugozapadu Ukrajine ima strateški značaj, ima najveću luku u zemlji i omogućuje pristup Crnom moru.

Ruske snage zauzele su cijelu istočnu stranu od poluostrva Krima koje je Moskva pripojila 2014.godine, do proruskih separatističkih republika Donjeck i Lugansk u regionu Dombas, sa izuzetkom dijela grada Marijupolja, gdje nailaze na otpor ukrajinske vojske.

08:17h

Glavni ruski pregovarač na razgovorima s Ukrajinom, Vladimir Medinski, kazao je da stav Rusije o statusu Krima i Donbasa ostaje nepromijenjen.

Rusija smatra Krim svojom teritorijom, dok je Moskva priznala i nezavisnost samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike.

Medinski je najavio da će se pregovori nastaviti u ponedjeljak, prenosi Rojters.

Istakao je da nacrt mirovnog sporazuma nije spreman za bilo kakav sastanak na najvišem nivou.

Član ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahmija rekao je juče da je Rusija nagovijestila da je nacrt mirovnih sporazuma u ​​dovoljno odmakloj fazi za direktne konsultacije između lidera dvije zemlje.

Arahmija je tada u razgovoru za ukrajinsku televiziju rekao da je Rusija prihvatila ukupni stav Ukrajine sa izuzetkom stava o Krimu.

08:16h

Trideset deveti je dan rata u Ukrajini.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar juče je kazala da je vojska uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom Kijevske oblasti.