Ruski ultimatum ukrajinskim trupama u Marijupolju istekao bez masovne kapitulacije

- Pedeset šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu

61153 pregleda17 komentar(a)
Mariupolj, Foto: Reuters
20.04.2022. 23:02h
07:10h

Rusija je ukrajinskim borcima koji se još uvijek drže u lučkom gradu Mariupolju dala novi ultimatum da se predaju danas, dok je insistirala na odlučujućoj pobjedi u svojoj novoj istočnoj ofanzivi, dok su zapadne vlade obećale veću vojnu pomoć Kijevu, prenosi Rojters.

Hiljade ruskih vojnika podržanih artiljerijom i raketnom baražnom vatrom napredovalo je u onome što su ukrajinski zvaničnici nazvali "Bitkom za Donbas".

Rusija invazijom koja traje skoro osam nedjelja nije uspmela da zauzme nijedan od najvećih ukrajinskih gradova, što je primoralo Moskvu da se preusmjeri u i oko separatističkih regiona.

Najveći napad na evropsku državu od 1945. godine, međutim, doveo je do toga da je skoro pet miliona ljudi pobjeglo u inostranstvo i pretvorilo gradove u ruševine.

Rusija je bombama za razbijanje bunkera gađala čeličanu "Azovstal", glavno preostalo uporište u Mariupolju, rekao je u utorak kasno uveče savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Rojters navodi da nije mogao da provjeri detalje.

"Svijet gleda ubistvo djece na mrežama i ćuti", napisao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelsnskog, Mihajlo Podoljak na Tviteru.

Nakon što je raniji ultimatum o predaji prošao i kako se bližila ponoć, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nijedan ukrajinski vojnik nije položio oružje i da je obnovilo predlog.

Ukrajinski komandanti obećali su da se neće predati.

"Ruske oružane snage, zasnovane isključivo na humanitarnim principima, ponovo predlažu da borci nacionalističkih bataljona i strani plaćenici prekinu svoje vojne operacije od 14.00 po moskovskom vremenu (13:00 po srednjeevropskom) 20. aprila i polože oružje", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Britanija rekle su da će poslati još artiljerijskog naoružanja, a Bijela kuća je saopštila da se spremaju nove sankcije.

Očekuje se da će američki predsjednik Džozef Bajden narednih dana objaviti novi paket vojne pomoći približno iste veličine kao prošlonedjeljni 800 miliona dolara, rekli su izvori Rojtersu.

07:08h

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Andrej Šestakov otvorio je nekoliko dokumenata poslatih u WhatsApp grupu za profesore istorije, uključujući i njega, u gradu na istoku Rusije.

Povezani članci

20. April 2022.

Profesor odbio da širi propagandu Kremlja

07:05h

Šta se dešavalo juče, pedeset petog dana ruske invazije na Ukrajinu pogledajte OVDJE