Zelenski: Spreman sam da se sastanem sa Putinom, jedno pitanje na dnevnom redu - zaustavljanje rata

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset deveti dan

75553 pregleda40 komentar(a)
Obraćanje Zelenskog, Foto: Reuters
23.05.2022. 22:05h
10:21h

Poljska je odlučila da raskine međuvladin sporazum sa Rusijom u vezi sa gasovodom Jamal, objavila je poljska ministarka za klimu Ana Moskva na Tviteru.

"Agresija Rusije na Ukrajinu potvrdila je tačnost riješenosti poljske vlade da postane potpuno nezavisna od ruskog gasa. Uvijek smo znali da Gasprom nije pouzdan partner", rekao je Moskva.

08:08h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage uništile ukrajinsku jedinicu haubica M777 proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama, vrstu artiljerijskog oružja, izvijestila je u ponedeljak novinska agencija RIA, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj.

07:04h

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset deveti dan.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je u nedjelju da je Rusija spremna da nastavi mirovne pregovore sa Ukrajinom, uz ocjenu da je za njihovo prekidanje krivac Kijev.

"Mi smo spremni da nastavimo dijalog", rekao je u intervjuu za bjelorusku televiziju Vladimir Medinski, savjetnik Kremlja zadužen za pregovore s Kijevom.

"Zamrzavanje pregovora je u potpunosti inicijativa Ukrajine", dodao je on, smatrajući da je "lopta bila na njihovom terenu".

"Rusija nikada nije odbila pregovore", rekao je on.

Pregovori su vođeni pošto ruske snage koje su upale u Ukrajinu 24. februara, nisu uspjele da brzo zauzmu galvni grad.

Šefovi diplomatija Rusije i Ukrajine su se sastali u martu u Turskoj, zatim su se delegacije sastale u Istanbulu, ali bezuspješno.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je u utorak da su pregovori "obustavljeni" pošto je Rusija pregrupisala i preusmjerila snage i svoju "specijalnu operaciju" ponovo pokrenula na istoku Ukrajine.