BLOG Svečlja: Jedan od ubijenih Srba u Banjskoj bio Vulinov tjelohranitelj; Petković: Hoće za sve da optuže Beograd

Do pretresa kuća i prostorija manastira Banjska je došlo nakon napada na policiju koji se dogodio u nedjelju 24. septembra, kada je ubijen narednik policije Afrim Bunjaku i tri policajca povrijeđena

89885 pregleda31 komentar(a)
Policija Kosova na putu za Banjsku, Foto: Reuters
27.09.2023. 21:49h
07:25h

Kosovo je demokratska država i prozapadna zemlja – ko se integriše, živi bolje. Srbima na Kosovu nije potrebno oslobođenje od Republike Kosovo, već od terorističkih oruđa Srbije, saopštio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je ocijenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "opsjednut" glavnokomandujućim nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Ademom Jašarijem.

"Htio je da 24. septembra pravoslavni manastir Banjska pretvori u ‘Kulu Jašarija’ za kosovske Srbe. On nam je na sastanku 2. maja u Briselu rekao da će Milan Radoičić postati srpski Adem Jašari. Ali, kao diktator, on ne razumije istoriju – epovi i oslobođenje se ne izmišljaju i ne kopiraju", naveo je Kurti na Fejsbuku.

07:11h

Vršilac dužnosti direktora Regionalne policije sjever Veton Eljšani je sinoć izjavio da je završen pretres sumnjivih lokacija u selu Banjska kod Zvečana na Kosovu.

Ulazak u selo, međutim, još uvijek nije dozvoljen, osim mještanima Banjske, kazao je za portal KoSSev Eljšani.

Kako prenose prištinski mediji, Eljšani je rekao da će dana poslije devet sati biti odlučeno kako dalje.

Tokom pretresa policija je zaplijenila arsenal oružja i raznih oruđa, koje su na konferenciji za novinare u ponedjeljak predstavili ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja i direktor policije Gazmend Hodža, dok su juče iz policije saopštili da je pronađena još jedna značajna količina naoružanja.

Do pretresa kuća i prostorija manastira Banjska je došlo nakon napada na policiju koji se dogodio u nedjelju 24. septembra, kada je ubijen narednik policije Afrim Bunjaku i tri policajca povrijeđena.

U sukobu sa policijom je ubijeno najmanje tri napadača, osam ih je uhapšeno, od toga dvojica napadača, četiri osobe za koje se sumnja da su bili logistička podrška napadačima radio vezom i dvojica koja su uhapšena u jednom ugostiteljskom objektu i za koje postoji sumnja da imaju veze sa napadom.

(BETA), (KoSSev)

Izmjena: 07:37h