BLOG Rasprava o Vladi: "Izdaja", "četnici i partizani", zaduženje...

Na sjednici Skupštine Crne Gore izabrana je nova Vlada

135151 pregleda96 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
31.10.2023. 07:06h
00:00h

Poslanik i lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, poručio je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću da treba da upozori mandatara Milojka Spajića da krši Ustav time što neće da predstavi ekspoze u cjelosti.

"Treba da napravite pauzu, porazgovarate s mandatarom i zaštitite dignitet ovog visokog doma", dodao je.

Spajić rekao je da mu je drago što su "ogoljeli namjere opozicije".

"Vama u stvari ide naruku da se popis ne odgodi, nego da idemo u sunovrat svih institucija. Moja intencija je čista. Želio sam samo da ovaj proces učinim manje mučnim. Ekspoze je javan, nekoliko dana je dostupan, svako može da ga pročita, okačićemo ga i na društvene mreže. Pozvaćemo vas, kao nova vlada, već preksjutra na raspravu, saslušati sve konstruktivne savjete. Što se tiče zakazivanja sjednice, vi ste sjednicu za izbor 43. Vlade zakazali s grupom poslanika. Mi sjutra imamo posjetu najvažnijeg spoljnopolitičkog partnera. Imamo druge sastanke. Vi želite opstrukciju", poručio je Spajić.

23:56h

Sjednica je nastavljena.

23:53h

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je pauzu od tri minuta.

23:52h

Za proceduru se javio i Miloš Konatar (GP URA).

"Ovo što danas gledamo je ponižavanje parlamenta...Ako vi mislite da se poštovanje Skupštini pokazuje tako što mandatar smijući se pročita sastav vlade, a ne pročita ekspoze. Pokažite makar malo elementarnog poštovanja. Još se nije desilo da mandatar nije pročitao ekspoze. Moj savjet mandataru je da pročita ekspoze, ako treba da radimo do ranih jutarnjih časova , tu smo da radimo i izaberemo novu vladu", rekao je Konatar..  

23:51h

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša tražio je od Spajića da pročita cijeli ekspoze.

"Građani žele da čuju živu riječ", dodao je.

23:48h

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik te partije Danijel Živković javio se proceduralno i pitao je je li u redu da mandatar pročita samo sastav vlade bez onoga što planira da uradi.

Živkovićfoto: Skupština Crne Gore

"Ili želite da se šalite s nama, dobićete opstrukciju i nećete izglasati vladu. Način na koji se ponašate vrijeđate ne samo Skupštinu nego i građane koji su povjerenje dali opozicionim partijama. Birati Vladu u 23.30 baca ozbiljnu sjenku na ovaj proces. Način na koji ovo radite je neprimjeren. Možete se smijati i ponašati kako hoćete, a ne dokle hoćete. Ovo ponašanje zaslužuje da ne održite ovu skupštinu večeras", rekao je Živković.  

Izmjena: 23:55h
23:47h

Mandatar za sastav vlade i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, predstavio je poslanicima dio ekspozea.

Spajićfoto: Skupština Crne Gore

On je rekao da se na vanrednim parlamentamim izborima održanim u junu ove godine, Crna Gora jasno opredijelila da želi odgovorne političare i državnike, kojima će na prvom mjestu biti oporavak i prosperitet našeg društva i koji ce posvećeno raditi na ekonomskim reformama, poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca, vladavini prava i što skorijem pristupanju Crne Gore EU.

"Građani su, na izborima, poslali i još jednu izuzetno važnu poruku koju svi mi moramo imati na umu tokom svog djelovanja - žele promjenu političke paradigme, odnosno načina na koji se politikom bavimo i koje vrijednosti zastupamo. Socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije, kojima smo nažalost svjedocili prethodnih godina i decenija, moraju ostati za nama. Mandat koji smo dobili moramo iskoristiti da gradimo društvenu koheziju, jačamo nacionalno jedinstvo i Crnu Goru učinimo, za svakog njenog građanina, najljepšim mjestom za život, u kome se različiti identiteti shvataju kao bogatstvo, a ne povod za diskriminaciju, u kome su znanje, sposobnost i integritet mjera ličnog i kolektivnog uspjeha, a država i njena administracija mehanizam u službi građana i razlog njihovog istinskog ponosa. Naša vizija je Crna Cora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumijevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora", istakao je Spajić.

On je potom predstavio sastav svog kabineta.

Kandidati PES-a za ministre su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić biće kandidat te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović predložen je za ministra odbrane, Vladimir Martinović za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja dok će Tamara Vujović biti ministarka kulture i medija.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice".

Demokrate će, kako je najavljeno, predložiti drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Kandidati za ministre su, nakon što je Spajić pročitao dio ekspozea i predstavio sastav kabineta, ušli u plenarnu salu.

Izmjena: 23:59h
23:35h

Sjednica na kojoj će se birati nova vlada, počela je sa skoro pola sata zakašnjenja.

Sjednici prisustvuje i šef države i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES), Jakov Milatović.

FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, saopštio je da su Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Demokratska unija Albanaca (DUA) formirale poslanički klub, čije je predsjednik lider HGI-ja Adrijan Vuksanović.

Utvrđen je dnevni red - izbor 44. vlade.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Oskar Huter rekao je da je parlament "skršen", i da je prva sjednica redovnog zasjedanja morala da se održi u prijestonici Cetinje.

"Znamo zašto kršite zakon. Namjera vam je da Cetinju oduzmete status prijestonice. To činite kukavički i perfidno. Drugo poniženje Cetinja - nakon što je inauguracija predsjednika Milatovića održana u Podgorici. Ko vam je to naredio? Čiji ste taoci? Od koga se krijete? Čega se bojite?", pitao je on.

Mandić je rekao da se sjednica nije mogla organizovati na Cetinju zbog rokova i obaveza.

"Nije ovo prvi put da se zbog obaveza prva redovna sjednica ne održi na Cetinju. Narednu sjednicu ćemo održati na Cetinju i uvažiti Cetinje. Ova prva sjednica zbog rokova i obaveza koje imamo nije mogla da se organizuje na Cetinju. Nema nikakvog bježanja, nikakvog straha od Cetinja i Cetinjana", poručio je.

Izmjena: 01:05h
22:43h

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Milojko Spajić je novinarima u neformalnom razgovoru rekao da je plan da se večeras izabere nova vlada, a da će ujutro u 8.30 biti primopredaja.

Spajić u neformalnom razgovoru s novinarimafoto: Biljana Matijašević

Poručio je da je takođe plan da u deset sati ima sastanak sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen, a da je planirano da sjednica vlade bude u 13 ili 13.30 kada će biti donijeta odluka o odlaganju popisa.

Izmjena: 23:41h
22:32h

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore odlučio je da će se večeras održati sjednica Skupštine na kojoj će se birati nova Vlada Crne Gore.

Mandićfoto: Boris Pejović

Očekuje se da sjednica počne za oko pola sata.

Andrija Mandić, koji je danas izabran za predsjednika Skupštine održao je kolegijum sa predsjednicima poslaničkih klubova.

Izmjena: 22:46h