BLOG Skupština usvojila preostalih pet "IBAR zakona", nisu prihvaćeni amandmani u vezi RTCG-a

Tokom glasanja o zakonima, u plenarnoj sali parlamenta bili premijer Spajić i dio ministara

194848 pregleda104 komentar(a)
Detalj s današnje rasprave, Foto: Skupština Crne Gore
08.06.2024. 00:08h
13:42h

Sjednica je nastavljena nakon četrdesetominutne pauze. 

Koprivica je kazao da je Adžić, za razliku od ostatka opozicije, vratio raspravu "u tokove koji treba da budu prisutni": 

"Kad je prošle godine predložen Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, rekao sam da je iskorak u odnosu na važeći zakon, ali d anije savršen jer takav zakon ne postoji", rekao je on. 

Koprivica je podsjetio da je on bio dio radne grupe koja je radila na tom zakonu, ali da svoj rad nisu završili zbog raspuštanja Skupštine. 

"Dok ne dođemo do novog modela i nove institucije koja će ga sprovoditi, bolje da idemo sa novim modelom, nego sa postojećim", ocijenio je potpredsjednik Vlade. 

12:52h

Adžić je istakao da je dosadašnje zakonsko rješenje loše, jer je za šest godina bilo dvanaest presuda, prilikom kojih je oduzeto "prstenje, zlatni lančići, automobil star 20 godina..."

"Čuli smo od kolege Čarapića da želi brze izmjene. Nemojmo da donosimo zakone za jednokratnu upotrebu", poručio je Adžić i podsjetio na slučaj ubistva Slavoljuba Šćekića i slučaj bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, gdje se suđenja odlažu. 

Na zahtjev Bošnjačke stranke (BS) data ja pauza do 13:30 časova. 

12:43h

Vasilije Čarapić (PES) je ocijenio da zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću proširuje opseg imovine koja može biti oduzeta i dodao da je ovaj zakon dobio pozitivno mišljenje od Evropske komisije (EK).

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica je kazao da postoje dva modela ovog zakona - građansko-pravni i krivično-pravni, a da je postojeće zakonsko rješenje krivično-pravni. 

On je objasnio da je predložena izmjena unaprjeđenje krivično-pravnog, ali da je to privremeno rješenje, te da je krajnji cilj Vlade uvođenje građansko-pravnog. 

Koprivica je za partije opozicije koje su napustile sjednicu rekao da "brinu o državnom budžetu, a finansirane su od strane Bemax-a". On je za tu firmu kazao da je, prilikom prenošenja vlasništva na Ivana Ubovića prodata za 750.000 eura, pa je porez na kapitalnu dobit "umjesto 12.8 miliona, iznosio 30 eura".

12:34h

Filip Adžić iz Građanskog pokreta URA je konstatovao da su "nekad postojali taster poslanici, a danas taster ministri". "Milović nije imao lak zadatak - da odbrani nešto što nije u favoru građana Crne Gore, već u favoru mafije, ali on sigurno nije svojevoljno došao na to polazište. Nakon jučerašnjeg političkog poraza mu nije dozvoljeno da mu se da popravna šansa da objasni što je bila njegova krajnja namjera", ocijenio je poslanik GP URA. Predsjednik Hrvatske građanske incijative (HGI) Adrijan Vuksanović je takođe apelovao da se danas u Skupštini pojavi Milović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je istakao da poslanici njegove partije neće učestvovati u raspravi o zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom i zakonu o sprječavanju korupcije, ali da će učestvovati u raspravi o zakonima o medisjkim slobodama i Javnom servisu.

Poslanici DPS-a i SD-a su napustili salu.

12:26h

Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata (SD) je kazao da po Ustavu "poslanik glasa po sopstvenom uvjerenju, a ne kako mu kaže Milojko Spajić ili sekretar Vlade".

On je objasnio da su iz njegove partije uočili tehničku grešku u vidu smanjenja kriterijuma sudijama na pravosudnom ispitu, ali da to nije izmijenneo u Zakonu o tužiocima.

"Kako bismo diskriminatornu odredbu i kako bismo državni budžet sačuvali od štete koja bi nastala u postupcima, mi smo predložili tehničku izmjenu. Svi smo se usaglasili, a u konačnom ju je predlagač i uvažio. Ovo nema veze sa IBAR-om. Na ovaj način se preko Milovića šalje poruka ministarki kulture i medija Tamari Vujović da ne prihvati neki amandman na medijske zakone. Mi nećemo učestvovati na disciplinovanje ministara i njihovo svođenej na lutke i pione kojima upravlja Spajić", rekao je on.

10:43h

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je pročitao dopis koji mu je poslao Spajić, a u kom stoji da je "prilikom njegove posljednje posjete Briselu, naglašeno da svako amandmansko djelovanje mora dobiti saglasnost institucija Evropske unije (EU)".

Poslanik Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar je istakao da "ovo nije tehničko pitanje, već pitanje političke simbolike". On je dodao da je Koprivica podržavao drugi predlog zakona, te da mu zbog toga nije jasno kako će braniti ovaj.

Mandić je dao pauzu kako bi se održao Kolegijum.

Izmjena: 12:01h
10:35h

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je mijenjanje predstavnika Vlade koji će predstaviti zakon nazvao "nepoštovanjem ljudi iz Ministarstva pravde" koji su radili na ovim zakonima sa međunarodnim institucijama.

Premijer Milojko Spajić sinoć je donio odluku pred poslanicima zakone obrazlaže potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, umjesto ministra pravde Andreja Milovića, jer je Milović bez njegovog znanja prihvatio amandman na jedan od IBAR zakona.

"Ministar Milović je prethodnih dana uspio da uspostavi kooperativnost opozicije koja se mjerila time da nismo podnosili amandmane gdje je trebalo. Umjesto da pokaže zahvalnost, sprovodi se jedna vrsta diktature kao u Sjevernoj Koreji", ocijenio je Nikolić.

Boris Mugoša (SD) je istakao da zahtjev za promjenu predlagača nije stigao do Skupštine, ali i istakao da su iz njegove partije ukazali na tehničku grešku iz najbolje namjere.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović je istakao da Vlada kao kolektivni organ može odabrati ko će biti njen predstavnik, a da se ovdje "diže prašina oko tehničkog pitanja"

Izmjena: 12:02h
10:35h

Poslanici crnogorske Skupštine treći dan raspravljaju o setu zakona koji su bitni za dobijanje IBAR-a,