BLOG Spajić: Vizija Crne Gore ujedinjeni u različitosti; Konatar: Od danas kreću posljednji dani ove Vlade

Poslanici Skupštine Crne Gore završili raspravu o predlogu za rekonstrukciju Vlade

212697 pregleda226 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
23.07.2024. 16:44h
12:38h

Predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić je poručio da se od "apostolske Vlade i asketskog pristupa dolaska taksijem" došlo do najbronije Vlade u Evropi, te da najmnogoljudnija država na svijetu Kina ima manje ministarstava.

"Kako objasniti zaklinjanje svetim Vasilijem Milana Kneževića da neće glasati za ulazak BS u Vladu ako glasaju za smjenu Andrije Mandića? Daleko smo mi od toga da prihvatimo slatkorječivost Andrije Mandića. Ovom Vladom se upravlja iz Moskve i Beograda, a u Beogradu upravljaju srpski nacionalisti", kazao je.

Poslanik DPS-a je istakao da je šef vladajuće većine Mandić, te da zato u Vladi nema nacionalnih Crnogoraca.

"Od danas BS nastupa kao dio društva koje sprovodi anticrnogorsku politiku. Ne želim da poistovijetim odluku rukovodstva BS sa bošnjačkim narodom. To je Vaša odgovornost pred bošnjačkim narodom, ali ne glasaju svi Bošnjaci BS, jer postoje i građanske stranke. Ovo je zaokret u odnosu na 2016. i Rafeta Husovića koji je odbio klijentelističke ponude", kazao je Nikolić.

FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković

On je poručio da DPS stoji dobro, te da će im ovaj potez pomoći da se njihov rast ubrza.

Predsjednik DNP i poslanik Milan Knežević je rekao da "Nikolićevu besjedu prate u Kremlju", a da je "DPS ostala izolovana", te da je njihov ekstremizam ostavlja takvom.

"Bošnjaci su Vam bili super i nosioci crnogorske nezavisnosti zajedno sa Albancima kad su bili sa vama, a sad kad ne razmišljaju kao vi, ne valjaju. U ovoj Vladi ima Crnogoraca - počev od Alekse Bečića, ministra Vukovića, Šaranovića", kazao je Knežević i dodao da su protiv koalciije BS sa DPS u Bijelom Polju, ali da je do kraja godine je potrebno da se usvoji budžet i pozvao DPS da oni prvi raskinu koaliciju.

Knežević je i danas  kazao da je predsjedniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahomoviću rekao da će biti protiv njegovog ulaska u vladu, jer je smatrao da ne može Bošnjačka stranka u jednom poluvremenu da igra za Crvenu zvezdu, a u drugom za Partizan.

Nikolić je odgovorio da primjećuje nervozu kod Kneževića i pustio snimak na kom se lider DNP kune da neće glasati za rekonstrukciju Vlade u koju će ući BS ukoliko glasaju za smjenu Mandića.

Izmjena: 12:54h
12:25h

Šef poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću uputio apel da se sjednica održi na način kao kad se bria Vlada, te da svi poslanici imaju pravo da pričaju po deset minuta.

"Izbor, odnosno rekonstrukcija Vlade je svečani momenat koji se ne dešava svakog dana. Mislim da je poruka da, ako ne dozvolite da govorimo po deset minuta, da želite brže-bolje da ovo završite i potvrdićete naše rečenice. Ako se Vi predsjendiče Mandiću i premijeru Spajiću ne stidite ove Vlade, Vi nećete imati problem sa tim", ukazao je on.

Šef parlamenta je odgovorio da je na jučerašnjem kolegijumu napravljen drugačiji dogovor, a da će na Vladu koja će danas biti izabrana biti "najviše ponosan" od svih Vlada od uvođenja višestranačja.

Poslanica CIVIS-a Maja Vučelić je rekla da je Vlada Milojka Spajića prva uspješna Vlada od uvođenja višestranačja, te da moraju ispraviti sve ono što je DPS godinama radio.

"Ova Vlada je dobila IBAR u kratkom periodu. Ovom rekonstrukcijom mi ispunjavamo ono što su građani rekli na izborima - da žele mirnu budućnost, da žele pravdu. Ono što drugi nisu znali, Milojko umije. Dragi građani, došlo je vrijeme da država brine o Vama", poručila je i dodala da će podržati rekonstrukciju Vlade.

Premijer Spajić je predložio parlamentu da predsjdenik njene stranke Srđan Pavićević više ne bude u Vladi.

12:16h

Predsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je kazao da je skraćenje ono što je obilježilo današnju sjednicu, te da je ona trebala biti neograničena.

"Cilj ove rekonstrukcije je spasavanje Spajića i PES-a. Cijena toga je prodaja nacionalnih interesa", kazao je on i dodao da bi premijer "između fotelje i izdaje izabrao fotelju".

Lider DPS-a je poručio da je predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić stvarni lider skupštinske većine, a da dio izvršne vlasti treba da postanu oni "koji se nisu zalagali za nezavisnu Crnu Goru, nisu bili za ulazak u NATO, koji su poručivali da se otkopava oružje, žele da izmijene Ustav..."

"Ono što jeste problematično jeste ulazak Bošnjačke stranke (BS) u Vladu. Vjerovao sam do juče da držite do riječi i svojih programskih principa. Sjećam se nekih drugih vremena, sjećam se 2016. godina kad je na čelu te stranke bio časni Rafet Husović koji je odbio da bude premijer jer je znao kakva je cijena ulaska u koaliciju sa onima koji žele rušenje Crne Gore", istakao je Živković.

On je kazao da BS ulazi u koaliciju sa ljudima koji smatraju ratne zločince herojima i negira genocid u Srebrenici.

Živković je kazao da su oni zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) oborili Vladu Dritana Abazovića, a da je BS "air-bag" za ulazak DF-a.

"Ova Vlada je anti-crnogorska. Ovo je Vlada Srba, Bošnjaka i Albanaca. Crna Gora se etno-federalizuje", istakao je on i podsjetio da je poslanica BS Kenana Strujić Harbić nedavno kazala da se u Pljevljima osjeća "kao da nije u Crnoj Gori".

Živković je pozvao BS da sjutra napusti koaliciju sa njegovom partijom u Bijelom Polju, a da će se oni uvijek zalagati "protiv ovog sistema vrijednosti".

12:06h

Premijer Milojko Spajić je istakao da se danas bira istorijska Vlada koja je nastala na temelju uspješno sprovedenog popisa.

Spajićfoto: Luka Zeković

On je dodao da danas postoji skoro dvotrećinska većina, a da teme standarda građana i evropskih integracija mire građane, nacije, vjerske zajednice...

Spajićfoto: Luka Zeković

"Pozivam opoziciju da svojim konstruktivnim djelovanjem pomogne skupštinskoj većini u sljedeće tri i po godine. Biće zahtjevne, biće jako teške, ali ćemo izgurati. Sljedeće tri i po godine su ključne za povećanje svih zarada i penzija u Crnoj Gori. Evropa sad 2 je samo početak. Za te tri i po godine opozicija će još više sazreti i pomoći da Crna Gora uđe u Evorpsku uniju (EU) do 2028. a možda i ranije", istakao je predsjednik Vlade i dodao da je "današnje pomirenje istorijsko".

Spajić je ukazao da žele dobre odnose sa susjednim zemljama, ali i sa Grčkom, Turskom, Bugarskom... te da želi da Evropa kaže da je "Balkan sazrio", a da ne mora da ga "tutoriše".

12:04h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je ukazao da svi imaju pravo da glasaju prema svojoj savjesti, te da su i on i poslanik GP URA Filip Adžić u jednom trenutku bili anonimni.

foto: Luka Zeković

Poslanik GP URA je odgovorio da je potrebno da se poznaju biografije, a da je "sinoć izmišljeno ministarstvo znanstva i poznanstva za nekoga iz PES-ovog kluba poslanika".

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović je poručila da je bilo potrebno da im ranije bude dostavljen predlog rekonstrukcije novih članova Vlade, ali da je ovoliki broj resora "bespotrebno trošenje sredstava".  

11:48h

Poslanik SD-a Boris Mugoša istakao je da je današnaj sjednica suprotna poslovniku, te da su potvrdu toga imali i od Udruženja pravnika, a da je danas trebalo glasati za 45. Vladu.

Mandić je odgovorio da predlog za promjenu članova Vlade premijer dostavlja Skupštini.

Mandićfoto: Luka Zeković

Mugoša je kazao da se formiraju nova ministarstva, a da se danas dobija Vlada od 32 člana.

Šef parlamenta je poručio poslanicima da galsaju da li je poslovnik povrijeđen, a za to je glasao jedna poslanik, dok je protiv galsalo njih 49.

Filip Adžić iz Građanskog pokreta (GP) URA je ukazao da se na pitanje "je li poslovnik povrijeđen odgovaraju taster poslanici" i pokazao na poslanika Nove srpske demokratije Jovana Vučurovića, te dodao da ako nabroji sve ministre za koje će glasati, on će se povući iz parlamenta.

"Ovu bruku parlament do sad nije doživio", poručio je Adžić.

Izmjena: 12:49h
11:40h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić pročitao je Predlog za promjenu sastava 44. Vlade Crne Gore koji je Skupštini uputio premijer Milojko Spajić.

Izmjena: 11:48h
11:08h

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljaju o predlogu za rekonstrukciju Vlade.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta – Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i Vlade krajem oktobra prošle godine.

Vladu će, nakon rekonstrukcije, činiti i Bošnjačka stranka, nakon što je Glavni odbor te partije u ponedjeljak prihvatio predlog za ulazak u Vladu Milojka Spajića.

Bošnjačkoj stranci će, u okviru rekonstrukcije, pripasti mjesto potpredsjednika Vlade i pet resora, među kojima je i Ministarstvo vanjskih poslova na čijem čelu će biti lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Izmjena: 11:40h