Dečić minimalno izgubio u Finskoj i izborio atraktivan rezultat pred revanš

HJK Helsinki - Dečić Admirabet 1:0, golom Ervina u 49. minutu. Revanš je 15. avgusta u Podgorici

53775 pregleda35 komentar(a)
Foto: HJK Helsinki (X)
08.08.2024. 20:52h
20:15h

Fudbaleri Dečić AdmiralBeta izgubili su 1:0 od ekipe HJK u Helsinkiju, izborili aktivan rezultat pred revanš i, iznad svega, vidjeli da mogu da igraju protiv šampiona Finske.

Izabranici Milorada Pekovića su i dva puta zatresli mrežu domaćina, ali golovi Kajevića u prvom i Stijepovića u drugom poluvremenu nisu priznati zbog ofsajda, odnosno faula.

Solidno izdanje crnogorskog prvaka, u "visokoj" trećoj rundi kvalifikacija za evropsko takmičenje, daleko je to bolje, na primjer, od izdanja tadašnjeg CG šampiona Budućnosti 2021, koja je na istom stadionu protiv istog rivala već do 13. minuta gubila 3:0, ispala ukupnim rezultatom 6:1. 

Disciplinovano su odigrali fudbaleri Dečića, domaći u prvom poluvremenu, uprkos većem posjedu, nisu mogli do prave šanse, a nije ni Dećić bio bezopasan, naprotiv - šut glavom Vuka Strikovića u 12. minutu prohujao je pored stative, opasan je bio i pokušaj Argentica Lukasa Puleia u 20.

Bez većih problema su Tuzani u prvom poluvremenu odbranili svoj gol, a koštao ih je pad koncentacije, snage, svježine - šta god, u uvodu drugog poluvremena.

Fudbaleri HJK-a, koji su u punom takmičarskom ritmu, jer je već odigrano 19 kola finskog šampionata, agresivnije su krenuli u nastavku i veoma brzo došlo do, ispostaviće se, pobjedonosnog gola.

Englez Planž probio je po desnoj strani, ubacio nisku loptu u šesnaesterac, na nju je naletio Hostika i šutirao sa 10 metara, odbranio je golman Dečića Nikić, ali samo odbio loptu do Škotlanđanina Ervina, kome nije bilo teško da je iz blizine sprovede u mrežu.

Mogli su Finci i do drugog gola, bio je to period najslabije Dečićeve igre, a Planž je u 59. minutu umalo bio neprecizan.

Kada je Peković nakon sat igre počeo sa izmjenama, crnogorski šampion je opet uspostavio ravnotežu. I počeo da prijeti.

Već u 66. minutu nije priznat gol Stijepovića, koji je tek nekoliko minuta ranije ušao u igru. Danski sudija Sandi Putros procijenio je da je Matić prethodno napravio faul - čini se sporna odluka, u "sivoj zoni", tako de se nisu oglasili ni arbitri iz VAR sobe.

Nastavili su Tuzani lov na izjednečenje, imali su nekoliko opasnih napada, ali su istovremeno morali da paze da ne prime drugi gol, kojim revanš bio znatno, znatno teži.

Najveću šansu na meču Pekovićevi fudbaleri imali su u 83. minutu, kada se rezervista Božanović odlično snašao nakon gužve u šesnaestercu, šutirao nogom pod prečku, ali je golman Nijhuis dobrom paradom sačuvao HJK.

Na kraju, u nadoknadi vremena, kontra domaćina i velika šansa rezerviste Melera, Nikić je već bio savladan, a Dečić za aktivan rezultat pred revanš može da zahvali beku Maleševiću, koji je klizećim startom, gotovo sa gol-linije, izbacio loptu u korner.

Revanš je narednog četvrtka, 15. avgusta, u Podgorici, još se ne zna na kojem stadionu - na sajtu Uefe piše da je to stadion pod Goricom, koji je još pod suspenzijom zbog očajnog stanja terena.

19:53h

Kraj utakmice.

19:52h

Malešević je klizećim startom na gol-liniji spriječio drugi gol Helsinkija

Izmjena: 19:54h
19:50h

90+2. minut: Atraktivan pokušaj Čagasa, volejom nakon kornera Božovića, ali nije uspjela "repriza" gola iz Nikšića sa nedavnog derbija CFL lige.

19:49h

Još četiri minuta sudijskog dodatka.

19:40h

83. minut: Fenomenalna šansa za Dečić, Božanović se nakon gužve dobro snašao u šesnaestercu, šutirao pod prečku, ali je Nijhuis paradom spriječio izjednačenje.

19:38h

80. minut: Dobar šut Stijepovića iz okreta, sa ivice šesnaesterca - pravo u golmana Nijhuisa.

19:33h

76. minut: Ulaze Draško Božović i Iljir Camaj, izlaze Asmir Kajević i Bojan Matić.

19:25h

68. minut: Žuti karton i za Žarka Tomaševića.

19:23h

66. minut: Nije priznat gol Ognjena Stijepovića, sudija je signalizirao prethodni faul Matića. Sporna situacija. 

Stijepović je zbog prigovora dobio i žuti karton.

19:22h

65. minut: Drugi žui karton za igrače Dečića, zapisan je Čagas Augusto jer je faulom zaustavio kontru.

19:21h

63. minut: Evo i prve izmene kod Tuzana, i to dvostruke: Božanović umjesto Sekulovića, Stijepović umjesto Strikovića.

19:20h

Finci su bolji u drugom poluvremenu, igračima crnogorskog šampiona kao da nedostaje svježine, moraće Peković brzo da mijenja nešto...

19:16h

59. minut: Dobra šansa za HJK, namjestio se Englez Luk Planž i šutirao lijevom nogom - tik pored stative.

19:13h

Malo atmosfere sa "Bolt arene"...

19:07h

49. minut - HJK vodi, strijelac je Škotlanđanin Ervin.

Gol nije imao najavu, postignut je praktično iz prve prave šanse koju je imao domaći tim. Nakon prodora Planža po desnoj strani lopta je stigla do Hostike, njegov udarac sa 10-ak metara golman Nikić je odbranio, ali je Ervin odbijenu loptu iz blizine zakucao u mrežu.

19:05h

47. minut: Pao je Kajević nakon duela sa Tomasom, nema penala.

19:04h

Počelo je drugo poluvrijeme na utakmici HJK - Dečić AdmiralBet. Nakon prvog dijela nema golova.

19:03h

Bolji u dvomeču HJK Helskinki - Dečić AdmiralBet igraće u plej-of rundi sa slabijim iz dvomeča 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope Kalskiv - Borac Banjaluka. Prvi meč na Islandu je upravo počeo.

18:47h

Kraj prvog poluvremena - 0:0