Izručenje Marovića, Srbija i Crna Gora: Otvoreno pitanje i poslije posjete Krivokapića Beogradu

Neposredno prije nego što je proglašen krivim 2017. godine, Marović, koji je u Crnoj Gori označen i kao "šef budvanske kriminalne grupe", prebjegao je u Srbiju, a crnogorske vlasti godinama traže njegovo izručenje

15987 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Ermal Meta/AFP via Getty Images
Foto: Ermal Meta/AFP via Getty Images

Više od četiri godine, Svetozar Marović, poslednji predsednik nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nalazi se u Beogradu, iako crnogorske vlasti uporno traže njegovo izručenje kako bi odslužio zatvorsku kaznu po presudi za finansijske malverzacije u Budvi.

Marović je prešao put od političkog moćnika, desne ruke predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, glavnog političkog ideologa, veštog govornika i državnika, do zatvaranja u jednu od ćelija u zatvoru u Spužu nadomak Podgorice, begunca i osuđenika koji je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe.

Uhapšen je u Crnoj Gori 15. decembra 2015. po optužbama za korupciju, a dve godine kasnije je zamrznuta sva njegova imovina i imovina njegove porodice.

Neposredno pre nego što je proglašen krivim 2017. godine, Marović, koji je u Crnoj Gori označen i kao „šef budvanske kriminalne grupe", prebegao je u Srbiju, a crnogorske vlasti godinama traže njegovo izručenje.

Taj zahtev, ponovio je i sadašnji premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić tokom prve zvanične posete Beogradu prvih dana novembra 2021. godine.

Vlasti u Beogradu do sada nisu postupile po zahtevu Podgorice, uz obrazloženje: „Malo je komplikovano".

Šta je rekao crnogorski premijer u Beogradu i kakav je odgovor dobio?

„Izručenje Marovića svakako ostaje prioritet za našu vladu", rekao je Krivokapić u Beogradu posle razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Dodao je da je crnogorska vlada uputila zvaničan dopis.

Izneo je i opasku da prva poseta treba da pokrene čitav lanac dobrih odnosa i poverenja i da ne bi trebalo da se postavljaju pitanja koja možda neće doneti odgovore sa kojima bi svi bili zadovoljni.

Brnabić je rekla da ne postoji neki konkretan pravni ili politički razlog što Marović nije izručen i da je Krivokapićeva poseta bila usmerena „pre svega na pozitivne stvari".

„Nije tajna da imamo čitav niz otvorenih i teških pitanja", izjavila je Brnabić.

Dodala je da nije bavila slučajem Marović i da „mora da proveri sa pravosudnim organima o čemu se tu radi".


Ko je Svetozar Marović

Rođen je 31. marta 1955. godine.

Politikom je počeo da se bavi vrlo rano i bio ja na značajnim funkcijama u vreme bivše Jugoslavije.

Sa sadašnjim i nekadašnjim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i Filipom Vujanovićem činio je trio koji je doneo promene i tokom 90-tih godina prošlog veka suprotstavio se režimu Slobodana Miloševića u Beogradu.

Ali poput Đukanovića, početkom rata u Jugoslaviji 1990-tih godina, podržavao je akcije nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, a ostao je upamćen i kao autor krilatice „Rat za mir" u periodu napada na hrvatski grad Dubrovnik.

Bivši crnogorski predsednik Momir Bulatović, tokom cele političke karijere blizak Slobodanu Miloševiću, objavio je 2001. godine memoare Pravila ćutanja, optužujući Marovića, uz mnoge druge, da je prihvatao velike novčane nadoknade u zamenu za zatvaranje očiju pred široko rasprostranjenim švercom nafte i duvana u Crnoj Gori tokom 1990-tih.

Marović i Bulatović su zajedno bili u komunističkoj partiji Crne Gore, a osim bliskog prijateljstva, imali su i porodično-kumovske odnose.

Posle kraha unutar partije, Marović je stao uz Đukanovića, a Bulatović je ostao na drugoj strani, privržen Miloševiću.

Marović je bio suosnivač Demokratske partije socijalista (DPS), koja je sve do 2020. godine vladala Crnom Gorom.

STR/AFP via Getty Images

Od 2003. do 2006. godine bio je poslednji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je ukinuta pošto je na crnogorskom referendumu tesnom većinom izglasana nezavisnost.

Iako je bio predsednik, zalagao se za nezavisnost.

Četiri godine po hapšenju, Marović je prvi put je otvoreno govorio pošto je pobegao u Beograd.

U obraćanju je optužio rukovodstvo Demokratske partije socijalista za korupciju, nepotizam, partokratiju i autoritarnost, a Đukanovića da lažira proces protiv njega i njegove porodice.

„Zašto je sve ovo moralo da mi se desi? Da li sam ja zaista taj prvi, najveći kriminalac u Crnoj Gori?

„Da li sam ja taj koji je pokrao milione, koji ima hotele, koji ima barke, akcije, hidroelektrane, da li sam ja taj koji ima nepokretnosti u milionskim vrednostima?", naveo je Marović preko Instagram naloga Duška Kneževića, poznatog crnogorskog bankara i nekadašnjeg saradnika crnogorskih vlasti, koji je takođe izbegao iz Crne Gore.

Osim Marovića, do danas Crnog Gori nije izručen ni njegov sin Miloš, koji je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo.

Prošle godine, kazna izrečena mlađem Maroviću je zastarela.

Miloš Marović je uhapšen zbog sumnje da je jedan od učesnika u milionskoj malverzaciji oko prodaje 27.000 kvadrata opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Jaza kod Budve.

Tim poslom, budvanska opštinska kasa oštećena je za 1,4 miliona evra.


Zašto je Svetozar Marović uhapšen i osuđen u Crnoj Gori?

Poslednjem predsedniku Državne zajednice Srbije i Crne Gore krajem 2015. godine na ruke su stavljene lisice zbog malverzacija sa poslovnim prostorima i građevinskim zemljištem.

Godinu dana posle hapšenja, u septembru, Marović je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i 10 meseci zbog niza optužbi za korupciju u rodnoj Budvi.

Marović je 2017. godine s tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice za organizaciju kriminalne grupe.

Uz zatvorsku kaznu, naloženo mu je da državi plati odštetu od 1,1 milion evra i 100.000 evra da u humanitarne svrhe.

Prilikom potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, rekao je da je to uradio kako bi spasio porodicu.

I Knežević, pomenuti bankar koji se sukobio sa Đukanovićem, tvrdio je da je Marović „dao priznanje pod prinudom, jer su mu članove porodice držali kao taoce".

Marovićevi advokati kažu da se on i dalje leči od depresije u Beogradu.

„Veoma je lošeg zdravstvenog stanja i gotovo svakodnevno posećuje specijalistu pa čak se i klinički leči.

„Ovo nije izgovor ili alibi da ne bi izdržavao kaznu zatvora jer, posle svega kroz šta je prošao, budite sigurni da bi normalan čovek teško mogao da sačuva zdravlje", rekao je Zdravko Begović, Marovićev advokat za Dojče Vele. 2019. godine.

Isporučivanje Marovića iz Srbije „komplikovano"

Crnogorske vlasti su još 2017. godine raspisalle Interpolovu crvenu poternicu za Marovićem kako bi došao na izdržavanje zatvorske kazne.

Raspisivanjem poternice, kako je tada saopšteno, stvoreni su svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji i izručen Crnoj Gori.

Ministarstvo pravde Crne Gore je potom 2019. godine poslalo zahtev srpskom ministarstvu o izručenju Marovića.

Zahtev je ponovljen krajem 2020. godine, ali odgovora srpskih vlasti nije bilo, naveo je list Danas juna 2021. godine.

Advokat Božo Prelević je listu Danas ranije rekao da je Marović u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i da stoga ne može d abude izručen Crnoj Gori.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je u maju 2019. godine demantovalo da je Marović dobio srpsko državljanstvo, niti ga je tražio.

Iako se Marović mogao videti na raznim javnim mestima u Beogradu, srpske vlasti ga nisu uhapsile.

„Imamo odnose koji su sada komplikovani.

„Mi smo tražili izručenja nekoliko lica koja su nam strahovito važna u istragama o organizovanom kriminalu.

„Ne biste verovali koliko je komplikovano", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu 2021. godine o izručenju Marovića.


Pogledajte i video o tome kako je izgledao dan kada su Crnogorci odlučivali na referendumu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: