Kako se Partizan vratio u Evroligu poslije osam godina: Pozivnica, ruski klubovi neće učestvovati

Dva srpska tima igrala su Evroligi već u sezoni 2013/14, ali je sistem takmičenja bio drugačiji pa su bili u različitim grupama, a sada će se sigurno dva puta odmjeriti snage

11326 pregleda 11 komentar(a)
Košarkaši Partizana, Foto: KKP
Košarkaši Partizana, Foto: KKP

Košarkaši Partizana igraće sledeće sezone u Evroligi, prvi put posle osam godina, potvrđeno je iz beogradskog kluba.

Srbija će tako imati dva predstavnika u najjačem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju, pošto je plasman obezbedila i Crvena zvezda osvajanjem Jadranske lige.

Dva srpska tima igrala su Evroligi već u sezoni 2013/14, ali je sistem takmičenja bio drugačiji pa su bili u različitim grupama, a sada će se sigurno dva puta odmeriti snage.

Crno-beli su se vratili u Evroligu zahvaljujući pozivnici organizatora takmičenja, pošto je prethodno odlučeno da sledeće sezone neće učestvovati klubovi iz Rusije - CSKA i Zenit - zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Velika stvar se desila danas. Sa ponosom mogu da kažem, Partiza je deo Evrolige! Ponosan sam na saradnike i sve u klubu koji su vredno radili da bismo ostvarili cilj", napisao je Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan, na Tviteru.

Pored Partizana, pozivnicu za učešće u Evroligi dobila je i ekipa španske Valensije.

Crno-beli su titulu prvaka Evrope osvojili 1992, a još tri puta su učestvovali na fajnal-foru, 1988, 1998. i 2010. godine.

Šta se desilo sa ruskim klubovima?

Evroliga je saopštila da je odluku o isključivanju ruskih klubova donela „zbog sve većih poteškoća, ograničenja za izdavanje viza za državljane Ruije i zabrane putovanja avionom.

„Uzeli smo u obzir slične odluke koje su donele i druge međunarodne sportske organizacije kao što su MOK, UEFA, FIBA, EHF (rukomet), EHF (hokej) i FIVB", navodi se u saopštenju Evrolige.

Dodaje se da su zaštita integriteta i regularnosti takmičenja i bezbednost svih zainteresovanih strana krajnji prioritet i da se to ne bi smelo dovoditi u pitanje.

To znači da će Evroligu u sezoni 2022/23 igrati: turski Efes i Fenerbahče, italijanski Virtus, Crvena zvezda, Partizan, Alba Berlin, Monako, Olimpija Milano, Baskonija, Barselona, Bajern Minhen, francuski Asvel, Makabi Tel Aviv, grčki Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, Valensija i litvanski Žalgiris.

Sistem takmičenja je takav da svako igra sa svakim po dva puta, a osam prvoplasiranih igra četvrtfinale na tri pobede.

Pobednici četvrtfinalnih duela plasiraće se na završni turnir - Fajnal for (F4).

Ove sezone završni turnira Evrolige igrao se u Beogradskoj areni, a u titulu je odbranio Efes pobedom nad madridskim Realom.

Reakcije igrača i navijača

Odluka čelnika Evrolige izazvala je mnoge reakcije navijača i igrača Partizana na društvenim mrežama, ali i ljubitelja košarke širom Starog kontinenta.


Pogledajte video: Upoznajte košarkašicu koja menja pogled na muslimanke


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: