Zaplijenjena velika količina fentanila dovoljna da ubije sve stanovnike Amerike

Većinu droge masovno su proizvodili narko-karteli Sinaloa i Halisko u tajnim fabrikama u Meksiku, a koristili su hemikalije iz Kine, navodi se u saopštenju DEA

21263 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američki federalni agenti u 2022. su zaplenili količine fentanila dovoljne da ubiju sve stanovnike Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Uprave za borbu protiv narkotika (DEA) kažu da su pronašli 379 miliona potencijalno smrtonosnih doza fentanila.

Kažu da ova supstanca izaziva veliku zavisnost i da je 50 puta snažnija od heroina, droge zbog koje umire najviše ljudi u Americi.

Iz agencije navode da se većina fentanila u Ameriku doprema iz Meksika.

Zaplenjeno je više od 4.500 kilograma fentanila, kao i više od 50,6 miliona tableta koje su napravljene da liče na različite lekove protiv bolova koji se dobijaju na recept.

To je dvostruko više od onoga što je zaplenjeno 2021.

Većinu droge masovno su proizvodili narko-karteli Sinaloa i Halisko u tajnim fabrikama u Meksiku, a koristili su hemikalije iz Kine, navodi se u saopštenju DEA.

Droga je toliko moćna da je smrtonosna doza dovoljno mala da stane na vrh olovke.

Više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogama prošle godine, a dve trećine je umrlo od predoziranja fentanilom.

Količina fentanila zaplenjenog ove godine bila je dovoljna da ubije svih 330 miliona stanovnika Amerike, saopšteno je iz agencije.

„Glavni operativni prioritet DEA je poraz dva meksička narko kartela - kartela Sinaloa i Halisko (CJNG) - koji su prvenstveno odgovorni za fentanil koji danas ubija Amerikance", rekla je En Milgram administratorka DEA.

Pored fentanila, DEA je takođe zaplenila 59.420 kilograma metamfetamina, više od 1950 kilograma heroina i više od 200 kilograma kokaina.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: