Luksuzni rehabilitacioni centri nude terapiju za "odvikavanje od kriptovaluta"

"Bilo da ste 'zavisni' od trgovine kriptovalutama, sportskog klađenja ili igranja lutrije, vaši simptomi i liječenje će uglavnom biti isti"

7286 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nekada je Don ulagao i do 200.000 dolara nedeljno u trgovinu kriptovalutama.

Spavao je nemirno i ustajao u sitne sate da prati cene i balans na njegovom portfoliju.

„Oblio bi me hladan znoj pre nego što bih ušao u avion na dugi prekookeanski let, jer sam znao da neću imati pristup internetu", kaže on.

Don radi u kompaniji koja obrađuje transakcije centralne banke u digitalnim valutama.

Nije želeo da objavimo njegovo pravo ime i hoće da ostane anoniman.

Plaši da bi njegovi komentari mogli da izazovu nezadovoljstvo ulagača.

Don navodi da je sve „krenulo nizbrdo" sredinom 2022. godine, kada je odlučio da potraži pomoć.

Rešenje je došlo u vidu četvoronedeljnog boravka u Balansu, prostranom rehabilitacionom centru sa mnogo osoblja, na španskom ostrvu Majorka.

Don je živeo u privatnoj vili i imao je batlera i kuvara.

Njegovo lečenje sastojalo se od terapije, ali i masaže, joge i vožnje biciklom.

Za sve to je morao da plati pozamašni sumu, više od 75.000 dolara.

Osnovan u Cirihu, sa posedima u Londonu i Majorki, Balans za sebe kaže da je „sigurno mesto koje donosi zdravlje i ispunjenje".

Na početnoj stranici njihovog sajta su fotografije vile na plaži, spa centra i sjajne ocene prošlih klijenata.

Izlistani su i programi lečenja od anksioznosti, sagorevanja, depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja i poremećaja u ishrani.

Don kaže da mu je Balans pomogao da se „skine sa kriptovaluta".

Pandemija i nestabilno tržište u ovoj oblasti su doveli do pomahnitale trgovine digitalnim valutama.

Luksuzni rehabilitacioni centri sada niču svuda po svetu, obećavajući izlečenje od „zavisnosti od kriptovaluta".

Većina rehabilitacionih centara koje je BBC pronašao, čini se da je luksuznog tipa, a nudi lečenje i od drugih zavisnosti: narkotika, alkohola i poremećaja u ishrani.

Tri rehabilitaciona centra i dve klinike za borbu protiv zavisnosti koje je BBC kontaktirao kažu da su u poslednje dve godine primili stotine upita u vezi sa ovim problemom.

Ali stručnjaci za zavisnosti su skeptični prema tome da li trgovina kriptovalutama zahteva tako prekomernu intervenciju.

„Lečenje zavisnosti od kriptovaluta je slično drugim zavisnostima", kaže Ana Lembke, profesorka psihijatrije sa Univerziteta Stenford i šefica Medicinske klinike za dualnu dijagnozu zavisnosti na Stenfordu.

„To je biopsihosocijalna bolest, tako da zahteva biopsihosocijalnu intervenciju: lekove u nekim slučajevima, individualnu i grupnu psihoterapiju, menjanje navika i okruženja ili primenu zdravijih aktivnosti", navodi Lembke.

Ali, dodaje ona, troškovi nisu uvek opravdani.

Stručnjaci poput nje tvrde da je to nalik kockanju i da se prema tome tako treba i odnositi.

„Zarađuju na ljudima koji su očajni", kaže Lia Nouer, direktorka Centra za proučavanje kockanja u Ratgersovoj školi socijalnih radova.

„Bilo da ste 'zavisni' od trgovine kriptovalutama, sportskog klađenja ili igranja lutrije, vaši simptomi i lečenje će uglavnom biti isti", navodi.

Kao i u slučaju drugih zavisnosti, lečenje od zavisnosti od kriptovalutama treba da počne apstinencijom i izlaženjem na kraj sa simptomima krize.

Lembke kaže da oni mogu da obuhvataju anksioznost, razdražljivost i nesanicu.

„Nema trgovine kriptovalutama ili praćenja tržišta najmanje četiri nedelje, što omogućava da se u mozgu ponovo uspostave putevi povezani sa osećajem nagrađivanja.

„Simptomi apstinentske krize su obično vremenski ograničeni i može sa njima da se izađe na kraj uz emocionalnu podršku i umirivanje da će oni na kraju nestati", objašnjava Lembke.

Na duže staze, lečenje može da obuhvati i zdravije opcije finansijskog ulaganja, dodaje.

Lečenje zavisnosti od kriptovaluta je posao u povoju, tako da još ne traži konkretne sertifikate.

Većina terapeuta i rukovodilaca rehabilitacionih centara sa kojima je BBC razgovarao opisuje sebe kao sertifikovane savetnike za mentalno zdravlje i razne zavisnosti, od alkohola do zloupotrebe droga, video igara i kocke.

Centri tvrde da, iako zavisnost od kripta ima velikih sličnosti sa kockanjem, ona izaziva još veću zavisnost.

Pod jedan, uzbudljivija je, zato što je toliko nestabilna, a trgovati se može od jutra do mraka.

„Kriptovalute imaju reputaciju da su zakonite, dok se o kockanju više govori kao o moguće problematičnom", kaže Jan Geber, generalni direktor ciriškog rehabilitacionog centra Paraselsus Rikaveri.

Traženje pomoći je, takođe, ređe, dodaje on, zato što je trgovina kriptovalutama uglavnom neregulisana.

Poređenja radi, neke zemlje zahtevaju od kockarskih platformi i kazina da uoče i izbace problematične kockare ili da pruže informacije i sredstva za to kako da se izbore protiv zavisnosti.

Znaci zavisnosti od kriptovaluta, takođe, nisu mnogo drugačiji.

Oni koji su zavisni od trgovine kriptovalutama počinju sve više da joj se okreću kao izvoru „zabave i zadovoljstva u životu", kaže Aron Sternliht, koji vodi njujoršku firmu Porodični specijalista za zavisnosti, zajedno za suprugom Lin.

On kaže da su znakovi koji upućuju na zavisnost: laganje, krađa, dugovanja, poteškoće prilikom opuštanja ili spavanja, praćenje cena kripta u svako doba dana i noći i trgovanje po cenu međuljudskih odnosa, karijere i prilika za obrazovanje.

Getty Images

Don je, na primer, potražio opcije za lečenje tek kad je devojka raskinula sa njim pošto je primetila ogromne gubitke koje je on nagomilao tokom pada tržišta kriptovaluta 2022. godine.

Džejn, tridesetdvogodišnja Londonka čije je ime promenjeno na njen zahtev, kaže da bi ulazila u „maratonska trgovanja" koja su trajala tri-četiri dana, što je ubedilo njenog partnera da ga vara.

„Činjenica da ne mogu da mu kažem šta zapravo radim samo je pogoršala stvar.

„Iako je istina sada izašla na videlo, naš odnos se nikad do kraja nije oporavio", navodi ona.

Džejn je počela da kupuje kriptovalute 2014. godine.

„Ispočetka sam ulagala svega nekoliko hiljada, ali pri kraju bih ulagala i stotine hiljada samo u jednu trgovinu", kaže ona.

Na kraju je potražila pomoć od Paraselsus Rikaverija, kod koga programi za oporavak od zavisnosti od kriptovaluta traju od četiri do šest nedelja, po nedeljnoj tarifi od 104.000 dolara.

Onlajn terapijske sesije koštaju 650 dolara na sat.

Lečenje obuhvata analize krvi, posebno pravljene planove ishrane, jogu, akupunkturu i uzimanje lekova kad je neophodno, dodaje ona, opisavši to kao „pristup mentalnom zdravlju od 360 stepeni".

Zavisnicima od kriptovaluta je često potrebna pomoć u postavljanju granica, kao što su vremenska ograničenja za trgovinu i limiti za gubitak, nalozi sa uputstvima da se zaključi posao kad dostigne određenu cenu, kako bi se investitori zaštitili od preteranih gubitaka.

Terapeuti iz centra im pomažu da postave takve granice, kaže Abdulah Bulad, glavni rukovodilac i osnivač Balansa.

Ali on dodaje da oni ne savetuju klijente da se odvikavaju nasuvo i ne traže od njih da isključe sve uređaje.

Dijagnoza zavisnosti od kriptovaluta, tvrde stručnjaci, takođe se često na kraju postavlja zbog drugih stanja.

Kit, koji takođe nije želeo da objavimo njegovo pravo ime, rekao je da se obratio Paraselsus Rikaveriju zbog zavisnosti od pilula za spavanje, ali je tek kasnije otkrio da je glavni uzrok njegova zavisnost od kriptovaluta.

Ovaj pedesetjednogodišnjak kaže da se „navukao" na trgovinu kriptovalutama tokom zabrane kretanja zbog pandemije korona virusa.

„Svi smo bili izolovani. Bilo je lako da trgujem u tajnosti.

„Tek kad su deca došla da me posete za Božić, shvatio sam koliko je nenormalno moje ponašanje postalo", kaže on.

Dodaje da je bio neprijateljski nastrojen prema njima, a da su se oni zabrinuli zato što je Kit spavao danima bez prestanka.

„A opet, za sve to vreme, niko od nas nije ni pomislio da je problem moje trgovanje kriptovalutama", navodi Kit.


Šta je bitkoin:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: