Stiv Albini, džin indi muzike, preminuo u 61. godini

Uticaj američkog muzičara i producenta je bio očigledan na nekoliko hiljada albuma na kojima je bio producent i inženjer zvuka

7550 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američki muzičar i producent Stiv Albini, poznat po radu sa Nirvanom, Piksiz i Pi Džej Harvi, preminuo je u 61. godini.

Albini je bio ključna i beskompromisna figura američke indi scene tokom 1980-ih i 1990-ih, a njegovi bendovi Šelak i Big Blek bili su među najuticajnijim alternativnim grupama 20. veka.

Njegov uticaj je bio očigledan na nekoliko hiljada albuma na kojima je bio producent i inženjer zvuka.

Među najpoznatijim albumima su Surfer Rosa grupe Piksiz i In Utero benda Nirvana.

Impresionira Albinijevim radom na njegovim bendom Big Blek, ali i Piksizima i grupom The Breeders, Kurt Kobejn ga je angažovao kao producenta na albumu iz 1993. snimljenom nakon neverovatno uspešne ploče Nevermind .

Albini nije u početku bio fan Nirvane, govoreći da je bend samo neupečatljiva verzija uticajnog zvuka američkog grada Sijetla, kolevke grandž muzike.

Getty Images

Konačno je pristao da radi sa Nirvanom jer mu je navodno bilo žao članova benda koji su, kako je verovao, bili prepušteni na milost i nemilost velike izdavačke kuće, te je poželeo da im omogući mnogo oštriji zvuk.

Kompanija Gefen nije bila zadovoljna sirovim zvukom na albumu i insistirala je da se singglovi Heart-Shaped Box i All Apologies remiksuju.

Album In Utero prodat je u pet miliona primeraka samo u Americi, a Albini je priznao da mu se „svideo mnogo više nego što je mogao da zamisli."

Često je govorio da mu se ne dopada kada ga smatraju producentom i u intervjuu za Gardijan 2023. rekao je da više voli kada ga zovu inženjer zvuka jer vidi sebe kao onog ko snima muziku benda, a ne oblikuje njegov zvuk.

Uvek je odbijao da uzima novac za autorska prava, naplaćujući uvek istu cenu jer je smatrao da nije moralno uzimati zauvek novac od umetnika.

Vodio je sopstveni studio Electrical Audio u Čikagu, i radio na novom albumu grupe Šelak To All Trains, prvom od 2014. godine, koji je trebalo da bude objavljen 17. maja.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: