Šta su El Ninjo i La Ninja i kako utiču na vremenske prilike

Nisu svaki El Ninjo i La Ninja isti i posljedice se razlikuju od područja do područja, ali naučnici su primijetili neke zajedničke uticaje

3897 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

El Ninjo koji je počeo u leto 2023. godine sada se završava, kaže Meteorološka služba Australije.

Pored dugoročnog zagrevanja prouzrokovanog ljudskom aktivnošću, ovaj fenomen doprineo je da globalne temperature dostignu rekorde poslednjih meseci.

Šta je El Ninjo

El Ninjo je faza fenomena klimatskog sistema zvanog El Ninjo - južna oscilacija (ENSO).

Ima dve suprotne faze - El Ninjo i La Ninja - i obe značajno menjaju vremenske prilike širom planete.

El Ninjo se prepoznaje po brojnim različitim vrednostima merenja koja se obavljaju:

  • toplije od uobičajenih temperatura površine mora u tropskom, istočnom Tihom okeanu
  • atmosferski pritisak iznad normalnih vrednosti u Darvinu, u Australiji (zapadni Pacifik),
  • i atmosferski pritisak ispod normalnih vrednosti na Tahitiju, najvećem ostrvu Francuske Polinezije, (centralni Pacifik).

U „neutralnim" uslovima, temperature površine Tihog okeana su hladnije na istoku i toplije na zapadu.

„Pasati" obično duvaju od istoka prema zapadu, i dok se kreću u tom pravcu toplota od Sunca progresivno zagreva vode.

Tokom El Ninja ovi vetrovi slabe ili duvaju u suprotnom smeru i šalju toplu vodu na površini ka istoku.

Tokom La Ninje, uobičajeni vetrovi koji duvaju od istoka ka zapadu postaju jači i guraju toplije vode dalje na zapad.

Posledično, hladna voda se podiže iz dubine okeana, zbog čega su temperature površine istočnog Tihog okeana niže od uobičajenih.

Fenomen su prvi put primetili peruanski ribari 1600-ih.

Oni su zapazili da je temperatura vode blizu američkog kontinenta najtoplija u decembru, pa su pojavu nazvali „El Ninjo de Navidad", što u prevodu sa španskog znači „Božićno dete".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Kako El Ninjo i La Ninja utiču na vremenske prilike

Nisu svaki El Ninjo i La Ninja isti i posledice se razlikuju od područja do područja, ali naučnici su primetili neke zajedničke uticaje:

EPA

Temperature

Tokom El Ninja, globalna temperatura uglavnom raste, a za vreme La Ninje opada.

Pod uticajem El Ninja, toplija voda se širi i zadržava se bliže površini, usled čega se ispušta više toplote u atmosferu i stvara vlažniji i topliji vazduh.

Međutim, uticaji na određena područja su složeni, a neka mesta mogu biti i toplija i hladnija od očekivanih vrednosti u različitim periodima tokom godine.

Uz dugoročne klimatske promene uzrokovane ljudskom aktivnošću, El Ninjo je doprineo da 2023. bude najtoplija zabeležena godina svih vremena (od kad se vrše merenja), a toplotni trend se nastavlja u 2024. godini.

La Ninja je trajala neuobičajeno dugo u periodu od 2020. do 2022, godine, što je doprinelo da globalne temperature ne rastu.

Uticaj El Ninja na temperature u Ujedinjenom Kraljevstvu i zapadnoj Evropi je složen i nepredvidiv.

Može, na primer, da znači hladnije zime od prosečnih, ali to zavisi od toga kako se El Ninjo razvija.

Promena padavina

Tokom El Ninja, topla voda gura snažne vazdušne struje Pacifičkog mlaznog toka dalje na jug i istok, što donosi vlažnije vreme u južne delove Sjedinjenih Država (SAD) i Meksički zaliv.

Tropske oblasti kao što su Azija, Australija i centralna Afrika obično pogađaju suše.

Tokom La Ninje, događa se suprotno.

Tropske oluje

El Ninjo takođe utiče na obrasce atmosferskog kruženja, što znači da obično ima više tropskih oluja u tropskom Tihom okeanu, ali manje u tropskom Atlantiku, poput južnog dela SAD-a.

Tokom La Ninje, uglavnom se dešava suprotno.

Koncentracija ugljen-dioksida (CO2)

Naučnici su takođe primetili da se tokom El Ninja povećava koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi, što je moguća posledica toplijih i sušnijih uslova u tropskim područjima.

Kada zbog suše biljke rastu sporije, one apsorbuju manje CO2, dok više šumskih požara na mestima kao što je južna Azija znači da se oslobađa više ugljen-dioksida.

Reuters

Zašto su važni obrasci pojava El Ninja i La Ninje

Ekstremni vremenski uslovi koje izazivaju El Ninjo i La Ninja utiču na infrastrukturu, proizvodnju hrane i energetske sisteme širom sveta.

Na primer, kada tokom El Ninja manje hladne vode dolazi do površine na zapadnoj obali Južne Amerike, manje hranljivih materija sa dna okena se diže na površinu.

To znači da je manje hrane dostupno morskim vrstama kao što su lignje i lososi, a posledično se smanjuje riblji fond za ribarske zajednice Južne Amerike.

Getty Images

Suše i poplave izazvane ekstremnim El Ninjom u periodu od 2015. do 2016. godine uticale su na snabdevanje hranom više od 60 miliona ljudi, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN).

Nedavna studija je ukazala da pojava El Ninja značajno smanjuje globalni ekonomski rast, a taj uticaj bi mogao da bude snažniji u budućnosti.

Koliko su česti El Ninjo i La Ninja?

El Ninjo i La Ninja se uglavnom javljaju na svake dve do sedam godina i obično traju od devet do 12 meseci.

Ne moraju nužno da se smenjuju, a La Ninja je ređa pojava od El Ninja.

EPA

Da li klimatske promene utiču na nastajanje El Ninja i La Ninje

Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC), koji procenjuje rizike od klimatskih promena uzrokovane ljudskom aktivnošću, 2021. je saopštio da je posle 1950. godine fenomen ENSO jači od onih praćenih od 1850. do 1950. godine.

Međutim, kažu da godovi na stablima i drugi istorijski dokazi pokazuju da je bilo varijacija u učestalosti i jačini ovog fenomena od 1400-ih.

IPCC je zaključio da ne postoje jasni dokazi da su klimatske promene uticale na nastajanje El Ninja i La Ninje.

Pojedini klimatski obrasci ukazuju da će posledica globalnog zagrevanja biti češća i intenzivnija pojava El Ninja, i da će potencijalno dodatno povećati temperaturu, ali to nije izvesno.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: