Bajden pod sve većim pritiskom da se povuče, značajan broj donatora upozorio da će obustaviti finansiranje

Bajden namerava da ojača vlastitu poziciju ovog vikenda pošto će imati TV intervju u udarnom terminu u petak i skup u Viskonsinu

6632 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS/Elizabeth Frant
Bajden, Foto: REUTERS/Elizabeth Frant

Džozef Bajden se suočava sa sve većim pritiskom da se povuče iz izborne trke u trenutku kada ga očekuje nekoliko izuzetno važnih dana u kampanji za ponovni izbor na mesto predsednika SAD.

Značajan broj donatora Demokratske stranke javno je upozorio da će obustaviti finansiranje ukoliko Bajden ne bude zamenjen drugim kandidatom posle debakla u prvoj televizijskoj debati sa izazivačem Donaldom Trampom.

Među njima je Ebigejl Dizni, naslednica Dizni imperije, holivudski producent Dejmon Lindelof, holivudski agent Ari Emanuel, kao i filantrop i preduzetnik Gidien Stajn.

Bajden namerava da ojača vlastitu poziciju ovog vikenda pošto će imati TV intervju u udarnom terminu u petak i skup u Viskonsinu.

Pritisak na 81-godišnjeg Bajdena da se povuče sve je veći posle televizijske debate, koju je obeležilo nekoliko situacija u kojima je zaboravio šta želi da kaže i bio nerazumljiv.

Iako je priznao da je „zeznuo" te večeri, on je odlučan da ostane takmac u borbi protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

„Ne idem nigde", izjavio je u četvrtak u Beloj kući tokom obeležavanja 4. jula, Dana nezavisnosti u Americi.

Međutim, Bajden se suočava sa serijom izbornih projekcija prema kojima je njegov republikanski protivnik povećao prednost posle debate.

Ebigejl Dizni je rekla američkoj televiziji CNBS da ne veruje da Bajden može da pobedi Trampa u novembru.

Ona kaže da je njena odluka da povuče podršku motivisana „realnošću, a ne nepoštovanjem".

„Bajden je dobra osoba i način na koji je služio ovoj zemlji vredan je divljenja, ali ulog je suviše veliki", kaže Dizni, koje je prethodnih godina podržala veliki broj demokrata.

„Ako se Bajden ne povuče, demokrate će izgubiti. U to sam potpuno sigurna. Posledice poraza biće zaista strašne", dodala je.

Getty Images

Ovime se pridružila nekim drugim bogatašima koji finansiraju demokrate.

Stejn je rekao za Njujork tajms da će njegova porodica povući 3,5 miliona dolara ako se Bajden ne skloni.

Lindelof, koji je dao više od 100.000 dolara demokratama tokom ovog izbornog ciklusa, javno je pozvao druge da obustave finansiranje u akciji koju je nazvao „DEMbargo".

Pojedini veliki finansijeri nisu zapretili povlačenjem sredstava, ali javno govore da Bajden treba da se povuče.

„Mislim da je došlo vreme da preda baklju", rekao je Ramaš Kapur, indijsko-američki industrijalac, koji još od 1988. godine organizuje prikupljanje novca za demokrate.

„Znam da ima želju, ali ne može da se bori protiv 'Majke prirode'. Poznajem ga dovoljno da znam da će donetu odluku koja je najbolja za zemlju", rekao je.

Drugi, međutim, brinu da nije ostalo dovoljno vremena da se novi kandidat uključi u trku i odlučili su da podrže Bajdena ako ostane.

Jedna od velikih finansijera, koji nije želeo da mu se pominje ime, rekao je za BBC da planira da nastavi prikupljanje sredstava za Bajdenovu kampanju.

„Niko ne želi Donalda Trampa u Beloj kući i to će će nas verovatno zadržati na okupu", rekao je.

Iz Bajdenovog tima kažu da je u junu prikupljeno 127 miliona dolara.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: