Zemlja privremeno dobija "drugi Mjesec", kažu naučnici

Svemirsko tijelo je prvi put primijećeno 7. avgusta preko sistema za praćenje asteroida američke Nacionalne svemirske agencije (NASA)

8172 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Spremite se za kosmičko iznenađenje ove jeseni: Zemlja će uskoro dobiti još jedan mesec, kažu naučnici.

Sila gravitacije naše planete privući će mali asteroid, koji će privremeno postati „mali Mesec".

Ova poseta iz svemira trebalo bi da počne 29. septembra i potrajaće nekoliko meseci, sve dok to nebesko telo ne napusti gravitaciono polje Zemlje.

Zemljin drugi Mesec nažalost biće previše mali i mutan kako bi se video, osim za one koji imaju profesionalne teleskope.

Svemirsko telo je prvi put primećeno 7. avgusta preko sistema za praćenje asteroida američke Nacionalne svemirske agencije (NASA).

Naučnici su proučavali njegovu putanju kretanja i saznanja su objavljena u publikaciji Zapisi istraživanja Američkog astronomskog društva.

Asteroid je nazvan 2024 PT5 i potiče iz pojasa asteroida Adjuna, sa stenama koje prate orbite sliče Zemljinoj.

Ponekad takvi asteroidi priđu relativno blizu našoj planeti, pa budu udaljeni oko 4,5 miliona kilometara.

Ako se nebesko telo poput 2024 PT5 kreće relativno malom brzinom od 3.540 kilometara na sat, gravitaciono polje Zemlje može da ima veliki uticaj na njega, što je dovoljno da ga privremeno zadrži u toj zoni, kažu istraživači.

Taj mali asteroid će provesti dva meseca u Zemljinoj orbiti.

Očekuje se da u nju uđe 29. septembra i napusti je 25. novembra, kaže Dženifer Milard, astronomka i autorka podkasta Čudesna astronomija (Awesome Astronomy), za BBC.

„Neće obići seo krug oko naše planete, već će se njegova orbita izmeniti, Zemlja će ga blago zakriviti i onda će nastaviti sopstveni put", objašnjava Milard.

Ovaj asteroid je dugačak oko 10 metara, što je daleko manje u poređenju sa Mesecom, čiji je prečnik oko 3.474 kilometara.

Zbog malih dimenzija i činjenice da je izgrađen od tamnih stena, 2024 PT5 neće biti vidljiv sa Zemlje, čak ni ako koristimo dvoglede ili kućne teleskope.

„Profesionalni teleskopi će moći da ga uhvate, pa očekujem da ćemo viditi mnogo divnih fotografija ove male tačke koja će se kretati velikom brzinom pored zvezda", kaže Milard.

Mala tela nalik Mesecu su i ranije bila zabeležena, a veruje se da je još više njih prošlo pored Zemlje neopaženo.

Neka su se više puta vraćala, a primer za to je asteroid 2022 NX1, koji je to činio 1981. i 2022.

Procenjuje se da će se asteroid 2024 PT5 vratiti u Zemljinu orbitu 2055. godine.

„Ova priča pokazuje koliko ima nebeskih tela u našem sunčevom sistemu i koliko toga još nismo otkrili, jer je ovaj asteroid zapažen prvi put ove godine.

„Postoje desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada objekata koje nismo otkrili, pa mislim da nam ovo pokazuje koliko je važno da neprestano osmatramo nebo kako bismo pronašli nove", kaže naučnica Milard.


Pogledajte i ovu priču:


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: