UNICEF: Milioni djece ne idu u školu na Bliskom istoku usred obrazovne "katastrofe"

Brojevi predstavljaju surovu sliku o uticaju rata i oružanih sukoba na obrazovanje u Libanu, Libiji, Palestinskim teritorijama, Sudanu, Siriji i Jemenu

1573 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images/BBC
Foto: Getty Images/BBC

Za razliku od njihovih vršnjaka širom sveta, milioni dece širom Bliskog istoka propustili su početak ove školske godine.

Da bi stekao jasnu sliku o razmerama ovog problema, BBC je zatražio od UNICEF-a, agencije UN zadužene za dobrobit dece, podatke iz regionalnih centara širom sveta.

Agencija upozorava na „međugeneracijsku katastrofu" ako se ne preduzmu hitni koraci.

Brojevi predstavljaju surovu sliku o uticaju rata i oružanih sukoba na obrazovanje u Libanu, Libiji, Palestinskim teritorijama, Sudanu, Siriji i Jemenu.

U izveštaju se upozorava da se milioni dece u regionu suočavaju sa teškim remećenjem njihovog obrazovanja zbog sukoba koji uništavaju obrazovnu infrastrukturu i ograničavaju pristup učenju.

Više od polovine dece u regionu ne zna da čita ili razume tekst prilagođen njihovom uzrastu do 10. godine.

Procenjuje se da u školu ne ide 15 miliona dece školskog uzrasta (koji varira od pet do 14 godina), dok je još 10 miliona u opasnosti da prestane da je pohađa.


Pogledajte video:


Afdrita Spahiu, stručnjakinja za obrazovanje UNICEF-a za Bliski istok i Severnu Afriku, rekla je za BBC da „tekući sukobi u Gazi i Sudanu zahtevaju pojačane napore u pružanju hitne humanitarne pomoći i obrazovnih usluga, baš kao i psihosocijalne i podrške za mentalno zdravlje."

Gaza: Generacija van obrazovnog sistema

Getty Images/BBC

Decenijama je bilo teško za mnoge palestinske đake da idu bezbedno u školu.

Međutim, eskalacija nasilja posle napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra 2023. godine dovela je obrazovnu krizu na do sada neviđene nivoe, prema međunarodnim organizacijama za humanitarna prava i pomoć.

Izveštaj iz avgusta 2024. godine Globalnog obrazovnog centra, grupe humanitarnih agencija koje namiruju obrazovne potrebe tokom kriznih vremena, ističe nekoliko izazova na Zapadnoj obali.

On navodi „nasilje nad nastavnicima i đacima, izraelske vojne operacije i vazdušne napade na škole ili oblasti oko njih, nasilje doseljenika, uništenje obrazovnih ustanova, ograničavanje kretanja i birokratske prepreke".


  • U Gazi, rat je lišio 625.000 dece školskog uzrasta pune školske godine zbog široko rasprostranjenog uništenja škola i drugih obrazovnih ustanova
  • Skoro 93 odsto od 564 škola u Gazi pretrpelo je ozbiljnu štetu, a 85 odsto njih zahteva potpunu rekonstrukciju
  • Rat je imao katastrofalne posledice, u koje spada i lišavanje najmanje 39.000 đaka mogućnosti da polažu „tavdžihi" ispite, koji obeležavaju poslednju godinu školskog obrazovanja
  • Uz to, više od 21.000 nastavnika ne može da radi zbog nebezbednosti i odsustva bezbednih obrazovnih prostora
  • Skoro svih 1,2 miliona dece u Gazi ima hitnu potrebu za psihološkom i podrškom za mentalno zdravlje, baš kao i socijalnom podrškom

Izvor: UNICEF


Izrael je pokrenuo vojnu kampanju u odgovor na do tada neviđeni napad ekstremističke grupe Hamas na južni Izrael od 7. oktobra 2023, tokom kog je poginulo oko 1.200 ljudi, a za taoce uzet 251.

U Gazi je poginulo više od 40.530 ljudi od 7. oktobra, prema Ministarstvu zdravlja koje na ovoj teritoriji vodi Hamas.

Sudan: Obrazovanje na ivici kolapsa

Getty Images/BBC

Narod Sudana trenutno živi u ekstremno teškim uslovima, usred tekućeg građanskog rata između Snaga rapidne podrške i sudanske vojske koji taje već skoro 16 meseci.

Sukob je odneo hiljade života i naterao desetine miliona Sudanaca da napuste domove i rasele se i u okviru zemlje i izvan nje.

Obe zaraćene strane suočile su se sa optužbama za ratne zločine počinjene nad civilima i ometanje humanitarne pomoći, što je samo dodatno otežalo humanitarnu krizu.

Obrazovni sistem Sudana nalazi se na ivici potpunog kolapsa, sa više od 19 miliona dece koja ne idu u školu.

Nedavno je raseljeno njih 12,5 miliona.

Afrdita Spahiu iz UNICEF-a upozorava da sukob može još dodatno da pogorša trenutnu situaciju zato što su deca koja ne idu u školu lake žrtve za regrutaciju oružanih grupa.

Njima takođe preti dečji prinudni rad i rani brak.

„Bez hitne intervencije, gubici u učenju i potencijalu za zaradu za ovu generaciju može da dostigne 26 milijarde dolara godišnje", kaže ona.

UNICEF je prethodno podelio video snimak portparola organizacije Džejmsa Eldera kako hoda među desetinom dece koja sede na zemlji u školskom dvorištu sudanske prestonice Kartuma.

U pozadini mogu da se čuju zvuci puščane vatre.

„Scene u Sudanu su šokantne", kaže on.

Jemen: Poharani obrazovni sistem

Getty Images/BBC

U Jemenu je uništeno, oštećeno ili se koristi u neobrazovne svrhe skoro 2.800 škola.

Izveštaj UNICEF-a opisuje školski sistem Jemena kao „krajnje iscrpljen", napominjući da u školu ne ide 2,7 miliona dece, dok 8,6 miliona ima potrebu za podrškom kako bi nastavilo obrazovanje.

Uprkos stalnim naporima da se pruži podrška nastavnicima, da se obezbede dopunski časovi i rehabilituju škole, izazovi u Jemenu su ogromni, sa milionima dece koja rizikuju da izgube pravo na obrazovanje.


Pogledajte video:


Jemen je godinama u jeku građanskog rata u kom su poginule desetine hiljada, a izgladneli milion ljudi.

Prema Ujedinjenim nacijama, humanitarna kriza u Jemenu jedna je od najgorih na svetu, sa više od polovine populacije zemlje od oko 33 miliona kojima je preko potrebna humanitarna pomoć da bi preživeli.

Uprkos smanjenim neprijateljstvima i civilnim žrtvama, kriza nastavlja da ostavlja duboki trag na ljudima širom zemlje, prema godišnjem izveštaju Kancelariji Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

Libija: Stalna nestabilnost i rupe u obrazovanju

Getty Images/BBC

U Libiji je trajna nestabilnost dovela do značajnih rupa u obrazovanju, naročito među malom decom i adolescentima.

U izveštaju se ističe da je pad broja dece upisanih u škole - naročito među interno raseljenom decom - sve češća pojava, a svako deseto domaćinstvo prijavljuje da njihova deca školskog uzrasta nisu bila prijavljena za formalno obrazovanje tokom školske godine 2021/2022.

Uz to, više od 175.800 dece je ugroženo i potrebna im je zaštita, dok je oko 111.400 dece na ivici gubitka pristupa obrazovanju ako se humanitarna pomoć hitno ne proširi.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: