UN: Još jedan pripadnik mirovnih snaga ranjen u Libanu

"Podvrgnut je operaciji u našoj bolnici u Nakuri, odstranjen je metak iz njegovog tijela i u stabilnom je stanju," stoji u saopštenju UN

3720 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pripadnik mirovne misije Ujedinjenih nacija ranjen je u južnom Libanu u razmeni vatre, predstavnik privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL) je objavio.

Ovo je peti pripadnik međunarodnih mirovnih snaga koji je ranjen u Libanu od kada su počeli napadi Izraela na pozicije koje, kako oni tvrde, drži Hezbolah.

On je ranjen u štabu u gradu Nakura na jugu Libana u petak uveče u sred „vojne akcije koja se odvijala u blizini", mada nije rečeno sa koje strane je stigao metak koji ga je pogodio.

„Podvrgnut je operaciji u našoj bolnici u Nakuri, odstranjen je metak iz njegovog tela i u stabilnom je stanju," stoji u saopštenju UN.

Na drugoj strani granice, više od 20 ljudi je ubijeno u izraelskom napadu u kampu Džabalija u Gazi u petak uveče, prenosi agencija Rojters.

Borbe se nastavljaju u južnom Libanu, a izraelske snage su upozorile mirovnjake UN da napuste njihove položaje.

Portparol Unfila je izjavio da je doneta „jednoglasna odluka" da ostanu u graničnoj oblasti.

Takođe, navedeno je da su zgrade Unfila u selu Ramja pretrpele „značajnu štetu" od eksplozija granata.

„Podsećamo sve strane da su u obavezi da obezbede sigurnost osoblju UN-a i njihovim prostorijama, što znači da ne smeju da vode borbu u njihovoj blizini," stoji u saopštenju UN misije.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Izraelske odbrambene snage su preuzele odgovornost za incident u kome su dva UN vojnika iz Šri Lanke ranjena, takođe u gradu Nakura.

Izraelski vojnici, koji su delovali u blizini UN baze, otvorili su vatru jer su prepoznali pretnju s druge strane, a incident će biti istražen „na najvišem nivou".

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke oštro osuđuje ovaj napad.

U četvrtak, dvojica mirovnjaka iz Indonezije su povređeni posle pada sa posmatračkog tornja, jer su izraelski tenkovi otvorili vatru ka njima.

Komentarišući incidente, američki predsednik Džo Bajden je rekao da je „najstrože zatražio" od Izraela da prekine da puca na mirovne snage.

Lideri Italije, Francuske i Španije su osudili izraelske akcije u zajedničkoj izjavi, zahtevajući prestanak ovakvih dejstava.

IDF je objavio da je iz Libana lansirano više projektila u subotu, ali da je većina presretnuta.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: