2BI

Kako najefikasnije nadograditi laptop star 3 godina za manje od 150 eura

Ukoliko želite da značajno unaprijedite mogućnosti svog laptopa, moraćete da nadogradite njegov hardver. Predlažemo da uložite u nabavku bržeg hard diska i više radne memorije. Na ovaj način ćete dobiti dosta na brzini rada uređaja, pri čemu, ukoliko sprovedete naš predlog do kraja, imaćete i više smještajnog prostora
72 pregleda 2 komentar(a)
laptop, Foto: 2BI.me
laptop, Foto: 2BI.me
Ažurirano: 11.05.2015. 08:55h

Nakon približno 3 godine, vaš laptop će početi da radi sporije. Postoji nekoliko razloga za ovakvo ponašanje, kao i različiti načini da ga ubrzate bez dodatnih ulaganja.

Međutim, ukoliko želite da značajno unaprijedite mogućnosti svog laptopa, moraćete da nadogradite njegov hardver. Predlažemo da uložite u nabavku bržeg hard diska i više radne memorije. Na ovaj način ćete dobiti dosta na brzini rada uređaja, pri čemu, ukoliko sprovedete naš predlog do kraja, imaćete i više smještajnog prostora:

1. Nabavite SSD hard disk od 128 GB smještajnog prostora

Ukoliko imate sredstava, možete nabaviti i hard disk većeg kapaciteta, ali 128 GB će biti sasvim dovoljno za smještanje operativnog sistema i instalaciju potrebnih programa.

2. Migrirajte postojeći disk na novi SSD disk (bez reinstalacije Windows-a)

Ovaj proces će biti tema posebnog bloga, tako da sada nećemo ulaziti u detalje. Otežavajuća okolnost kod ovog procesa je što sa diska većeg kapaciteta treba da pređete na disk manjeg kapaciteta.

3. Nabavite 2 memorijska modula od po 4 GB

Kao i kod nabavke hard diska, ukoliko imate sredstava i ukoliko vaš laptop ima takvih mogućnosti, možete nabaviti i 2 modula od po 8 GB.

4. Nabavite fioku za smještaj starog hard diska

Ovo je možda malo neobičan predlog ali ga preporučujemo. Naime, CD čitač se sve manje koristi, tako da treba da razmislite o mogućnosti da ga uklonite. Umjesto njega, možete staviti vaš stari hard disk i dobiti dopunski smještajni prostor. Da bi ovo bilo moguće, potrebno je da nabavite fioku za njegovo smještanje u prostor gdje se prethodno nalazio CD čitač.

5. Instalirajte novi SSD disk, novu memoriju i stari disk

Za sve ovo će vam vjerovatno trebati jedan cio dan, ali ćete nakon toga imati značajno brži laptop.

Prema sadašnjim cijenama, ukupna investicija iznosi nešto manje od 150 eura.

2bi.me

Bonus video: