Život i ostalo

Mladi i stari

Formirana je 44. Vlada Crne Gore. Premijer je u septembru napunio 36 godina. I čitava Vlada je, u prosjeku, veoma mlada. U njoj nema ni jednog Baranina

20992 pregleda 55 reakcija 16 komentar(a)
Beogradski sajam, Foto: Milan Vujović
Beogradski sajam, Foto: Milan Vujović

Sajam knjiga je samo izgovor da tri dana, tradicionalno, boravimo u gradu sa najviše knjižara i malih pekara u svijetu. I da odemo u Narodno pozorište („Očevi i oci“) i JDP („Razvojni put Bore Šnajdera“). I da se vidimo s kumovima Markovićima. I da opet osjetimo ukus kestena u Knez Mihajlovoj. I dah davne mladosti…

Beograd je sv(ij)et!

* * *

A Sajam je uvijek isti – produhovljen, mističan, brbljiv… Osim umora, čovjek tu osjeća mir i spokoj, okružen knjigama i ljudima sličnim sebi. Čini mu se da ima nade i da će sve, naposljetku, biti dobro. Naredni, 67. Međunarodni sajam knjiga biće organizovan na istom mjestu, a neizvjesno je gdje će dočekati izdavače, knjige i čitaoce onaj 2025. godine. Svakako, na nekom još boljem i „starijem“ Sajmištu.

Mudrac je davno rekao: „Ljudski um je ograničen, ljudska glupost nije.“

* * *

U barskom bioskopu, u udobnim sjedištima i prijatnoj atmosferi, uprkos nešto bučnijim „kokičarima“, gledali smo film „Čuvari formule“, o nuklearnoj havariji u Vinči 1958. godine i epohalnom liječenju, u Francuskoj, presađivanjem koštane srži, teško oboljelih.

Kad sam izašao iz bioskopa, prvo sam pomislio: da je Jugoslavija zaista napravila atomsku bombu kako je, u tajnosti, namjeravala (i bila na dobrom putu) možda bi još bila ucijelo. A sigurno se ne bi raspala u onako krvavom građanskom ratu.

* * *

Nije mi jasno kako smo uspjeli da se ovako teško zamrzimo između sebe, mi: Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci, a jedini na svijetu govorimo ovim našim jezikom, kako god ga ko zvao. Jedino mi. Niko drugi.

* * *

Formirana je 44. Vlada Crne Gore. Premijer je u septembru napunio 36 godina. I čitava Vlada je, u prosjeku, veoma mlada. U njoj nema ni jednog Baranina. A bilo je mjesta makar za Miodraga Lekića, kao ministra vanjskih poslova. Svaka druga zemlja bi se ponosila da upravo na čelu svoje diplomatije ima iskusnog političara, obrazovanog poliglotu, šarmantnog i uglađenih manira.

* * *

I kad smo kod mladih i nešto starijih...

Selektor „B“ reprezentacije Crne Gore, velemajstor Božidar Ivanović, izostavio je sa spiska internacionalnog majstora Blaža Kalezića (45 godina) i na Evropsko prvenstvo u šahu, koje će biti igrano u Budvi, od 10. do 21. novembra, vodi mladu ekipu (pošto je domaćin, Crna Gora ima pravo na dvije ekipe, „A“ i „B“). Kalezić je reagovao, smatra da mu je mjesto u „B“ ekipi, selektor misli da nije, jer on tu „B“ ekipu vidi isključivo kao mladu reprezentaciju. Kalezić je, objektivno, u pravu, jači je još uvijek, vjerovatno, od svih igrača „B“ ekipe. Uz to (svjedočim iz ličnog iskustva, bio sam mu kapiten u Mornaru), vaspitan je i tih. Sa druge strane, selektor ima puno pravo i legitimitet da sastavi reprezentaciju po svom nahođenju, posebno što nema kriterijuma po kojima se ona određuje.

Problematično je u svemu to što su u Šahovskom savezu Crne Gore „obećali“ Kaleziću da će igrati za „B“ reprezentaciju. Zašto su onda, pobogu, za selektora postavili čovjeka koji je najveći šahovski autoritet u ovoj zemlji? Nekom drugom su možda mogli da sugerišu kako da sastavi taj famozni spisak…

* * *

Razvela se glumica Meril Strip (74) od vajara Dona Gamera (76). Poslije 45 godina braka i četvoro djece (Henri 43, Mami 40, Greis 37 i Luiz 32), kao i petoro unučadi.

Samo još jedan (takođe nebitan) razvod me tako „dojmio“. Onaj Bajagin.

U ljubavi, kao i u životu, očigledno, sve je moguće i ništa nije „vo vjeki vjekova“.

* * *

„Negdje u Andima i danas vjeruju da je budućnost iza tebe. Dolazi iznenada i nepredvidivo iza tvojih leđa, a prošlost ti je uvijek pred očima, ono što ti se desilo“, Georgi Gospodinov, u romanu „Vremensko sklonište“.

Bonus video: