Dortmund: Grad zaljubljen u fudbal

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

2046 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Dortmund, Foto: Shutterstock
Dortmund, Foto: Shutterstock

Mnogo je gradova u Njemačkoj gdje se živi za fudbal, ali rijetko gdje su ljudi zaljubljeni u ovu igru kao u Dortmundu

Za Borusijin dom i čuveni “Žuti zid”, najveću navijačku tribinu u Evropi, teško da postoji neko ko nije čuo, a o kakvom huku i vjetru u leđa domaćem timu se radi najbolje oslikava izjava Baštijana Švajnštajgera.

Na pitanje da li ga više plaše igrači Borusije ili njen trener (tada Jirgen Klop), bivši fudbaler Bajerna je kratko odgovorio.

"Plaši me samo Žuti zid".

Dortmund
foto: Graphic News

Dortmund i "Vestfalen", baš kao i na Mundijalu 2006, i sada će biti jedan od glavnih centara Eura 2024.

Žuti zid crvene boje

“Zeleni grad” Sjeverne Rajne-Vestfalije ukupno će treći put biti domaćin velikih takmičenja (još i na SP 1974), a ovog ljeta šest mečeva, uključujući i jedno polufinale, odigraće se na Borusijinom hramu fudbala.

Čast da odigra dva meča grupne faze u Dortmundu pripala je Turskoj (protiv Gruzije i Portugala), a kako je poznato da ova zemlja ima veliku dijasporu u Njemačkoj “Žuti zid” će tokom Eura vjerovatno biti crvene boje.

Legendarni stadion za mečeve Bundeslige može da primi nešto više od 80.000 navijača, dok je za Euro 2024 zbog sigurnosti kapacitet ograničen na 62.000.

Grad ogledalo istorije

Burna prošlost umnogome je definisala izgled ovog grada koji je kanalom povezan sa Sjevernim morem.

Tako je centralni dio prepun kontrasta - od istorijske četvrti “Altes Štadhausa”, preko romanske arhikteture do građevina koje su se rodile iz ruševina Drugog svjetskog rata.

U svakom slučaju, Dortmund i danas ima obrise srednjovjekovnog grada, a krase ga i mnoge kulturne i obrazovne institucije.

Bonus video: