Štutgart: Istorijski stadion u gradu brežuljaka

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

5440 pregleda 0 komentar(a)
Pogled na Štutgart arenu sa jednog od brežuljaka, Foto: Reuters
Pogled na Štutgart arenu sa jednog od brežuljaka, Foto: Reuters

Tišina u dolini pored rijeke Nekar, okruženoj mnogim brežuljcima i vinogradima kao simbolima grada, prekida se uvijek kada se u Štutgartu igra fudbalska utakmica.

Mnogi klubovi u Njemačkoj imaju fantastičnu podršku sa tribina, a među navijačima koji su posebno strastveni i bučni jesu i oni koji dolaze iz grada Mercedesa.

Osim po čuvenom automobilskom brendu, Štutgart važi i za grad fudbala, a upravo je stadion na kojem će se igrati Euro na neki način označio početak nove fudbalske Njemačke.

Štutgart
foto: Graphic News

Baš na ovom hramu “manšaft” je odigrao prvi meč nakon Drugog svjetskog rata - bilo je to 1950. protiv Švajcarske kada je utakmicu pratilo rekordnih 96.400 navijača.

Stadion u Štutgartu je često mijenjao imena - između ostalih zvao se “Gotlib Dajmler” i “Mercedes Benc arena” - dok će domaćin velikih takmičenja biti četvrti put, nakon mundijala iz 1974. i 2006. i Eura 1988.

Najveći grad pokrajine Baden-Virtemberg često se smatra i metropolom Švapske - istorijske i jezičke pokrajine.

Na samo desetak kilometara od centra Štutgarta nalazi se Palata Ludvigsburg, koju zbog svoje ljepote i baroknih vrtova nazivaju i "Versajem Švapske".

Bonus video: