Hamburg: Kapija ka svijetu, metropola sa 2.500 mostova

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

3211 pregleda 1 komentar(a)
Vodeni dvorac u Hamburgu, Foto: Reuters
Vodeni dvorac u Hamburgu, Foto: Reuters

Metropola sa sjevera, drugi najveći i za mnoge najljepši grad u državi... Hamburg je "njemačka Venecija", a osim po nestvarnoj ljepoti poznat je i po fudbalu, dok može da se pohvali i klubom koji je bio šampion Evrope (1983)...

Taj klub je dugo bio jedini koji nije ispadao iz Bundeslige, ali činjenica je i da od kada je čuveni sat na "Folksparkštadionu" prestao da otkucava vrijeme provedeno u elitnom rangu, Hamburger ili skraćeno HSV, već godinama igra u Cvajti - Drugoj ligi.

Osim velikana Hamburg ima i jedan kultni tim - Sankt Pauli, po titulama manji od HSV-a, ali poznat po specifičnim navijačima, pank muzici i činjenici da se ove sezone vratio Bundesligu u grad.

Hamburg
foto: Graphic News

Mnogo je simbola Hamburga, ali ono po čemu je poznat svakako su mostovi pošto ih ima 2.500 - više od Venecije i Amsterdama. Uz to njegov zaštitni znak su i konzulati, jer ih u svijetu ima više samo u Njujorku.

Smješten na rijeci Labi (Elbi) ovaj grad je i najveća luka u državi, zbog čega ga zovu njemačkom "kapijom ka svijetu", a zahvaljujući mnogim parkovima jedan je i od "zelenih gradova".

Mnoge lijepe građevine daju mu poseban šmek, poput Vodenog dvorca ili Filharmonije na obali Labe, gdje je održan žrijeb za Euro 2024.

"Folksparkštadion" je dom HSV-a, a zamimljivo je da je prilikom rekonstrukcije rotiran za 90 stepeni kako bi se iskoristila sunčeva svjetlost za bolji pogled sa svake tribine.

Bio je domaćin Svjetskog prvenstva 2006, a sada će se na njemu odigrati četiri meča grupne faze i jedno četvrtfinale.

Bonus video: