Frankfurt: Menhetn u srcu Evrope sa šumskim stadionom

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

10875 pregleda 0 komentar(a)
Frankfurt, Foto: Shutterstock
Frankfurt, Foto: Shutterstock

Frankfurt - tako njemački, a opet nekako najviše “američki” grad u zemlji. S jedne strane istorijski, dok je s druge moderan, finansijski, saobraćajni centar, ali i najbogatiji grad Evrope.

Evropski Menhetn, kako zbog prepoznatljivh nebodera na obali Majne i berze zovu ovaj grad, živopisan je i specifičan na svoj način.

Raskrsnica kontinenta, šmek Romerberga

Ako se kaže da svi putevi vode u Rim, onda je Frankfurt raskrsnica svih puteva u Evropi, što i ne čudi kada se zna da se u ovom gradu nalazi jedan od najprometnijih evropskih aerodroma, ali i jedna od najvećih i najznačajnijih raskrsnica autoputeva.

Frankfurt
foto: Graphic News

Važi i za “grad banaka”, prije svega, jer je dom Evropske centralne banke, a praktično i svaka važnija banka (njih oko 300) ima predstavništvo u ovom gradu.

Možda i najljepša stvar kod ovog grada od oko 700.000 stanovnika jeste kontrast u arhitekturi, pa pored pomenutih nebodera i modernih građevina simbol Frankfurta je svakako Romerberg - srce starog grada sa bajkovitim građevimama i prepoznatljivim fasadama.

Romerberg
Romerbergfoto: Shutterstock

Ajntraht i NFL

Uz sve to rodno mjesto velikog književnika Getea svakako je i grad sporta, prije svega Ajntrahta, jednog od velikana njemačkog fudbala, nekadašnjeg prvaka Bundeslige, finaliste Lige/Kupa šampoiona i tima koji je prije dvije godine osvojio Ligu Evrope.

Simbola grada je i Ajntrahtov dom - “Valdštadion” ili u prevodu stadionu u šumi, pošto se bukvalno nalazi u šumi pored grada, okružen zelenilom i drvećem...

Frankfurt
foto: Shutterstock

Na tom mjestu još prije 99 godina izgradio se pomenuti stadion koji je mnogo puta renoviran, a kada je to urađeno posljednji put 2005. izrastao je u supermoderno zdanje sa pokretnim krovom.

Već naredne godine bio je domaćin Mundijala, a osim fudbala na njemu se svake godine igraju i mečevi NFL-a, lige američkog fudbala.

I prava je šteta što će na njemu, uz četiri meča grupne, odigrati i samo jedan u nokaut fazi - osmina finala.

Bonus video: