Keln: Dvije katedrale kao simboli - srednjovjekovna i fudbalska

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

5224 pregleda 0 komentar(a)
Kadetrala Svetog Petra je najveća na svijetu, Foto: Shutterstock
Kadetrala Svetog Petra je najveća na svijetu, Foto: Shutterstock

Smješten između dva važna diplomatska centra - Diseldorfa, prijestonice Sjeverne Rajne-Vestfalije, i Bona, nekada glavnog grada Zapadne Njemačke - Keln je uvijek bio važno središte Njemačke.

Kao najveći grad u regionu poznat je i kao multikulturni centar, a zahvaljujući luci na Rajni važna je saobraćajna raskrsnica Njemačke.

Koliko se u Kelnu voli fudbal mnogi za njega kažu da je grad sa dvije katedrale - jedna je svjetski poznata srednjovjekovna katedrala Svetog Petra, koja je sa skoro 160 metara najviša na svijetu, a druga je stadion Kelna, koji zbog lokalnog sponzora nosi i ime Rajn-Energi arena.

Keln
foto: Graphic News

I ovo zdanje je renovirano pred Mundijal 2006, kada je značajno promijenilo oblik, jer je sa nje uklonjena atletska staza, pa je od tada pravi fudbalski hram, prepoznatljiv i po četiri osvijetljene kule...

Baš kao prije 24 godine i tokom Eura će biti domaćin četiri utakmice grupne faze i jednog duela u osmini finala.

I nema sumnje da će atmosfera na njemu biti jedna od najboljih, jer su navijači Kelna, ali i manjih klubova iz grada Viktorije i Fortune, mnogo puta pokazali kako se bodri svoj tim.

Osim veličanstvene katedrale koja dominira Kelnom, obaj grad je prepun muzeja, a jedan ima zanimljivo ime - Muzej čokolade, koji na tri sprata prikazuje čoklodni svijet do 3.000 godina unazad.

Kranhaus
Kranhausfoto: Reuters

Odmah do njega nad rajnom se nadvijaju zgrade koje zovu "krangaus" ili "kuće kran ili dizalice", jer podsjećaju na ogromne kranove.

Za one koji vole knjige specijalno mjesto biće knjižara Buhandlung Valter Konig, koja se takođe prostire na tri sprata.

I naravno, kada je u pitanju Keln, nezobilazan je festival - star praktično koliko i sam grad.

Bonus video: