Diseldorf: Neobična arhitektura i šmek Pariza pored Rajne

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

13031 pregleda 1 komentar(a)
Medijska luka u Diseldorfu, Foto: Shutterstock
Medijska luka u Diseldorfu, Foto: Shutterstock

Iako u imenu sadrži “dorf” što znači selo, grad na ušću rijeke Disel u Rajnu jedan je od najvažnijih centara u državi, ujedno i prijestonica Sjeverne Rajne-Vestafalije...

S jedne strane nosi nadimak "mali Pariz", jer se radi o modnoj prijestonici države, a s druge veličanstveno izgleda njegova neobična moderna arhitektura.

Izdvaja se "Medijska luka", djelo mnogih poznatih arhitekata, kao što je Frenk Geri, a zgrade u njoj su neuobičajenog izgleda, pomalo nagnute i krivudave što im daje poseban šmek.

Naravno, tu je i stari grad, a sa modernim ga spaja "Kraljeva avenija (Konigsallee), jedinstveno šetalište koje je svakako simbol grada.

Diseldorf, Kraljeva avenija
foto: Shutterstock

Rivalstvo sa Kelnom

Poznato je da kada je u pitanju fudbal nijedna njemačka regija nije kao Sjeverna Rajna-Vestfalija - Dortmund, Leverkuzen, Gelzenkirhen, Keln, Duisburg i drugi najbolja su potvrda toga.

Očekivano fudbal je rodio i mnoga velika rivalstva, ali i bez njega Diseldorf i Keln se praktično nadmeću u svemu...

Prvi je glavni grad regije i jedno o ljepših mjesta za život u Njemačkoj, drugi je najveći grad Sjeverne Rajne-Vestfalije gdje se posebno njeguje multikulturalnost.

Osim u fudbalu rivalstvo posebno postoji zbog karnevala, ali isto tako i zbog piva...

Stadion poznat po rukometu

Isto tako je poznato da Keln ima “Lankses arenu”, hram rukometa, a odgovor Diseldorfa stigao je ovog januara kad je upravo stadion na kojem će se igrati fudbalski Euro 2024 bio domaćin rukometne utakmice Evropskog prvenstva na kojoj je postavljen rekord po broju gledalaca.

Meč između Francuske i Švajcarske gledalo je čak 53.586 gledalaca.

Sve to jasno ukazuje da i “Diseldorf arena” ima pokretni krov, a sagrađena je 2004. na mjestu starog “Rajnštadiona” u blizini rijeke Rajne.

Diseldorf
foto: Graphic News

Tokom Eura nije potrebno grijanje, ali svakako treba napomenuti da ovaj stadion ima poseban sistem grijanja tako da je na tribinama prijatno i tokom zime.

Prije 18 godina Diseldorf nije bio dio mundijalske priče, ali sada će se na njegovoj areni (zbog sponzora poznata kao Merkur-špil arena) odigrati tri meča grupne faze i po jedan u osmini finala i četvrtfunalu.

Bonus video: