Lajpcig: Mjesto gdje rastu lipe očaralo i Getea i Baha, arena čuva uspomenu na legendarni Centralštadion

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

2076 pregleda 0 komentar(a)
Lajpcig, Foto: Shutterstock
Lajpcig, Foto: Shutterstock

Grad koji je dobio ime po slovenskoj riječi “lipsk” ili u prevodu mjesto gdje rastu lipe u sebi čuva duh različitih epoha koje su ga toliko oblikovale...

Iako je prošao pakao Drugog svjetskog rata, mnoge slavne građevine iz njegove prošlosti nastavile su da žive, a svoju buntovnu stranu pokazao je i kada su baš iz Lajpciga krenuli protesti za svrgavanje režima u Istočnoj Njemačkoj.

Lipsk na poljskom ili Lipsko na češkom jeziku važi za jedan od najljepših gradova Njemačke - grad univerziteta, muzike, književnosti...

Najpoznatiji podrum na svijetu

Od građevina kao simboli izdvajaju se crkve svetog Nikole i svetog Tomasa, Spomenik bitke nacija u kojoj je poržen Napoleon, ali i jedinstvena kafana/restoran iz 16. vijeka...

Čuveni Auerbahov podrum, bilo je mjesto gdje je često odlazio, ali i opisao ga u svom Faustu, velikan njemačke književnosti Johan Volfgang Gete.

Ulaz u Auerbahov podrum
Ulaz u Auerbahov podrumfoto: Shutterstock

Mnogo je velikana živjelo u ovom gradu, a osim Getea to je svakako i kompozitor Johan Sebastija Bah.

Kada su u pitanju zaštitni znakovi Lajpcoga to su svakako Nova i Stara gradska vijećnica, spektakularna Željeznička stanica (najveća u Evropi), kao i Karl-Hajn kanal sa 15 mostova, inače zaštićen kao spomenik kulture.

Tribine ponosa Istočne Njemačke i dalje žive

Jedna od modernih građevina je "RB Arena” - stadion na kojem će se igrati najbolji evropski fudbal ovog ljeta...

Ovo zdanje, smješteno pored rijeke Bijeli Elster, otvoreno 2004, sačuvalo je šmek starog stadiona.

Lajpcig
foto: Graphic News

Legendarni “Centralštadion” bio je ponos Istočne Njemačke, mogao je da primi 100.000 gledalaca, a njegove tribine - sada prekrivene zelenilom - i dalje žive tako što okružuju "RB arenu".

Na terenu Red Bul Lajpciga odigraće se tri meča grupne faze, ali praktično svaki je derbi (Portugal - Češka, Holandija - Francuska i Hrvatska - Italija) i jedan osmine finala.

Istorija kaže da se Lajpcig nalazio na najznačajnijim srednjovjekovnim trgovačkim rutama - Putu kraljeva i Putu careva - čini se da bi ovog ljeta ovaj grad mogao da bude i Put šampiona za neku od ekipa ka Berlinu i evropskoj kruni.

Bonus video: