Francuski vitez

Mišel Platini je 1984. fantastičnom individualnom rolom (devet golova) odveo Francuze do evropskog trona

3239 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Dvije godine patili su Francuzi zbog šokantnog poraza od najvećeg rivala Njemačke u polufinalu Svjetskog prvenstva.

U jednom od najdramatičnijih mečeva u istoriji, “trikolori” su 1982. godine u Španiji vodili 3:1 u produžecima, ali su dozvolili upornim Njemcima da izbore penale, u kojima su slavili 5:4.

Magični četvorougao Mišel Platini - Alan Žires - Žan Tigana - Luis Fernandez (taj nadimak dodijelili su im novinari) čekao je novu šansu. Prva je stigla dvije godine nakon “nacionalne tragedije” - na Evropskom prvenstvu.

Francuska je ugostila sedam najboljih reprezentacija Starog kontinenta “drim-tim” Mišela Idalgoa spremao se u pohod na krunu, a jedan igrač je u tom fenomenalnom sastavu bio ispred svih - naravno, riječ je o Platiniju.

“Kakav je to bio kreator igre! Mogao je da proturi loptu saigračima kroz iglene uši, a o njegovoj smirenosti u kaznenom prostoru ne bi trebalo ni trošiti riječi”, govorio je legendardni kapiten Mančester junajteda i engleske reprezentacije Bobi Čarlton.

Platini je 1973. debitovao za prvi tim Nansija, iako je koju godinu ranije na rutinskim pregledima ustanovljeno da ima problema sa disanjem i da mu je srce suviše slabo da bi se ozbiljno bavio fudbalom.

U Nansiju se zadržao do 1979, potom tri sezone proveo u Sent Etjenu i onda postao glavni igrač Juventusa...

“Rođen sam kao fudbaler. Na ulici sam stvoren, ona mi je pomogla i da pobijedim zdravstvene probleme”, govorio je Platini, koji je na EP 1984. u grupi dao jedan gol Dancima, a Belgiji i Jugoslaviji po tri.

Nacija je bila u delirijumu...

Platini u Francuskoj ima status božanstva. Taj položaj najviše je zaslužio u nevjerovatnom polufinalu sa Portugalom na marsejskom “Velodromu” - 23. jun 1984. godine ostaće upisan u svim istorijatima.

“Trikolori” su razbili Portugal u prvom poluvremenu, ali su samo jednom pogodili (Žan-Fransoa Domerk). Rui Žordao je potom izborio produžetke, a onda u osmom minutu nastavka šokirao prepuni stadion u najvećem lučkom gradu Francuske.

Do 114. minuta Francuzi su strepili, a onda je na scenu stupio njihov idol - izbjegao je start portugalskih defanzivaca i pronašao samog Domerka, koji je ugurao loptu u mrežu za 2:2.

Svi su se spremali za penale, za novu dramu... Minut prije kraja Tigana je šutirao, a na odbijenu loptu natrčao je Platini i smireno je poslao u gol.

Finale sa Španijom bilo je samo formalnost, a Platini je devetim golom na turniru prigrabio titulu najboljeg strijelca i dao zadatak nasljednicima da ga prestignu.

Tim prvenstva

Tim prvenstva: Harald Šumaher (SR Njemačka), Žoao Pinto (Portugal), Karl-Hajnc Ferster (SR Njemačka), Morten Olsen (Danska), Andreas Breme (SR Njemačka), Fernando Šalana (Portugal), Alan Žires (Francuska), Žan Tigana (Francuska), Frank Arnesen (Danska), Mišel Platini (Francuska), Rudi Feler (SR Njemačka).

Bonus video: