Švajcarska: Znaju kako da ponove uspjeh iz 2021.

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa A

7831 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Put Švajcarske do Eura u Njemačkoj nije bio baš jednostavan, ali najbitnije je da se nastavio trend odlazaka na veliko takmičenje.

Tim koji vodi Murat Jakin je plasman na Evropsko prvenstvo izborio u pretposljednjem kolu kvalifikacione grupe I, i za to mu je bio dovoljan remi sa Kosovom (1:1) u Bazelu. Švajcarci nisu impresionirali, bili su drugi (iza Rumunije) sa četiri pobjede, pet remija i porazom, dok je prijetnja zvana Izrael ostala na samo dva boda minusa...

"Sajdžije" će šesti put učestvovati na Euru - izuzetak su 2000. i 2012. godina - krajnji domet je bio plasman u četvrtfinale prije tri godine i postavlja se pitanje da li Jakin u timu ima dovoljno kvaliteta da izjednačili ili prevaziđe taj rezultat. Kako god, u grupi sa Njemcima, Škotima i Mađarima definitivno vide sebe kao jednog od favorita za prolaz...

Osovina ekipe je tu, iskustvo pogotovo, pa se u švajcarskoj selekciji najveće povjerenje daje golmanu Janu Zomeru koji je imao sjajnu kampanju sa Interom, vezisti Granitu Džaki s kojim je Bajer imao čvrstinu u istorijskoj sezoni, te defanzivnom univerzalcu iz Mančester sitija Manuelu Akanđiju, veteranu Džerdanu Šaćiriju... Očekuje se i da Jakin "ispoštuje" fantastičnu formu tandema iz Bolonje - vezista Rema Frojlera i Mišela Ebišera, dok je potencijalni problem u napadu, gdje je evidentan nedostatak "devetke" koja garantuje golove.

Očekuje se da Jakin rivalima u grupi suprotstavi tim u formaciji 3-4-1-2, gdje bi srce i motor tima bez dileme bili Džaka i Frojler. Napadačku slobodu trebalo bi da dobiju Zeki Amduni iz Barnija, "senator" Šaćiri, kao i Noa Okafor - koji se nije naigrao u prvoj sezoni u Milanu, a šansu da ode na Euro ima i ofanzivni vezista Augsburga Ruben Vargas...

Švajcarska
foto: Graphic News

Na prethodnom Euru je Švajcarska do nokaut faze došla kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa, a onda je u osmini finala šokirala jednog od favorita - Francusku, koju je poslije spektakularnih 120 minuta (3:3) eliminisala na penale. Jedini šut sa 11 metara tada je promašio Kilijan Mbape kada ga je nadmudrio Zomer. U četvrtfinalu je bolja bila Španija (nakon penala), a završetak EP je značio i odlazak s klupe za Vladimira Petkovića.

Jakin je na Mundijalu u Kataru prije godinu i po sa Švajcarskom stigao do osmine finala, pošto je kao drugoplasirana završila nastup u grupi G - iza Brazila, a ispred Srbije (koju je savladala u direktnom duelu) i Kameruna. Time je donekle i ispunila cilj, a kada su apetiti porasli uslijedio je brodolom na stadionu "Lusail" - Portugal je pobijedio čak 6:1 uz het-trik Gonsala Ramoša. Jedini strijelac za poraženu ekipu bio je Akanđi.

Švajcarska otvara Euro 15. juna protiv Mađarske u Kelnu, četiri dana kasnije na istom mjestu igra sa Škotskom, dok je za 23. jun zakazan okršaj sa Njemačkom u Frankfurtu.

Vjerovatni sastav (3-4-1-2): Zomer - Akanđi, Elvedi, Rodriges - Džaka, Frojler, Vargas, Endoje - Šaćiri, Amduni, Okafor.

Švajcarska i Euro

Nastupa do sada: 5

Najveći uspjeh: Četvrtfinale, Euro 2020

Posljednji Euro: EP 2020, četvrtfinale

Najviše nastupa na EP: Beel Embolo, Rikardo Rodriges, Haris Seferović, Džerdan Šaćiri, Jan Zomer (po 9)

Najviše golova na EP: Džerdan Šaćiri (4)

Kapiten: Granit Džaka

Prva zvijezda: Jan Zomer

Utakmice na EP: Mađarska (15. jun, Keln), Njemačka (19. jun, Keln), Škotska (23. jun, Frankfurt).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: