Engleska: Kvalitet je ogroman, traži se pobjednički mentalitet

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa C

3512 pregleda 1 komentar(a)
Velika snaga "gordog Albiona": Kejn i Belingem, Foto: Reuters
Velika snaga "gordog Albiona": Kejn i Belingem, Foto: Reuters

Poraz od Italije u finalu Eura prije tri godine je i dalje u mislima selektora Engleske Gareta Sautgejta, igrača, navijača, kompletne javnosti... Albion je bio tako blizu prve titule u istoriji, na “Vembliju” su im presudili penali pa je prokletstvo nastavljeno. I dalje se čeka drugi veliko trofej, nakon titule prvaka svijeta daleke 1966.

U Njemačkoj je nova šansa za fantastičnu generaciju, za koju se vjeruje da je čak i jača nego što je bila 2021, jer su u međuvremenu stasali asovi poput Džuda Belingema, Fila Fodena, Bukaja Sake - u ovom momentu jedni od najboljih igrača na planeti, ali i Kol Palmer, Entoni Gordon, Oli Votkins...

Kvalitet i širina sastava u svim linijama tima nisu problem Englezima, po tome su definitivno u užem krugu favorita za titulu, ali je dilema da li posjeduju pobjednički mentalitet koji bi ih konačno pomjerio iz osrednjosti i doveo do vrha.

Finale iz 2021. je najbolji rezultat Gordog Albiona na ukupno devet nastupa na evropskim prvenstvima. Engleska je, na primjer, preskočila Euro 2008, četiri godine ranije je igrala četvrtfinale, dok je 2000. ispala u grupi.

Da bi se našao još jedan rezultat za poštovanje neophodan je povratak u 20. vijek i 1996. godinu - tada je Sautgejt bio igrač i tragičar u polufinalu kada je Engleska poražena na penale od Njemačke. “Elf” je potom postao evropski šampiona. Nekadašnji štoper Aston Vile je prije 28 godina promašio jedini šut sa 11 metara, nakon što su sigurni bili Alan Širer, Dejvid Plat, Stjuart Pirs, Pol Gaskojn i Tedi Šeringem.

Ostrvska javnost je i poslije svih razočaranja na najvećim takmičenjima sačuvala nadmenost, u kolijevci fudbala se od reprezentacije i pred ovo EP očekuje da ide do kraja, da ispiše istoriju i “vrati trofej kući”.

- U Engleskoj odavno postoji taj slogan da je vrijeme da se pehar vrati kući i ja kažem saigračima da se to nikada neće dogoditi. Naravno, malo se i šalimo, ali bih volio da gledam finale Engleska - Francuska - rekao je Francuz Nil Mope, napadač Evertona koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Brentfordu.

Sautgejt je u odnosu na Mundijal u Kataru krajem 2022. donio nekoliko krupnih odluka. Rez je napravljen - na širem spisku za Euro nisu Džek Griliš, Markus Rašford, Džordan Henderson, Rahim Sterling, Kalvin Filips, nema ni Erika Dajera, Mejsona Maunta, a zbog povrede u Njemaču nije putovao ni iskusni štoper Hari Megvajer.

Osovina su bili i ostali golman Džordan Pikford, na mjestu štopera Džon Stouns, zatim Deklan Rajs i Hari Kejn, a poslije fenomenalne sezone u dresu Real Madrida se kao možda i ključna karika profilisao Belingem.

Engleska
foto: Graphic news

Engleskoj pripada uloga favorita u grupi C, u konkurenciji Slovenije, Danske i Srbije, koja je prvi rival 16. juna u Gelzenkirhenu.

Vjerovatni sastav: Pikford - Voker, Stouns, Guehi, Šo - Rajs, Mejnu, Belingem - Saka, Kejn, Foden.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: