Španija: "Furija” najveća misterija

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa B

7689 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od mladih majstora Španije: Niko Vilijams, Foto: Selección Española de Fútbol (Facebook)
Jedan od mladih majstora Španije: Niko Vilijams, Foto: Selección Española de Fútbol (Facebook)

Beč, Johanezburg i Kijev su dio istorije, zlatna generacija Španije osvojila je sve što je mogla, ali u zemlji u kojoj se za fudbal živi i dalje rastu vrhunski igrači...

Španija je nakon odbrane evropske titule 2012. očekivano u padu, poslije Evropskog prvenstva koje su organizovale Ukrajina i Poljska imala je samo jedan zapaženiji rezultat na dva najveća takmičenja (polufinale sa prošlog EP), ali u kakvoj god formi da se nalazi "furija" je uvijek među favoritima.

Tako je i pred ovogodišnji Euro, iako je jasno da je ekipa Luisa de la Fuentea vjerovatno i najveća misterija - selekcija koja i dalje ima mnogo majstora u crvenom dresu, koja bi mogla da ide do kraja, ali za koju ne bi bilo čudo i da šampionat u Njemačkoj završi mnogo prije najvažnijih borbi.

Od senzacije Jamala do Rodrija, Olma, Morate...

De la Fuente u Njemačku vodi zanimljiv tim sa super zvijezdom kakva je Rodri, vezista Mančester sitija, iskusnim igračima poput Alvara Morate i Danija Karvahala, ali i nekim novim majstorima kao što su Dani Olmo, Niko Vilijams, Pedri i posebno senzacija od 16 godina Lamin Jamal...

“Marka” naglašava da većinu tima sada čine igrači Barselone, Atletik Bilbaoa i Sosijedada, kao i Moratinu formu koji je bio neprikosnoven kod Luisa Enrikea, ali koji sada ne zna na čemu je kod novog selektora. Ipak, u kakvoj god da je formi, dodaje “Marka”, on trenutno u Španiji nema alternativu.

“La Roha” je prošlog ljeta osvojila Ligu nacija, a osim poraza od Škotske u Glazgovu kvalifikacije za Euro je uglavnom preskočila rutinski. Na putu ka Njemačkoj zablistao je napadač Reala Hoselu - kao i u “kraljevskom klubu” uglavnom iz sjenke.

Španija
foto: Graphic news

Paklena grupa veliki izazov

A, koliko mogu De la Fuente i njegovi izabranici biće mnogo jasnije već nakon prve dvije utakmice “grupe smrti” - protiv Hrvatske u Berlinu i Italije u Gelzenkirhenu.

Ukoliko “furija” ne bude blistala protiv ekipa koju su takođe favoriti, eventualnom pobjedom protiv Albanije u posljednjem kolu pokušaće da uhvati makar jedno od trećih mjesta koja vode u nokaut fazu.

- Žrijeb je zaista bio nemilosrdan, ali smatram da ni Hrvatska i Italija nisu baš srećne što će igrati protiv Španije - rekao je De la Fuente o rivalima u grupi.

Jednu selekciju je posebno izdvojio - aktuelnog evropskog prvaka.

- Niko ne želi Italiju u svojoj grupi, to je jasno. Dobro je poznato koliko je teško igrati protiv takve takmičarske ekipe.

Beč, Kijev i generacija za sva vremena

Ono što je već decenijama Engleska do ne tako davno bila je Španija - selekcija koja je uvijek bila prepuna vrhunskih majstora, ali i koja je velika takmičenja završavala mnogo prije finala. Evropska titula osvojena daleke 1964. i finale 20 godina kasnije bili su dugo jedine radosti za zemlju u kojoj se fudbal voli do fanatizma.

A, onda se konačno pojavila generacija za velika djela, predvođena genijalcima Barselone Ćavijem Ernandesom i Andresom Inijestom, ali i velikim igračima kakvi su Ćabi Alonso, Serhio Ramos, Serhio Buskets, Fernando Tores...

Sve je trebalo samo da se posloži kako treba, a to je prvi uradio legendarni Luis Aragones 2008. u Austriji i Švajcarskoj, a četiri godine kasnije i Visente del Boske u Ukrajini i Poljskoj. Između ta dva šampionata Španci su osvojili i Svjetsko prvenstvo...

Španija je uspjesima u Beču i Kijevu sa ukupno tri titule postala i jedna od dvije najuspješnije selekcije u istoriji evropskih prvenstava - koliko ih ima i Njemačka.

Novi turnir budi i novu nadu za “La Rohu” - da li je selekcija Luisa de la Fuentea spremna za još jednu veliku priču ili se turniri razočaranja nakon 2012. nastavljaju.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: