Italija: Šampionski "azuri" su prošlost, Spaleti bi novu stranicu istorije

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa B

8337 pregleda 2 komentar(a)
Spaleti, Foto: Reuters
Spaleti, Foto: Reuters

Italija je prije tri godine mimo svih očekivanja stigla do titule šampiona Evrope, a da je taj uspjeh pod komandom Roberta Manćinija bio nestvaran podvig pokazalo se desetak mjeseci kasnije kada su “azuri” šokantno ostali bez plasmana na Mundijal u Kataru.

Sjeverna Makedonija je tada u polufinalu plej-ofa eliminisala Italiju i vratila je nekoliko stepenika unazad. Manćini je ostao na kormilu još godinu i po, u avgustu 2023. je pošao u Saudijsku Arabiju, a na klupi ga je naslijedio Lućano Spaleti.

Dolaskom Spaletija, koji je nešto ranije osvojio titulu sa Napolijem, donekle se promijenila klima oko nacionalnog tima i Italija je ispunila cilj odlaskom na Euro - bila je drugoplasirana u kvalifikacijama, iza Engleske, uz probleme je ostala ispred Ukrajine i 11. put u istoriji se domogla kontinentalnog takmičenja. I sada je spremna da brani naslov...

Hrvatska
foto: Graphic News

Spaleti je definitivno uticao na bolje igre i rezultate reprezentacije, a pred Euro je odlučio i da napravi neke rezove - tako na spisku za put u Njemačku nisu napadač Ćiro Imobile i vezista Manuel Lokateli i Marko Verati, a prinudno je iskusni trener morao da se odrekne Sandra Tonalija - koji je suspendovan zbog ilegalnog klađenja, te povrijeđenih Domenika Berardija, Nikola Zaniola, Destinija Judodžija, kao ni Leonarda Spinacole, vjerovatno ključnog čovjeka u osvajanju titule 2021.

I bez njih svakako Italija ima dovoljno aduta da prođe veoma tešku grupu u kojoj su još Španija, Hrvatska i Albanija, a čini se da će se Spaleti uglavnom osloniti na snage koje dolaze iz redova šampiona Intera - defanzivce Alesandra Bastonija i Federika Dimarka, te jednog od lidera - vezistu Nikola Barelu.

- I poslije žrijeba za Euro sam rekao da smo mogli da imamo malo više sreće, ali ta priča je završena - imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za ono što slijedi. Ostalo je još malo do početka Evropskog prvenstva, a uvijek je važno da veliko takmičenje otvorite na pravi način - rekao je Spaleti.

Prvi rival “azura” je Albanija, autsajder u grupi B - sva tri favorita računaju na tri boda protiv Albanaca da bi se domogli osmine finala.

- Protiv Hrvatske i Španije treba da uživamo i odigramo najbolje što možemo. A protiv Albanije? Da pobijedimo - jasan je Spaleti.

Italija je 2021, pobjedom u finalu nad Engleskom na “Vembliju”, drugi put u istoriji postala prvak Evrope. Prije toga se radovala samo još 1968. Spekuliše se da bi Italija na Euru mogla da igra u formaciji 3-4-2-1, ali teško da će Spaleti baš sada odustati od ideje koju je imao u većem dijelu karijere.

- Moja Italija mora da bude ponosna, jer dres reprezentacije se ne nosi samo dva sata dok traje utakmice, već 24 sata dnevno. Ako igrači budu imali istu emociju kao ja - ne brinem. Sjetite se ni 2021. nismo imali najbolji tim na papiru, ali smo zasluženo postali prvaci - kazao je Spaleti.

Vjerovatni sastav Italije (4-3-3): Donaruma Di Lorenco, Manćini, Bastoni, Dimarko - Barela, Žoržinjo, Pelegrini - Kjeza, Skamaka, Zakanji.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: