Hrvatska: Velike ambicije, ali prvo da se prođe "grupa smrti"

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa B

5100 pregleda 1 komentar(a)
Bio i ostao najvažnija karika: Modrić, Foto: Reuters
Bio i ostao najvažnija karika: Modrić, Foto: Reuters

Hrvatska odavno nije samo potencijalni kandidat za plasman u završnicu velikih takmičenja, već tim koji legitimno juriša minimun na polufinale, bilo Mundijala ili Evropskog prvenstva. Ambicije se ne mijenjaju ni pred Euro u Njemačkoj, iako je jasno da srce tima Zlatka Dalića polako silazi sa najveće scene. Prvi u redu Luka Modrić od kojeg se očekuje da se nakon ljeta oprosti od reprezentacije.

Ciljevi “vatrenih” se svakako ne mijenjaju uprkos veoma teškoj grupi, sa velikanima Španijom i Italijom, te neugodnom Albanijom...

- Znam da možemo mnogo, ali ima mnogo velikih selekcija na Euru. Pritisak? Nema ga, jer smo i do sada uradili jako puno - podigli smo ljestvicu, možda to i nije realno - rekao je Dalić.

Osvrnuo se na sve uspjehe Hrvata:

- Engleska je u posljednjih 58 godina osvojila samo jednu medalju, a Hrvatska tri, odnosno četiri ukupno. Pokazali smo da smo najbolji kad je najteže i pokušaćemo da i sada opravdamo očekivanja - dodao je Dalić.

Hrvatska je na EP debitovala 1996. u Engleskoj, a nije je bilo četiri godine kasnije u Belgiji i Holandiji. Od tada nije preskočila nijedno kontinentalno takmičenje - prije 16 godina je igrala četvrtfinale i to joj je najbolji rezultat na evropskim šampionatima. U posljednja dva nastupa je stizala do osmine, nije time opravdala očekivanja, pa u Njemačkoj želi makar da ode korak dalje. Ili dva...

Hrvatska
foto: Graphic News

Pitanje je koliko je realno da baš 2024. juri istorijski plasman, ali Hrvatska ima sa kime da se suprotstavi - prvo Španiji i Italiji u grupi, a onda i velikim rivalima u nokaut fazi ako do nje dođe. Nacionalni naboj je veliki kvalitet Hrvatske, a kada se na to doda kvalitet - onda rezultati ne mogu da budu slučajni.

Modrić je bio i ostao najvažnija karika, u veznom redu su i Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Lovro Majer, a oporavio se i Nikola Vlašić koji je pod velikim znakom pitanja za Euro.

Kvalitet vicešampiona svijeta iz 2018. bitno će zavisiti i od forme Ivana Perišića, koji se zimus vratio u Hajduk i nedavno zaigrao poslije operacije ligamenta koljena - sa 35 godina je pitanje koliko će bivši as Intera moći da pomogne nacionalnom timu, ali za Dalića je bio i ostao nedodirljiv... U odbrani su sigurni Joško Gvardiol i Domagoj Vida, te dva Josipa na poziciji beka (Juranović desno i Stanišić lijevo), a u napadu prednost u odnosi na ostale imaju Andrej Kramarić i Bruno Petković.

Koliko može ova Hrvatska moglo bi da se nasluti već u prvom kolu kada igra protiv Španije (15. juna u Berlinu).

- Sve tri utakmice su jednako bitne. Ko misli da će protiv Albanije da bude lako? - pita se Dalić.

Vjerovatni sastav Hrvatske (4-3-3): Livaković - Juranović, Vida, Gvardiol, Stanišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Perišić, Kramarić, Pašalić.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: