Slovenija: "Zmajčeki" ponovo lete, sada žele i dalje od grupe

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa C

3682 pregleda 0 komentar(a)
Slovenci tokom priprema za Euro 2024, Foto: Nogometna zveza Slovenije/Facebook
Slovenci tokom priprema za Euro 2024, Foto: Nogometna zveza Slovenije/Facebook

Možda za mnoge nije bilo očekivano, ali fudbalska euforija počela je alpsku zemlju da drma veoma brzo nakon raspada Jugoslavije.

Slovenija je već tokom drugog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u kojem je učestvovala “kupila” kartu za veliko takmičenje, za Euro u Holandiji i Belgiji 2000.

Predvođeni Srećkom Katanecom sa klupe i maestrom Zlatkom Zahovičem na terenu “zmajčeki” su samo dvije godine kasnije “odletjeli” i na Mundijal, da bi 2010. sa Matjažom Kekom još jednom izborili odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Bila je to decenija uspjeha slovenačkog fudbala, a onda je moralo da prođe još 14 godina, da se na mjesto selektora vrati Kek i da ova selekcija ponovo bude dio velikih priča - Euro 2024 biće veliki povratak Slovenije.

Od 3:3 sa Jugoslavijom do nove šanse

Žrijeb ili sudbina, tek Slovenija je prvi meč u istoriji na velikim takmičenjima morala da igra protiv dvije republike koje je ostavila u manjoj Jugoslaviji.

I bio je to spektakularan početak Eura 2000 - Slovenija je na krilima Zahoviča (dva gola) i Mirana Pavlina u 52. imala velikih 3:0, a u istom minutu tadašnji selektor “plavih” Vujadin Boškov na teren je poslao Sava Miloševića...

Iako je Jugoslavija brzo ostala i bez jednog igrača (isključen Siniša Mihajlović), Slovenija je tada i dalje bila neiskusna i do kraja nije sačuvala veliku prednost - Milošević je pogodio dva puta, Ljubinko Drulović jednom, pa je meč završen 3:3.

Do kraja Katanecova ekipa izgubila je od Španije (2:1) i remizirala je sa Norveškom (0:0), pa od odlaska u četvrtfinale nije bilo ništa.

Nije Slovenija ni na dva mundijala uspjela da preskoči grupu, pa sada ispod Alpa sanjaju i konačno utakmice nokaut-faze...

Kek, Oblak i Šeško glavni aduti

Koliko je realno da Slovenija preskoči grupnu fazu u Njemačkoj teško je procijeniti, tek “zmajčeki” će ponovo za rivala imati jednog rivala iz bivše Jugoslavije (Srbija), ponovo i iz Skandinavije (Danska) i još jednog velikana (Englesku)...

Za razliku od 2000. nokaut fazu sada bi moglo da donese i treće mjesto, pa Kekovi momci imaju apsolutno pravo da sanjaju...

Posebno jer je stručnjak iz Maribora ponovo napravio izuzetno kompaktnu ekipu koju je u kvalifikacija jedva “slomila” i Danska, a koja je u martu u prijateljskom duelu držala čas fudbala moćnom Portugalu (2:0).

Slovenija
foto: Graphic News

Osim jedinstva i timske igre Kek u selekciji ima i nekoliko zanimljivih igrača, ali se prije svega izdvajaju se legendarni golman Jan Oblak i jedan od boljih mladih napadača u Evropi Benjamin Šeško iz Lajpciga.

U Sloveniji vjeruju i u golgeterske sposobnosti Žana Celara, napadača Lugana koji je bio najbolji strijelac švajcarskog prvenstva iako se očekuje da će Šešku u početku društvo u napadu praviti Andraž Šporar, špic Panatinaikosa.

Veliki povratak Iličića

Matjaž Kek je posebno obradovao sve pozivom za jednog momka - stari dobri Josip Iličić se vraća u reprezentaciju.

Momak koji je prije 36 godina rođen u Prijedoru, ostavio je veliki trag u Fiorentini i Atalanti, a onda je zbog depresije praktično nestao sa fudbalske mape. U život ga je vratio Maribor, a Kek je odlučio da mu se pozivom zahvali za sve...

I ne radi se samo možda o emotivnom trenutku slovenačkog selektora, pošto je Iličić i igrama zaslužio poziv - devet golova i 12 asistencija tokom proljećnog dijela sezone govore u prilog tome, baš kao i pogodak za pobjedu protiv Jermenije u pripremnom meču za Euro.

Slovenija i Euro

Nastupa do sada: 1

Najveći uspjeh: Grupna faza 2000.

Posljednji Euro: EP 2000, grupna faza

Najviše nastupa na EP: 11 igrača po 3

Najviše golova na EP: Zlatko Zahovič (3)

Kapiten: Jan Oblak

Prva zvijezda: Jan Oblak

Utakmice na EP: Danska (16. jun, Štutgart), Srbija (20. jun, Minhen), Engleska (25. jun, Keln)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: