Danska: Izjednačena grupa po ukusu Skandinavaca, Hjulmand oduševljen jednim rivalom

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa C

1740 pregleda 0 komentar(a)
Eriksen, Foto: Reuters
Eriksen, Foto: Reuters

Fenomenalan nastup na Euru 2021, pa potpuno razočaranje na Mundijalu u Kataru - posljednja dva velika takmičenja su pokazala dva lica danske reprezentacije koja u svijetu fudbala ima reputaciju ponajboljeg osrednjeg tima - spremnog da pokvari računicu objektivno boljim timovima, ali i i da podbaci kada mu je namijenjena uloga favorita.

Pred Euro u Njemačkoj timu Kaspera Hjulmanda se daju realne šanse da se domogne nokaut faze i pokuša da se primakne uspjehu od prije tri godine kada je stigla do polufinala gdje je nakon produžetaka bolja bila Engleska.

Gordi Albion je i sada protivnik, i to u grupi C, gdje su još Slovenija i Srbija - Danci vide osminu finala, ali daleko od toga da su favoriti za drugo mjesto. Iako bi i i Slovenci i Srbi to bez problema prepustili.

- Drago mi je što se opet sastajemo sa Engleskom, iako je u pitanju jedan od favorita za titulu, tim koji na svakoj poziciji ima moćne igrače. Što se tiče Srbije, mislim da smo na sličnom nivou, dok me je Slovenija oduševila u tih nekoliko utakmica koje sam gledao. To je ekipa koja ima jasan način igre, vrhunskim golmanom Janom Oblakom, ali i napadačem velike klase kakav je Benjamin Šeško. Dobili smo tešku grupu, ali vjerujemo u kvalitet koji posjedujemo i prvi cilj je da prođemo. Siguran sam da to možemo - rekao je Hjulmand.

Kada je u pitanju sastav Danske, mediji u toj zemlji napominju da bi moglo da bude bitnih promjena kada je u pitanju izbor Hjulmanda za startnih 11...

Iako su stigli u Njemčku, pretpostavlja se da je vrijeme za silazak sa velike scene “senatora” Kaspera Šmajhela i Tomasa Dilejnija (prošlu sezonu su proveli u Anderlehtu), sada već bivšeg defanzivca Milana Simona Kjera, Pjer-Emila Hejberga koji se nije naigrao u Totenhemu, pod znakom pitanja je i roviti štoper Barselone Andreas Kristensen.

Danska
foto: Graphic News

Problem za Hojlunda predstavlja i loša forma Kristijana Eriksena u Mančester junajtedu, pa je ulogu najveće zvijezde “preuzeo” napadač “crvenih đavola” Rasmus Hojlund. Mladi fudbaler je ljetos stigao na “Old traford” iz Atalante, povremeno je tokom sezone - u kojoj je postigao ukupno 16 golova - pokazivao nesporan talenat, a navijači vjeruju da bi mogao da “eksplodira” upravo na Evropskom prvenstvu.

Danska otvara Euro duelom sa Slovenijom u Štutgartu (16. jun), četiri dana kasnije je u Frankfurtu rival Engleska, a u posljednjem kolu - 25. juna - Danci se sastaju sa Srbijom na “Alijanc areni” u Minhenu.

Danci su prije 32 godine bili prvaci Starog kontinenta (nakon što su na tom takmičenju zaigrali umjesto Jugoslavije), a prije tri godine su do polufinala stigli nakon što je u prvoj utakmici na “Parkenu” u Kopenhagenu - u porazu od Finske - kolabirao Kristijan Eriksen.

Drama je imala srećan kraj i kao da je ujedinila nacionalni tim i navijače, pa je Danska nakon toga igrala kao u transu. Jedna pobjeda joj je bila dovoljna da prođe grupu (nad Rusijom - 4:1), a onda je na putu do polufinala bila bolja od Velsa (4:0) i Češke, prije nego je zaustavila Engleska...

Danska i Euro

Nastupa do sada: 8

Najveći uspjeh: Šampion 1992.

Posljednji Euro: EP 2020, polufinale

Najviše nastupa na EP: Simon Kjer (131)

Najviše golova na EP: Pol Nilsen,

Jon Dal Tomason (po 52)

Kapiten: Simon Kjer

Prva zvijezda: Rasmus Hojlund

Utakmice na EP: Slovenija (16. jun, Štutgart), Engleska (20. jun, Frankfurt), Srbija (25. jun, Minhen)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: