Srbija: Može li nikad manja euforija da bude prednost "orlova"?

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa C

5399 pregleda 3 komentar(a)
Stari-dobri golgeter Mitrović predvodiće Srbiju i u Njemačkoj, Foto: FS Srbije (Facebook)
Stari-dobri golgeter Mitrović predvodiće Srbiju i u Njemačkoj, Foto: FS Srbije (Facebook)

Kada je Aleksandar Mitrović u posljednjem minutu kvalifikacija za Mundijal 2022. srušio Portugal i odveo Srbiju u Katar činilo se da će njegov gol na “Stadionu svjetlosti” obasjati budućnost fudbala u toj zemlji, ali veoma brzo uslijedilo je prizemljenje “orlova”...

Ekipa Dragana Stojkovića razočarala je već na Svjetskom prvenstvu, a bez obzira na to što je nakon toga obezbijedila i istorijski prvi nastup na šampionatu Evrope, jasno je da Dušan Tadić i drugovi nikog nisu oduševili načinom na koji su stigli do Njemačke.

Srbija u dva meča nije savladala Mađarsku niti Bugarsku koja je kvalifikacije završila bez trijumfa, pa su “orlovi” na Euro 2024. “odletjeli” sa po šest bodova protiv Crne Gore i Litvanije, s tim da je pitanje kako bi se završio duel sa našom selekcijom pod Goricom da je sudija Klemon Turpan dosudio faul nad Markom Vešovićem prije prvog gola Dušana Vlahovića.

- Srbija se prošvercovala u Podgorici - pisali su tada srpski mediji, a kompletan utisak je da se “prošvercovala” i do Evropskog prvenstva.

FSS vjeruje u Piksija, ne i javnost

Sve ono što je krasilo Srbiju tokom kvalifikacija za Mundijal, nestalo je u narednom periodu - kompaktnost, čvrstina, igra za gol više. “Orlovi” su se mučili u napadu, a Stojković je često ostavljao golmana Vanju Milinković Savića na strelištu zbog visoko podignute odbrane.

Na ne baš ubjedljive igre iz kvalifikacija nadovezala su se i dva prijateljska meča tokom marta - poraz od Rusije (4:0) i minimalna pobjeda nad Kiprom (1:0). U tim momentima i legendarni fudbaler je priznao da osjeća pritisak javnosti, čak je ušao i u rasprave...

Stojković tokom leta za Njemačku
Stojković tokom leta za Njemačkufoto: FS Srbije (Facebook)

- Vjerujem da ima kritika, nema potrebe da ulazim u polemike. Volio bih samo da mi kažu koji sistem, ako je to već tema, pobjeđuje? Dobio sam nauk - da pratim instinkt, kao što sam radio i do sada. Kritikuju i imaju pravo, generalno moj posao je da donosim odluke - rekao je Piksi tada.

I dok javnost misli jedno, Fudbalski savez vjeruje u Stojkovića, pa je sa njim nedavno potpisao i novi ugovor - do Svjetskog prvenstva 2026.

Uz sve to, put u Njemačku uspjela je da uljepša pobjeda nad Švedskom u Solni (3:0) - iako je i mogla da primi nekoliko golova (blistao golman Predrag Rajković), Srbija je pokazala koliko opasna može da bude kada dan imaju njeni majstori.

Kvalitet je tu, da li i dovoljan za drugu fazu?

Ono što je nesporno jeste kvalitet Srbije, pošto se radi o reprezentaciji sa nekoliko velikih zvijezda i sjajnih fudbalera - poput asa Juventusa Dušana Vlahovića, Dušana Tadića, Sergeja Milinković Savića, Filipa Kostića, Lazara Samardžića i starog-dobrog golgetera Mitrovića...

Srbija
foto: Graphic News

Uz sve to, možda baš nedostatak euforije, koji je ranije pred velika takmičenja uvijek bio dodatni pritisak za ovu selekciju, bude prednost Srbije ovog puta. Mnogo je znakova pitanja pored “orlova”, a da li je javnost bila u pravu ili FSS, biće jasno već nakon meča u Gelzenkirhenu protiv moćne Engleske i dva u Minhenu - sa Slovenijom i Danskom.

Srbija će kao nasljednica Jugoslavije i Srbije i Crne Gore zvanično šesti put nastupiti na Evropskom prvenstvu, ali i prvi put kao samostalna država.

Posljednje učešće ove zemlje do sada bilo je 2000. kada je zajedno za Crnom Gorom i predvođena upravo Stojkovićem kao kapitenom bila dio Eura u Belgiji i Holandiji.

Srbija i Euro

Srbija i Euro

Nastupa do sada: 5*

Najveći uspjeh: Vicešampion (1960, 1968)*

Posljednji Euro: EP 2000, četvrtfinale*

Najviše nastupa na EP: Dragan Stojković (7)

Najviše golova na EP: Savo Milošević (5)

Kapiten: Dušan Tadić

Prva zvijezda: Dušan Vlahović

Utakmice na EP: Engleska (16. jun, Gelzenkirhen), Slovenija (20. jun, Minhen), Danska (25. jun, Minhen)

*Kao dio Jugoslavije

Standings provided by Sofascore

Bonus video: