Holandija: Malo ko ih se više boji, težak zadatak za Kumana

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa D

4386 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Istorija fudbalske reprezentacije Holandije je ispisana daleke 1988. godine jednim od najčuvenijih momenata na šampionatima Evrope - tada je na Olimpijskom stadionu u Minhenu u finalu Eura savladan Sovjetski Savez, a taj duel za titulu se i danas pamti po golu Marka van Bastena, jednom od najljepših u istoriji fudbala.

Prva asocijacija na prekaljenog golgetera kakav je Van Basten i jeste taj pogodak kada je iz maltene prvog ugla uhvatio volej i poslao loptu u dalji ugao golmana Sovjeta Rinata Dasajeva, a još više ga uzdiže to što Holanđani ni prije ni poslije takve majstorije nisu stigli do pehara na velikim takmičenjima.

Imaju tri finala na mundijalima, a kada su u pitanju prvenstva Starog kontinenta krajnji domet “lala” je nakon podviga 1988. bilo polufinale - 1992, te 2000. i 2004.

I koliko je onda realno da “oranje” baš sada u Njemačkoj ponovi ono što je na istom mjestu prije 36 godina uradila generacija sa Van Bastenom, Rudom Gulitom (i on je bio strijelac u finalu - 2:0), Frenkom Rajkardom, Ronaldom Kumanom...?

Holandija ovog puta nije čak ni očigledan favorit da prođe u nokaut fazu - to je bez dileme Francuska, dok se podjednake šanse za plasman kao izabranicima Ronalda Kumana daju i Poljskoj i Austriji.

Nisu, naravno, prognoze slučajne - Holandija nije sila, nije više ni tako dominantna u “proizdvodnji” talenata kao što je to ranije bio slučaj, pa je i veliko pitanje da li Kumanova ekipa može da baš na ovom Euru izađe iz osrednjosti.

Dodatni problem su povrede - samo nekoliko dana pred Evropsko prvenstvo otpali su sa spiska Frenki de Jong, najvažniji šraf u veznom redu, kao i sjajni Teun Kopmeiners iz Atalante, koji se povrijedio na zagrijavanju.

Poziv supertalentovanom napadaču Bolonje Džošui Zirkzeu jeste obradovao naciju, ali problemi u veznom redu, nastali izostancima, teško da će biti sanirani.

Holandija
foto: Graphic News

Na posljednjem EP je Holandija eliminisana u osmini finala od Češke, nakon toga je Ronalda de Bura na klupi naslijedio Luj van Gal. S njim je nacionalni tim izgledao bolje, pa je na Mundijalu u Kataru stigao do četvrtfinala - na penale je poražen od Argentine, kasnije prvaka svijeta. Poslije Katara je uslijedila nova promjena, Kuman je drugi put preuzeo reprezentaciju i bez većih problema prošao kvalifikacionu grupu - Holandija je bila drugoplasirana sa šest pobjeda i dva poraza, oba od Francuza...

Kuman je prošle sedmice objavio konačan spisak za Euro i otpisao je povrijeđenog Martena de Rona iz Atalante, ali i odličnog lijevog beka Borusije Dortmund Jana Matsena. Lideri su Virdžil van Dajk, Frenki de Jong (i dalje se oporavlja od povrede) i Memfis Depaj, a Kuman se uzda u sve bolje Ćavija Simonsa i Džeremija Frimponga, te Teuna Kopmeinersa, Kodija Gakpa...

Holanđani otvaraju Euro 16. juna protiv Poljske u Hamburgu, četiri dana kasnije je derbi sa Francuskom u Lajpcigu, dok grupu zatvaraju 25. juna u Berlinu protiv Austrije.

Vjerovatni sastav: Ferbrugen - De Liht, Van Dajk, Ake - Damfris, Rejners, Blind, Shauten - Simons, Depaj - Gakpo.

Holandija i Euro

Nastupa do sada: 10

Najveći uspjeh: Šampion 1988.

Posljednji Euro: EP 2020, osmina finala

Najviše nastupa na EP: Edvin van der Sar (16)

Najviše golova na EP: Patrik Klajvert, Rud van Nistelroj (6)

Kapiten: Virdžil van Dajk

Prva zvijezda: Virdžil van Dajk

Utakmice na EP: Poljska (16. jun, Hamburg), Francuska (21. jun, Lajpcig), Austrija (25. jun, Berlin)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: