Belgija: Dio zlatne generacije i neki novi majstori

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa E

6135 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Royal Belgian FA/X
Foto: Royal Belgian FA/X

Zlatna generacija belgijskog fudbala polako odlazi u istoriju, ostaće da će pamti kao reprezentacija koja je imala sve da se popne na evropski i svjetski vrh, ali da to nije uspjela - polufinale sa Mundijala u Rusiji ostaje njen najveći domet.

Dio starih majstora, poput Kevina de Brujnea, Romelua Lukakua, Aksela Vicela, Leandra Trosara i Janika Karaska i ovog ljeta će na Evropskom prvenstvu predvoditi “crvene đavole”, ali se čini da je posebna snaga nove Belgije upravo u novim igračima...

DOKU, OPENDA, BAKAJOKO, ONANA...

Iako veoma mladi mnogi od njih već su dobro poznati majstori evropskog fudbala. Prije svih to je Žeremi Doku, super brzo krilo Mančester sitija, ali i Luj Openda koji je prošle godine bio jedan od najboljih strijelaca francuske Lige 1, a koji je tokom ove blistao u dresu RB Lajpciga.

Belgija
foto: Graphic News

Koliko paklen igrač može da bude Johan Bakajoko dobro su na svojoj koži osjetili fudbaleri Crne Gore na nedavnom meču sa Belgijom u Briselu, a da je ofanzivac PSV-a već na cijeni govori i interesovanje Liverpula za njegove usluge.

Osim u napadu, Belgija ima i nove adute na sredini terena - Amadu Onana se tokom ove sezone istakao u dresu Evertona, dok Artur Fermeren nije mnogo igrao kod Dijega Simeona u Atletiku, ali je protiv “sokola” pokazao koliko može.

U odbrani svježa krv su veoma talentovani Zeno Debast i Maksim de Kajper.

- U svakoj utakmici se vidi da nam mladi igraču daju novu energiju - sada dolaze na pripreme reprezentacije znajući da će biti njen važan dio - rekao je tokom kvalifikacija De Brujne.

TEDESKOV STIL

Generacija sa početka priče na Svjetskom prvenstvu u Kataru nakon što nije uspjela da preskoči ni grupu shvatila je da joj treba nova snaga, a Fudbalski savez Belgije da je vrijeme za novog selektora. Roberto Martines je otišao u Portugal, a na njegovo mjesto je stigao Domeniko Tedesko.

Mladi italijansko-njemački stručnjak je pažnju na sebe skrenuo radom u Šalkeu i Lajpcigu, a onda je njegov stil počeo da se primjećuje i među “đavolima”. Novi selektor je odmah postavio svoj napadački stil, a polako je počeo i da uvodi mlađe igrače u selekciju.

Da je na pravom putu odmah je pokazao, pa Belgija pod njegovim vođstvom, tačnije od Mundijala 2022. nije poražena.

MOŽE LI LAKŠA GRUPA DA BUDE ZALET?

Belgija je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka stizala i do finala Evropskog prvenstva (1980), bila je i trećeplasirana (1972), kao i četvrta na Mundijalu (1986), ali dugo čeka prave stvari na Euru...

Od Francuske 1984. do Francuske 2016. “crveni đavoli” su samo jednom bili dio kontinentalnog šampionata (kao domaćini 2000), a po povratku u velike priče nisu uspjeli da preskoče četvrtfinale - ni prije osam godina, a ni na prošlom Euru 2020.

Da li je sada vrijeme za korak više? Čini se da su mnoge stvari na strani Tedeskove ekipe, za početak i jedna od lakših grupa u Njemačkoj, pošto će rivali Belgije na Euru 2024 biti Slovačka, Rumunija i Ukrajina.

Belgija i Euro

Nastupa do sada: 6

Najveći uspjeh: Finale 1980.

Posljednji Euro: EP 2020, četvrtfinale

Najviše nastupa na EP: Lukaku, Kurtoa (11)

Najviše golova na EP: Romelu Lukaku (6)

Kapiten: Kevin de Brujne

Prva zvijezda: Kevin de Brujne.

Utakmice na EP: Slovačka (17. jun, Frankfurt), Rumunija (22. jun, Keln), Ukrajina (26. jun, Štutgart).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: