Slovačka: Italijan promijenio navike

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa E

6789 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kontinuitet - to ima fudbalska reprezentacija Slovačke kada je u pitanju nastup na evropskim prvenstvima. Italijan Franćesko Kalcona, koji je posljednjih mjeseci klupske sezone imao privremeni posao u Napoliju, vodi Slovake na treće kontinentalno takmičenje u nizu - nakon što su igrali osminu finala 2016, a turnir prije tri godine završili u grupnoj fazi.

Pomenuti kontinuitet je i nešto što je najviše trebalo ovoj selekciji, jer je prije 2016. posljednji put na Euru učestvovala daleke 1980. tada kao Čehoslovačka, gdje je u meču za treće mjesto na penale bila bolja od domaćina Italije...

Novija istorija je, dakle, na pravi način počela da se piše prije osam godina, ili bolje je reći 2010. kada je Slovačka prvi put od kada je postala samostalna igrala veliko takmičenje - Mundijal u Južnoj Africi.

A šta može Kalconin tim u Njemačkoj? U grupi sa Belgijom, Rumunijom i Ukrajinom svakako vidi šansu da se domogne osmine finala, iako pored imena Slovačke teško može da se doda riječ - favorit.

Nastup u kvalifikacijama svakako čini da optimizam bude veći, jer je Slovačka u grupi J bila sigurno druga - iza Portugala koji je osvojio maksimalnih 30 bodova. I jedina dva poraza Slovaci su doživjeli upravo od Portugalaca - 1:0 u Bratislavi i 3:2 u Portu. Imali su još remi, na premijeri, kada su odigrali bez golova kod kuće sa Luksemburgom.

Slovačka
foto: Graphic news

U Slovačkoj više nema legende Mareka Hamšika, koji se povukao prije dvije godine, pa se Kalcona uzda u liderske sposobnosti defanzivca Pari Sen Žermena Milana Škrinjara, veziste Napolija Stanislava Lobotke i golmana Njukasla Martina Dubravke. Tu je i nekoliko zanimljivih mlađih imena, u prvog redu ofanzivac iz Verone Tomaš Suslov.

Slovačka i Euro

Nastupa do sada: 3

Najveći uspjeh: Osmina finala 2016.

Posljednji Euro: grupna faza, EP 2020.

Najviše nastupa na EP: Hamšik, Kucka, Pekarik (7)

Najviše golova na EP: Četiri igrača po jedan pogodak

Kapiten: Milan Škrinjar

Prva zvijezda: Milan Škrinjar.

Utakmice na EP: Belgija (17. jun, Frankfurt), Ukrajina (21. jun, Diseldorf), Rumunija (26. jun, Frankfurt).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: