Gruzija: „Krstaši” u istorijskom pohodu na Njemačku

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa F

2038 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hviča Kvarachelija i drugovi nisu prvi fudbaleri iz Gruzije koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu, ali jesu prvi koji će predstavljati nekadašnju sovjetsku republiku kao samostalnu državu - i naravno, pisaće se istorija.

Između Gruzije i Eura postoji jaka, istorijska veza. Možda za neke neočekivano, ali Gruzija je bila okosnica velikih i trofejnih selekcija Sovjetskog Saveza. Čak trojica Gruzijaca bili su starteri u osvajanju premijernog Evropskog prvenstva u Francuskoj 1960. godine - 23-godišnji defanzivac Givi Čoheli, njegov vršnjak na krilu Mihail Meshi i godinu stariji vezista Slava Metreveli, koji je i dao gol SFR Jugoslaviji u finalu za izjednačenje. Meshi je u produžetku asistencijom Viktoru Ponedeljniku donio zlato za SSSR.

Ovo su, međutim, sasvim druga vremena, a kada je 26. marta ove godine samostalna Gruzija u finalu plej-ofa Lige nacija pobijedila Grčku penalima i prvi put izborila plasman na veliko takmičenje, slavlje na ulicama Tbilisija i ostalih gradova trajalo je nekoliko dana.

Selekcija koju prevodi nekadašnji bek Francuske Vili Sanjol stigla je do Njemačke “zaobilaznicom”, za neke i srećno, iskoristivši prohodnost koju je Uefa ponudila reprezentacijama iz C Lige nacija (Grčka, i to kod kuće, najteži je protivnik kojeg je Gruzija morala da pobijedi), ali daleko od toga da su “krstaši” zalutali na veliko takmičenje.

Pokazao je to i jedini pripremni meč Gruzije uoči Evropskog prvenstva, protiv Crne Gore pod Goricom. Iako su fudbaleri crnogorskog tima mislima već bili na odmoru, a gosti “našpanovani” pred istorijski nastup na Euru, konačnih 1:3 ipak govore nešto. Pokazala je Sanjolova ekipa da je jaka, izuzetno čvrsta - barem za selekcije našeg renomea, neugodina u prekidima, a opasna u tranziciji.

Solidan kolektiv, plus jedan superstar - Hviča Kvarachelija, vedeta Napolija. Takva Gruzija mogla bi da bude tvrd orah za rivale u grupi F, i barem protiv Turske 18. juna u Dortmundu i Češke 22. juna u Hamburgu neće biti autsajder. Takva etiketa možda će joj stajati samo uoči posljednjeg meča u grupi, protiv Portugala 26. juna u Gelzenkirhenu.

Meč sa Crnom Gorom pokazao je koliko je neugodan Hviča Kvarachelija - ali je i pokazao da Gruzija nije samo Hviča Kvarachelija.

Nekoliki igrača iz ozbiljnih evropskih timova, sa ozbiljnom ulogom u njima, na raspolaganju ima Vili Sanjol.

Golman Giorgi Mamardašvili je jedan od najboljih igrača Valensije - toliko je dobar da se očekuje da uskoro pređe u još veći klub. Iskusni kapiten Guram Kašija (36 godina) igra za Slovan iz Bratislave i čini srce odbrane, a dodatnu čvrstinu daje Lasha Dvali iz kiparskog APOEL-a.

Gruzija
foto: Graphic News

Zuriko Davitašvili iz Bordoa je centralna figura u veznom redu, Giorgi Čakvetadze, desetka iz Votforda, pokazao je i protiv Crne Gore koliko je neugodan, a šampion Austrije sa Šturom, Otar Kiteišvili, da je neko na koga Sanjol uvijek može da se osloni. Pod Goricom je dao drugi gol.

Kvarachelija je, jasno, glavna uzdanica u napadu, ali ni on ne može sve sam - Georges Mikautadze je dao prvi gol Crnoj Gori, igra za Mec a Ajaks ga je prije toga platio 16 miliona eura, dok je napadač Karlsurea Budu Zivzivadze takođe savladao Milana Mijatovića.

Čvrstina, srčanost i klasa Kvarachelije glavni su aduti Gruzije, glavni nedostatak moglo bi da bude neiskustvo na velikim takmičenjima.

Gruzija i Euro

Nastupa do sada: debitant

Kapiten: Guram Kašija

Prva zvijezda: Hviča Kvarachelija.

Utakmice na EP: Turska (18. jun, Dortmund), Češka (22. jun, Hamburg), Portugal (26. jun, Gelsenkirhen).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: