Ko će biti nova Zlatna kopačka?

Na prethodnom Evropskom prvenstvu Kristijano Ronaldo i Patrik Šik postigli po pet pogodaka. Da li će odbraniti Zlatnu kopačku, ili će najbolji strijelac ove godine biti neko treći, biće poznato do 14. jula

9081 pregleda 2 komentar(a)
Njemačka spremno čeka početak Eura, Foto: Michaela Stache
Njemačka spremno čeka početak Eura, Foto: Michaela Stache

Bliži se početak Evropskog prvenstva, fudbalska temperatura raste. Njemačka će narednih mjesec biti epicentar najkvalitetnijeg fudbala - u petak počinje novo, 17. izdanje kontinentalnog šampionata.

Titulu brani Italija, a sa trona će pokušati da je svrgnu Njemačka, Engleska, Francuska, Španija, Portugal... Najbolje evropske selekcije na jednom mjestu garantuju odličan fudbal, a da bi očekivanja bila ispunjena svoj posao moraju da odrade i napadači svjetske klase - jer, fudbal se i igra i gleda zbog golova.

A kada je riječ o napadačima, biće zanimljivo vidjeti ko će na kraju biti najbolji strijelac takmičenja. Trka za Zlatnu kopačku Evropskog prvenstva nekad je jednako interesantna kao trka za titulu.

euro
foto: Graphic News

Kandidata je mnogo, među njima su i neki od najboljih napadača današnjice. Trofej brane Kristijano Ronaldo i Patrik Šik, koji su na prethodnom Euru po pet puta tresli mreže protivnika. Osim njih, za Zlatnu kopačku će konkurisati još fudbalera.

HARI KEJN

Kapiten Engleske se odlično snašao prethodne sezone u dresu Bajerna, gdje je stigao iz Totenhema. Sezonu nije krunisao titulom, ali je na 32 mečeva u Bundesligi postigao 36 pogodaka, što je najbolji debitantski nastup nekog fudbalera u najjačem njemačkom šampionatu. Takođe, Kejn je prethodne sezone postigao osam golova više od bilo kog drugog fudbalera iz “lige petice”. Oborio je rekord i u Ligi šampiona - imao je osam golova i četiri asistencije, što je najbolji učinak nekog engleskog igrača u ovom takmičenju.

Kejn na Euro stiže kao najbolji golgeter u istoriji engleske reprezentacije (63 gola) i igrač sa najviše pogodaka na najvećim takmičenjima (12). Tokom kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo je postigao gol ili asistirao na svakom meču na kojem je bio starter.

Engleska na startu igra protiv Srbije (nedjelja, 21 sat), dok su rivali u grupi još Slovenija i Danska - upravo je protiv Danaca prije tri godine Kejn postigao gol koji je “Albion” lansirao u finale.

KILIJAN MBAPE

Mbape je postao igrač Real Madrida, čime je jedna sapunica konačno završena, pa 25-godišnji superstar sada može da se posveti reprezentativnim obavezama.

Zanimljivo, Mbape na prethodnom Evropskom prvenstvu nije postigao gol. Odigrao je četiri utakmice, a Francuzi su u osmini finala eliminisani od Švajcarske na penele. Blistao je, međutim, na Mundijalu u Kataru 2022 - postigao je osam golova, vodio “trikolore” do finala, pa se očekuje da tako bude i ovog ljeta u Njemačkoj.

Mbape je posljednju sezonu u dresu Pari Sen Žermena odigrao onako kako se od njega i očekivalo - na 47 utakmica u svim takmičenjima je postigao 44 pogotka. Brojka koja hrabri navijače Francuske pred mečeve sa Austrijom, Holandijom i Poljskom u grupi, a onda eventualno i kasnije u nokaut fazi.

U kvalifikacijama za Euro Mbape je postigao devet pogodaka na osam mečeva. Kilijan nije jedina zvijezda Francuske i jedini adut selektora Didijea Dešana. Ali je svakako najveća zvijezda.

ROMELU LUKAKU

Napadač Rome je na 115 utakmica za nacionalni tim postigao 85 golova što ga čini najboljim strijelcem u istoriji reprezentacije Belgije. Od tih 85 pogodaka Lukaku je 11 postigao na najvećim takmičenjima, ali ne treba zboraviti koliko se mučio na Mundijalu u Kataru i koliko je šansi propustio u meču sa Hrvatskom kada je Belgija okončala nastup na prvenstvu. Takođe u karijeri je postigao samo dva pogotka u nokaut fazi za reprezentaciju na velikim takmičenjima.

U kvalifikacijama za Euro je 14 puta bio strijelac, pa je oborio rekord po broju golova u jednom kvalifikacionom ciklusu. Postizao je pogotke na svakih 39 minuta, što navijačima “đavola” daje povoda za optimizam pred mečeve u grupi sa Slovačkom, Rumunijom i Ukrajinom.

KRISTIJANO RONALDO

Najbolji strijelac prethodnog Eura sa pet pogodaka i najbolji strijelac u istoriji kontinentalnih šampionata - napadač Al-Nasra je na pet prvenstava dao 14 golova. Odigrao je 25 utakmica, šest puta asistirao, a na svakom od pet prvenstava na kojima je igrao, postigao je makar po gol. Šampionat u Njemačkoj će mu biti šesti u dresu nacionalnog tima.

Od prelaska iz Mančester junajteda u Al-Nasr mnogi dovode u pitanje Ronaldovu igru. Iako više ne igra u vrhunskim evropskim klubovima, Portugalac je u golgeterskoj formi, pa je prethodne sezone postigao 35 golova u ligi Saudijske Arabije i oborio rekord po broju pogodaka u jednoj sezoni u ovom šampionatu.

U kvalifikacijama za Euro je postigao 10 golova. Portugal je u grupi sa Turskom, Češkom i Gruzijom, pa Ronaldo ima šansu da popravi svoj rekord na kontinentalnim šampionatima.

PATRIK ŠIK

Reprezentativac Češke je oblježio prethodno Evropsko prvenstvo - uz Ronalda je bio najbolji strijelac (5), a pamti se njegov gol sa centra protiv Škotske u grupnoj fazi.

U dresu reprezentacije je na 38 mečeva postigao 19 pogodaka. Uz Milana Baroša je najbolji strijelac Češke na prvenstvima Evrope. Ali, Baroš je odigrao duplo više utakmica (10 naspram pet).

Šik na turnir dolazi nakon sjajne sezone sa Bajerom iz Leverkuzena, sa kojim je osvojio Bundesligu i Kup Njemačke, a dogurao je i do finala Lige Evrope. Napadač je tokom sezone imao problema sa povredama, ali je na 33 utakmice postigao 13 golova. A bio je starter na samo 18 mečeva.

ALVARO MORATA

U prethodnoj sezoni Morata je na 27 utakmica u La Ligi postigao 15 pogodaka. Time je napadač madridskog Atletika izjednačio sopstveni rekord iz sezone 2016/2017 po broju golova u jednoj sezoni. Tada je kao član Reala 15 puta bio strijelac u La Ligi.

Morata je tokom karijere odigrao 10 utakmica na evropskim prvenstvima. Sa Tjerijem Anrijem, Patrikom Klajvertom, Vejnom Runijem i Zlatanom Ibrahimovićem se nalazi na petom mjestu vječne liste strijelaca Eura sa po šest golova.

Uz Hoselua je bio najbolji strijelac “furije” u kvalifikacijama (po 4 pogotka). Španija je u grupi sa Albanijom, Hrvatskom i Italijom.

ĐANLUKA SKAMAKA

Na 16 utakmica u dresu Italije, Skamaka je postigao samo jedan gol, ali analitičari smatraju da bi napadač “azura” mogao da se uključi u trku za najboljeg strijelca na Euru.

U prethodnoj sezoni je, u dresu Atalante, postigao 19 pogodaka, a sezonu je završio osvajanjem Lige Evrope, pa sa mnogo samopouzdanja dolazi u Njemačku.

RASMUS HOJLUND

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Hojlund je postigao sedam golova. Šutirao je 23 puta ka golu, a 13 puta u okvir gola, što je najbolji učinak u kvalifikacijama u danskoj selekciji.

Sezonu u Mančester junajtedu je loše počeo, a onda je u periodu od decembra do februara bio strijelac na šest mečeva zaredom u Premijer ligi. Bio je strijelac i na posljednja dva meča u sezoni u Premijer ligi, pa ako uspije da zadrži tu formu onda bi mogao da se umiješa u trku za najboljeg strijelca na Euru.

Bonus video: