Engleski Forest Gamp trči od Vemblija do Njemačke kako bi navijao za gordi Albion

Rasel Kuk je u utorak ispred “Vemblija” započeo trku ka Euru - planira da u nedjelju bodri Englesku u Gelzenkirhenu, a potom i u drugim gradovima

16622 pregleda 4 komentar(a)
Rasel Kuk, Foto: Reuters
Rasel Kuk, Foto: Reuters

Tom Henks je kao Forest Gamp u kultnom istoimenom filmu trčao tri i po godine preko Sjedinjenih Američkih Država, a Rasel Kuk planira da od utorka (kada je krenuo) do nedjelje pretrči 566 kilometara kako bi navijao za Englesku na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

“Najjači lik” (Hardest Geezer), kako je nadimak ovog 27-godišnjeg momka iz Vortingtona, krenuo je sa “Vemblija” ka prvoj destinaciji Gelzenkirhenu, gdje “gordi Albion” otvara Euro 2024 protiv Srbije, a potom da trči i do ostalih gradova u kojima bude igrala njegova zemlja.

- Biće to trka s vremenom, ali sam odlučan da podržim Gereta (Sautgejta) i momke - rekao je Kuk, a prenosi BBC.

Humani trkač

Trčanje nestvarnih dionica nije novost za Kuka, pošto je prije samo dva mjeseca pretrčao cijelu Afriku.

Nakon više od 16.400 kilometara, 352 dana, 16 zemalja i bezbroj komplikacija kao što je bila oružana pljačka, “Hardest Geezer” prikupio je više od 640.000 eura u dobrotvorne svrhe.

A, upravo u tome se i vidi njegova veličina, jer sve radi kako bi olakšao život onima kojima je pomoć najpotrebnija - BBC navodi da je do sada skupio 1,27 miliona dolara.

Tako će biti i ovog puta - čovjek koji prikuplja novac za dobrotvornu organizaciju “The Running Charity” donacije od svojih sponzora “Sports Directa” i “Score Drawa” uplatiće organizaciji koja podržava mlade beskućnike ili one koje imaju težak život.

Preživio kockanje, mentalne probleme...

Svijet Rasela Kuka nekada nije bio šarenolik i radostan, pošto ne krije da se borio sa kockanjem, pićem i mentalnim zdravljem.

- Nadam se da neću žaliti kada se budem osvrtao na sopstveni život, sada želim da radim na problemu i poboljšam situaciju - rekao je pred put preko Afrike.

Sada ga čekaju Gelzenkirhem, Frankfurt i Keln, a koliko daleko bude išla Engleska na evropskom šampionatu i ostali gradovi Njemačke.

- Ako me ljudi usput vide, slobodno neka mi mahnu, a mogu i neko vrijeme da trče uz mene”, poručio je Kuk.

Sjajni momak iz priobalnog grada na jugu Engleske ranije je istrčao Londonski maraton, a planira da se naredne godine oproba i na Sahara maratonu - trci na 250 kilometara koja se trči za sedam dana.

Škot već stigao iz Glazgova u Minhen - pješke

Ujedinjeno Kraljevstvo na Evropskom prvenstvu predstavljaće i Škotska, a sličnu priču kao njegov komšija sa juga ispisao je Kreg Ferguson.

Ovaj 20-godšnji mladić umjesto trčanja odlučio se na hodanje do Njemačke, tačnije od Glazgova do Minhena kako bi “Tartan armiju” bodrio na otvaranju Eura u petak protiv domaćina.

Naravno, i njegov gest ima sjajnu pozadinu, pošto i momak čuvenog fudbalskog prezimena prikljupa novac za organizaciju “Brothers in Arms”, koja se bavi prevencijom samoubistava.

Bonus video: